Ako zladiť interiérové tienenie a dodať domovu šmrnc?

Máte pocit, že vášmu domovu niečo chýba? Potrebujete zmenu, alebo vám len chýba niečo, čím by ste ho ozvláštnili? Siahnite po látkovom tienení.


Závesy, záclony, rolety, to všetko sú atraktívne interiérové doplnky, ktoré ocení každý s dobrým vkusom a navyše vám poskytnú súkromie a ochranu pred ostrým slnkom. Ako si vybrať v záplave farieb, materiálov a vzorov?

Služby interiérovej dizajnérky

Poradenstvo interiérovej dizajnérky poskytujeme k interiérovým tieniacim prvkom celkom zadarmo. Podľa vašich predstáv a fotografie miestnosti vám odporučí vhodný typ, materiál, farbu a riasenie závesu tak, aby tienenie s interiérom ladilo. Závesy a záclony vám ušijeme v našej dielni, aby dokonalý dojem nič nekazilo. O detailoch, na ktorých pri šití závesov záleží, si prečítajte v našom článku. Jej služby využite vtedy, ak nemáte jasnú predstavu, alebo si chcete odobriť svoj výber.

Poďme si teda vybrať interiérové tienenie. V slovenských domácnostiach sa najčastejšie objavuje škandinávsky, industriálny, slovenský vidiecky, minimalistický, provensálsky, rustikálny a glamour štýl. Charakteristické farby a materiály sme zhrnuli do praktického prehľadu:

Výber tienenia podľa štýlu 

Škandinávsky štýl 

Popis      
Štýl inšpirovaný severom Európy a dlhými polárnymi nocami je praktický a striedmy. Je protikladom rýchlej módy, každý kúsok nábytku je starostlivo vybraný tak, aby vydržal roky. Prírodné materiály a biela farba vyvažujú ponurosť zimných večerov. V tomto štýle nenájdete žiarivé farby, na jemných doplnkoch sa môže objaviť žltá či modrá.

Výber látkového tienenia      
Vyberajte závesy a rolety v bielej, sivej a béžovej farbe, ak siahnete po bavlne a ľane, neurobíte krok vedľa.

Industriálny štýl  

Popis   
Industriálny štýl vznikol prebudovaním starých tovární na obytné priestory. Charakterizujú ho odhalené štruktúry, murivo, potrubia a kabeláž. V interiéri dominuje pálená tehla, kov a drevo.    
Výber látkového tienenia    
Závesy a záclony sa tu takmer nevyskytujú, siahnite po plisé roletách v neutrálnych farbách. Metalické farby a odtiene sivej sú stávkou na istotu.

Slovenský vidiecky štýl    

Popis      
Atmosféra starých dreveníc, folklórne prvky a vôňa kuchyne charakterizuje slovenský vidiecky štýl. Z materiálov dominuje drevo a prírodné materiály. Výrazné farby a vyskytujú len na doplnkoch, výšivkách a maľovanej keramike.

Výber látkového tienenia      
K vidieckemu štýlu jednoznačne patria záclony a závesy z prírodných materiálov, ktoré zabezpečia dostatok súkromia a tlmia ostré slnko. Prím hrá biela farba a svetlé odtiene.

Minimalistický štýl    

Popis      
Jeden z novších štýlov kladie dôraz na funkčnosť s minimom doplnkov. Základnou filozofiou je venovať domácnosti menej času predmetom a viac času sebe a rodine. Všade prítomné svetlé farby a prírodné materiály podporujú vzdušnosť celého priestoru. Výberom látkového tienenia zjemníte strohosť, ktorá je tomuto štýlu často vyčítaná.

Výber látkového tienenia      
Minimalizmus krásne doplnia ľahké látky v svetlých pastelových odtieňoch, látky s geometrickým vzorom a jemným riasením.

Provensálsky štýl    

Popis      
Tento štýl do interiéru vnáša poetiku francúzskeho vidieka a vôňu levanduľových polí. Nábytok a doplnky s patinou vzbudzujú dojem, že sa používajú desaťročia. Aj provensálsky štýl sa prispôsobuje modernej rodine, preto ho môžeme nájsť aj v úspornejšom prevedení, ktoré reprezentujú charakteristické farby a doplnky.

Výber látkového tienenia      
Vyberajte látkové tienenie v pastelových odtieňoch modrej, zelenej, fialovej a bielej v odtieni slonová kosť a kvetinové vzory.

Rustikálny štýl    

Popis      
Rustikálny štýl predstavuje podvedomý návrat ku koreňom. Farebnosťou a materiálmi pripomína slovenský vidiek, no bez charakteristických folklórnych prvkov. Hoci prirodzene patrí do chát a dreveníc, stále viac si nachádza svoje miesto aj v mestách, kde majiteľom ponúka pokojné útočisko pred vyčerpávajúcim ruchom.

Výber látkového tienenia      
Vyberajte farby inšpirované drevom, kameňom, zemou a rastlinami. Hodváb, vlna, bavlna a ľan sú ideálne do interiéru v rustikálnom štýle.

Glamour štýl    

Popis      
Okúzľujúci štýl plný noblesy a prepychu pripomína zlatú éru Hollywoodu. V glamour interiéroch nájdete povrchy s vysokým leskom a materiály príjemné na dotyk, kryštál a zlaté odlesky. Farebnosti sa medze nekladú, objavuje sa sýta fialová, smaragdovo zelená, ale pokojne aj nežná ružová. Dôležitá je tu okázalosť a reprezentatívnosť priestoru.

Výber látkového tienenia      
Hodváb, zamat, brokát, damask, i lesklý satén podporia atmosféru interiéru v glamour štýle. Z farieb vyberajte podľa pocitu sýte farby zelenej, fialovej i červenej a samozrejme metalické odtiene.

Zariadili ste si interiér pocitovo a nechcete sa obmedzovať konkrétnym štýlom? Vyberte si látkové tienenie podľa farby:      

 

Výber tienenia podľa pôsobenia farieb    

Všeobecné zásady    

Farby v interiéri zohrávajú dôležitú úlohu, ovplyvňujú naše pocity, schopnosť oddychovať i pracovné nasadenie. Ovplyvňujú to, či konkrétny interiér vnímame ako útulný, alebo skôr pochmúrny.       
Pri farebnom ladení interiéru vždy prihliadajte na funkciu konkrétnej miestnosti, v spálni môže energizujúca oranžová narúšať pokojný oddych.       
Myslite na to, že do menších interiérov sú vhodné skôr svetlé farby, ktoré ich opticky zväčšia. Veľké priestory znesú aj tmavšie farby. V jednej miestnosti kombinujte najviac tri farby, jedna z nich je dominantná, ďalšie dve sú doplnkové.       
 

Ako konkrétne farby pôsobia?

Červená      
Červená farba je výrazne stimulujúca, odvážna, luxusná a elegantná. Vzbudzuje túžbu, fyzicky zvyšuje tepovú frekvenciu i krvný tlak. Ak je jej veľa, pôsobí agresívne, vyvoláva strach a nepohodu. Vo veľkých plochách môže vyvolávať nesúlad, v malej ploche úžasne rozžiari aj  fádny interiér.      
Vhodné miestnosti: kuchyňa, jedáleň, obývačka      
Kam radšej nie: v detskej izbe a spálni môže červená pôsobiť rušivo

Ružová      
Pôsobí jemne a nežne, podporuje psychickú vyrovnanosť a ženskosť. Má harmonizačné účinky. V unisex interiéroch ju používajte striedmo, ak miestnosť patrí ženskej obyvateľke, nemusíte ňou šetriť.       
Vhodné miestnosti: spálňa      
Kam radšej nie: vyhnite sa veľkým ružovým plochám napríklad na stenách

Žltá      
Žltá pôsobí optimisticky, do interiéru vnáša radosť a energiu slnečného svitu, sviežosť a optimizmus. Žltá farba podporuje tvorivé myslenie. Žiarivá žltá na veľkých plochách môže spôsobiť znepokojenie a podráždenie.       
Vhodné miestnosti: kuchyňa, obývačka, pracovňa      
Kam radšej nie: podľa niektorých štúdií sú deti v žlto zariadených izbách viac náchylné plakať

Modrá      
Modrá farba je zo všetkých najstudenšia a najhlbšia. Má upokojujúce účinky a pomáha pri koncentrácii. Kým svetlomodrá pôsobí príjemne a chladne, tmavomodrá vyvoláva pocity smútku a melanchólie. Všeobecne modrá farba znižuje frekvenciu dýchania, je to farba odpočinku. 
Vhodné miestnosti: obývačka, pracovňa, spálňa, používa sa tam, kde chceme miestnosť ochladiť      
Kam radšej nie: v kuchyni pôsobí chladne a izolujúco

Zelená      
Zelená farba pôsobí upokojujúco na oči, pomáha pri strese a znižuje krvný tlak. Evokuje spojenie s prírodou. Je to farba harmónie, má regeneračné účinky, znižuje vyčerpanosť a zmierňuje migrény.       
Vhodné miestnosti: detská a študentská izba, pracovňa      
Kam radšej nie: táto farba nie je veľmi vhodná do kúpeľne

Fialová      
Fialová farba je luxusná a honosná, vnáša do interiéru drámu, tajomno, spiritualitu, je náročná, osobitá a exkluzívna. Vo svetlých odtieňoch levandulovej má podobné účinky ako modrá, ale bez pocitu chladu. Jej tmavšie odtiene sú vhodné do spálne, svetlejšie do obývačky a kuchyne. Nie je ani teplá, ani studená, jej odtieň a sýtosť je nutné vyberať citlivo, aby farba nepôsobila arogantne.      
Vhodné miestnosti: spálňa, obývačka, v pastelovom odtieni dievčenská izba      
Kam radšej nie: tmavé odtiene nie sú vhodné do malých miestností, pretože priestor opticky zužuje

Oranžová      
Pokladáme ju za najteplejšiu farbu, ktorá vyvoláva príjemné pocity. Je veľmi aktívna, vzbudzuje nadšenie, podporuje kreativitu, ale napríklad aj chuť do jedla. Ak jej je veľa, môže vyvolávať pocity frustrácie, nepokoja a nervozity. Sýtu oranžovú je vhodné doplniť bielou, ktorá stlmí jej žiarivosť.      
Vhodné miestnosti: obývačka, kuchyňa, jedáleň      
Kam radšej nie: v spálni môže pôsobiť rušivo a brániť v odpočinku

Biela      
Biela je farbou čistoty a nevinnosti. Podporuje účinky ostatných farieb, je preto vhodná do každej miestnosti. Pre svoju schopnosť odrážať najviac svetla je najpoužívanejšou farbou v škandinávskych interiéroch. Útulnejšie pôsobia teplé odtiene bielej. Biela v kombinácii s čiernou vytvára najzaujímavejší a najvýraznejší kontrast. 

Čierna      
Je neutrálna, seriózna, majestátna a dodáva hĺbku. Je dobre kombinovateľná a nadčasová. V malom interiéri by nemala dominovať, ako doplnková farba dodá zaujímavý akcent. Táto farba má špecifické použitie a svetlo v miestnosti pohlcuje, čím zmenšuje opticky priestor.       
Je vhodná tam, kde má zapôsobiť. Čierne interiéry môžu pôsobiť luxusne, mysticky i elegantne, vždy však je potrebný dostatok denného svetla. Pri použití na väčších plochách, interiér pôsobí dramatickejšie.

Pri voľbe farieb sa vždy riaďte svojimi pocitmi. Vnímajte, ako na vás konkrétna farba pôsobí. Ak sa vám k nejakej farbe spája nepríjemná spomienka alebo napríklad neobľúbené jedlo, jednoducho ju vynechajte.

Dohodnite si u nás stretnutie a príďte si vybrať látkové tienenie pre váš dokonalý domov. Látky z našej kolekcie nenájdete v bežných predajniach, váš výber celkom iste nenájdete v domácnostiach priateľov či susediek. Stretnime sa a posuňme váš interiér na iný level.