Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 2. časť

Najväčší veľtrh tieniacej techniky, dverí a brán s názvom R+T, ktorý sa každé tri roky koná v nemeckom Stuttgarte, bol v uplynulom ročníku opäť nabitý inováciami. Výrobcovia sa neustále snažia vylepšovať ochranu interiéru a terás pred slnkom a vytvárať z nich funkčné a originálne prostredie na bývanie. Ponúkame vám výber najlepších prírastkov v sortimente našich dodávateľov.


Samostatnú kapitolu na veľtrhu tvorili screenové rolety, ktoré slúžia jednak ako ochrana terasy či interiéru pred slnečnými lúčmi, a teda aj proti prehrievaniu, jednak strážia súkromie majiteľov. Sú totiž vyrobené tak, aby poskytovali nerušený výhľad smerom von, zatiaľ čo zvonku pôsobia ako clona. Firma Renson predstavila screenovú roletu s originálnou potlačou. Vďaka špeciálnej technológii možno screeny doplniť rôznymi motívmi, ale aj fotografiou či reklamou.

Know-how renomovaného výrobcu umožňuje vyrobiť aj neštandardne vysoké screenové rolety, ktoré si však zachovávajú stály tvar aj pevnosť. Ich názov Fixscreen Minimal napovedá, že majú minimálny vplyv na architektúru objektu. Všetko, vrátane boxu, bočných vodiacich líšt aj samotnej látky je integrované tak, aby pôsobilo minimalisticky a vytváralo jednoliaty celok bez rušivých prvkov.

Medzi riešeniami firmy Renson vyniká aj systém Panovista, ktorý je jediný svojho druhu na trhu. Ide o screenovú roletu do rohového okna s bezrámovým riešením zasklenia. Roletu možno vysúvať bez toho, aby boli v rohovej časti viditeľné akékoľvek mechanické prvky, napríklad vodiaca lišta. Okno tak pôsobí kompaktne a čisto.

Firma Corradi pre zmenu prišla s osvetlením screenovej rolety, ktoré je osadené v dolnej línii boxu. LED pásik totiž funguje podobne ako slnečné svetlo – látku screenovej rolety robí nepriehľadnou, takže zachováva súkromie ľudí na terase.

V segmente markíz priniesla zaujímavú novinku spoločnosť Climax. Vyvinula nový typ markízy s dvojitým ramenom, ktorá je vlastne „markízou v markíze“. Má výsuvný volán, ktorým možno rozšíriť tieniacu plochu nad rámec štandardnej šírky markízy a zároveň zabezpečiť väčší sklon tienenia. Je ideálnou voľbou pre terasy, ktoré osvetľuje zapadajúce slnko. Vďaka pevným lanám je výsuvný volán odolný aj voči vetru.