Poznáte aktuálne trendy v oblasti textílií? My áno!

Chystáte sa kúpiť si nové záclony alebo štýlové rolety do bytu, no neviete si vybrať? Potom sa nechajte inšpirovať najnovšími trendmi v oblasti textílií a interiérového dizajnu, ktoré sme pre vás zmapovali na veľtrhoch.


Od fialovej po kovové odlesky

Za najtrendovejšiu farbu roka bola vyhlásená ultraviolet. Sýta fialová je originálna a sebavedomá, na veľkých plochách však môže pôsobiť ťažobne. Lepšie teda vynikne na menších plochách, v jemných vzoroch či na doplnkoch, ako sú vankúše.

Na veľtrhoch boli v centre pozornosti najmä tyrkysové odtiene, púdrové a pastelové farby, ktoré dokážu pekne podčiarknuť náladu v interiéri. Navyše sa dajú rôznym spôsobom kombinovať.

Vo farebnej škále tohtoročných trendov miešajú karty aj kovové odlesky. Prím hrajú najmä sivé holubičie odtiene, ale aj farby teplých kovov, trebárs medi. Najlepšie vyniknú, ak ich budete ladiť tón v tóne, napríklad v podobe damaskových vzorov.

Po období minimalizmu a farebnej uniformnosti objavujú dizajnéri aj čaro geometrických vzorov. Do priestoru vnášajú dynamiku a hravosť. Pozor však, vzorované závesy potrebujú vysoké stropy, pretože miestnosť môžu opticky zmenšiť.

Pri jednofarebných závesoch sa dôraz kladie na samotnú textíliu. Vyniknúť by mala hlavne jej štruktúra, ak ide o hladký záves, akcentujte ho lesklým materiálom.

Inšpirácie v prírode

Interiéru vládnu prírodné materiály. Množstvo výrobcov venovalo samostatnú sekciu ľanu a látkam s ľanovými prímesami. Dôraz sa kladie na originálny vzhľad s priznanými nedokonalosťami, ako sú zámerné nedokončenia, švy, uzlíky či rozstrapkané okraje. Na veľtrhu sme dokonca videli aj garniže pripomínajúce kus neopracovaného dreva či posuvné panely z lisovanej slamy.

Výrobcovia textílií tiež hľadajú inšpirácie v prostredí záhrad, lesov a tropickej vegetácie. Do popredia sa dostávajú odtiene zelenej, ale aj botanické ornamenty a kvietky, tentoraz však treba voliť vzory v menšej mierke. Kto si v minulej sezóne obľúbil motív monstery, v kolekciách výrobcov ju nájde aj tento rok.

V novej sezóne si interiérový dizajn výrazne obľúbil kožu, a to nielen na drobných doplnkoch. Ak chcete mať doma skutočne výnimočný prvok, zvoľte elegantné kožené tapety. Koža býva dokonca filigránsky prešívaná, vďaka čomu materiál vytvára naozaj nevšedný 3D efekt.

Buďte originálni

Do našej ponuky tento rok pribudnú tematické pohľadové tapety, ktoré sú obľúbeným prvkom súčasného interiérového dizajnu. Zvyčajne sa používajú na menšej ploche, napríklad na jednej stene. Majú podobu mozaiky, motívu s 3D efektom alebo obrazu. Môžu ozvláštniť stenu za sedačkou alebo poskytnúť príjemné pozadie pre kreslo s lampou.

Trend interiérov na mieru nás inšpiroval k rozšíreniu nášho sortimentu aj o poťahoviny. V prípade záujmu môžeme klientom očalúniť kus nábytku, napríklad kreslo. Svoje bývanie tak môžu dokonale zladiť alebo skrášliť originálnym solitérom.

Trendy pre naše okná

Riasiace pásky na závesoch pomaly ustupujú do úzadia. Do popredia sa, naopak, dostávajú závesy s vlnitým, dvojitým či trojitým skladom. Vlnitý sklad je rovnomerný a viditeľný v celej výške závesu. Zabezpečujú to bežce, ktoré sú vzájomne fixované šnúrkou. Takýto typ závesov je vždy podvesený pod koľajnicou.

Závesy s dvojitým a trojitým skladom sú umiestnené na polohovateľných háčikoch, elegantne teda skorigujú aj problémy s nerovným stropom alebo podlahou. Záves môže byť takisto podvesený alebo môže koľajnicu prekrývať.

Na tohtoročných veľtrhoch nás príjemne prekvapili aj rolety deň a noc s atypickou premenlivou štruktúrou. V oblasti tienenia však najvýraznejšie vedie trend motorizácie. Dnes už môžete pohodlne ovládať látkové aj rímske rolety, rolety deň a noc, vertikálne žalúzie či plisé rolety, a to diaľkovým ovládačom na stene alebo vďaka mobilnej aplikácii.

Potrebujete poradiť pri výbere interiérového tienenia do svojho domu alebo bytu? Ochotne vám pomôžeme a prediskutujeme s vami každý detail.