Ušetrite s vonkajšími žalúziami na chladení interiéru

Kým v zimnom období sa ráta každý slnečný lúč a tepelné zisky zo slnka sú vítané, v letnom období prehrievanie interiéru spôsobuje diskomfort, ovplyvňuje pracovný výkon a je rizikom pre deti a seniorov. Preto je potrebné interiér ochladzovať. Účinným riešením je montáž vonkajších žalúzií, ktoré prinášajú úsporu peňazí.


Štúdia preukázala úsporu peňazí

Spoločnosť PRODIG - TCV vypracovala štúdiu, ktorá ukazuje vplyv vonkajšieho tienenia na teplotu v interiéri počas letných mesiacov v bežnom rodinnom dome (dvojpodlažný, zateplený, bez pivnice a s rovnou strechou). Zo štúdie jednoznačne vyplýva, že je finančne výhodnejšie zabraňovať prehrievaniu interiéru, ako ho následne chladiť.

Štúdia ďalej ukázala:

  • S použitím vonkajších žalúzii svetlej farby teplota v interiéri bez chladenia neprekročila 27 ℃
  • Za klimatizáciu na rodinný dom zo štúdie by zákazník zaplatil až trojnásobok obstarávacej ceny vonkajších žalúzií
  • Vonkajšie žalúzie majú v porovnaní s klimatizáciou zanedbateľné náklady náklady na prevádzku a servis

Majú rovnaký efekt aj vnútorné žalúzie?

Nie, pri vnútorných žalúziách slnečné žiarenie prejde sklom dnu, zmení svoju vlnovú dĺžku a už sa nevie dostať von, vzniká skleníkový efekt. Teplo zostáva zachytené na vnútornej žalúzii a prenáša sa ďalej do interiéru. Účinnosť vnútorných žalúzií je asi 30 %, proti prehrievaniu pomôžu, ale nie dostatočne. Navyše nemajú dostatočnú zatemňovaciu schopnosť. Účinnosť vonkajších žalúzií je práve v tom, že chránia interiér zvonku. Vnútorné žalúzie dobre poslúžia na miestach, kde slnko až tak nesvieti.

Skúsenosť zákazníka

Jozef Chlebek, majiteľ dvojpodlažného rodinného domu:
„Mám vonkajšie žalúzie Z70 v podomietkovom prevedení. Obývačka, detské izby a spálňa sú orientované na juh, v lete tam svieti slnko od obeda až kým večer nezapadne za kopec. V dome som s rodinou býval ešte pred montážou žalúzií a môžem povedať, že cez leto je teplota vo vnútri nižšia v priemere o 3 - 4 stupne, čo je citeľný rozdiel. Aj kvôli malým deťom oceňujem, že nemusím používať klimatizáciu a iné spôsoby chladenia. Žalúzie fungujú bez problémov, a hoci sú ovládané motoricky, nezaregistroval som zvýšenú spotrebu elektriny”

Ďalšie výhody vonkajších žalúzií

Príjemné vnútorné prostredie

Vonkajšie žalúzie umožňujú plynulo regulovať množstvo svetla v interiéri. Niektoré modely ponúkajú zatemnenie až 98 %. Naklápaním lamiel interiér chránite pred priamym slnkom a zároveň v ňom ponechávate dostatok svetla. Je len na vás, koľko svetla vo vnútri počas dňa potrebujete. 

Vetranie

Vonkajšie žalúzie sú montované v exteriéri, môžete tak účinne vetrať a tieniť aj so zatvorenými žalúziami. Dnu sa tak dostane čerstvý vzduch, nie však horúce slnko.

Životnosť

Žalúzie sú vyrobené z hliníka, ktorý mimoriadne dobre odoláva nepriaznivým vplyvom počasia. Rebríky a ťažné pásky sú odolné voči UV žiareniu, oteru a zmršťovaniu, čo zaisťuje dlhodobú životnosť vonkajších žalúzií ako celku.

Komfortné ovládanie

Až 99 % našich zákazníkov volí motoricky ovládané žalúzie, ktoré je možné pripojiť do systému inteligentnej domácnosti, aby technika plne pracovala za vás. So senzormi sa môžu lamely naklápať podľa meniacich sa poveternostných podmienok aj bez vašej prítomnosti, čo ešte viac šetrí náklady.

Dizajn

Lamely žalúzií sú k dispozícii v rôznych tvaroch a farbách. Zladíte ich s farbou fasády i architektonickým štýlom. Je len na vás, či ich necháte splynúť s okolím, ale ich použijete ako výrazný farebný doplnok.

Aj vy chcete ušetriť náklady na chladenie interiéru a užiť si svetelný komfort? Kontaktujte nás, radi vám vypracujeme riešenie a cenovú ponuku na mieru.