Pergoly a nepriaznivé počasie

Ako si vybrať pergolu, ktorá vydrží? A ako sa správa pergola, keď pečie silné slnko, prší, fúka silný vietor alebo sneží? Prečítajte si nášho virtuálneho sprievodcu pergolami.


Ako zabezpečiť tienenie na terase

Ak premýšľate nad tienením na terasu, možno zvažujete výber markíza verzus pergola. O markízach sme si už čo to povedali v predchádzajúcom blogu, teraz sa bližšie pozrieme na pergoly. Markíza vám totiž spraví iba tieň, nič viac. Nie je určená do dažďa a neochráni ani záhradný nábytok, stále ho budete musieť spratávať. Navyše – markíza síce tieni, ale jej látka prepúšťa svetlo, pod markízou teda nikdy nebudete mať úplný stopercentný tieň.
Naopak, pergola tieni stopercentne, vytvára teda chládok a úplný tieň, v ktorom je v lete príjemne. Trojvrstvová látková alebo lamelová strecha je schopná odrážať teplo a izolovať tak priestor pod ňou.
Pergola má ale okrem tienenia aj ďalšie funkcie. Vďaka nej môžete mať stále vonku záhradný nábytok, keďže je ochránený aj pred dažďom a navyše môžete vonku sedieť aj vy sami – aj keď prší, alebo je vonku už chladnejšie. Pergola sa totiž dá aj uzatvoriť. Ale o tom budeme hovoriť neskôr.

Pergola a dážď

Ako sa správa pergola, keď prší? Pergola je vlastne pevne stojaca konštrukcia, ktorá je na terasu namontovaná nastálo. Jediná jej pohyblivá časť je strecha, ktorá sa dá podľa želania zaťahovať alebo vyťahovať.
Ak prší, strecha môže pokojne ostať zatiahnutá. Bude tak chrániť terasu, záhradný nábytok, alebo napokon i vás.
Strecha pergoly je síce látková, ale nikdy nepremokne. Látka je totiž gumená a vode odolná. Keď prší, voda steká po streche do predných vodiacich nožičiek, v ktorých sú vstavané žľaby na odvod vody. Dažďová voda teda nesteká po bokoch. Môžu za to aj zábrany voči prepadávaniu vody do boku, ktoré sa zvyčajne nazývajú aj anti-drop systém.
Tento systém však nemá každá pergola. Pri tých lacnejších sa vám môže stať, že bude voda nepríjemne stekať po bokoch. Anti-drop systém je výsadou inovatívnych výrobcov, ktorí pergoly vyrábajú už dlho a majú na trhu tradíciu. V našej ponuke majú tento systém všetky pergoly, pretože spolupracujeme len s renomovanými výrobcami ako Corradi, Gibus a Renson.

Pergola a vietor či búrka

Ak sa vrátime k porovnaniu markíza vs. pergola, štandardná veterná odolnosť markíz je do 36km/hod, čo je vlastne silnejší vánok. Pri tejto rýchlosti vetra sa markíza zatiahne. Markíza teda s odolnosťou voči nepriaznivému počasiu končí na tejto hranici a nedovolí vám užívať si terasu plnohodnotne. Aj kvôli vetru je z dlhodobého hľadiska lepšou voľbou pergola.
Pergoly ako kvalitné prémiové produkty sa vyznačujú tým, že majú oveľa vyššiu odolnosť voči vetru ako je tá bežná. Ich odolnosť zabezpečujú použité materiály, spracovanie a drobné detaily, ktoré robia veľký rozdiel. Pergoly možno toľko vydržia aj preto, že majú „dušu“, keďže talianski výrobcovia im venujú maximálnu pozornosť a na svedomí ich majú tí najlepší dizajnéri.
Ale späť k vetru.
Pri búrke a veternej smršti dosahuje rýchlosť vetra zvyčajne 60 až 80km/hod. Naše pergoly ľudovo povedané „ani nemrknú“ ani pri takejto rýchlosti vetra. V zatiahnutom stave majú garantovanú odolnosť do 60km/hod, bežná skúsenosť však vraví, že bez problémov vydržia aj rýchlosť vetra 80km/hod. Pri vytiahnutej streche potom majú garantovanú stabilitu podľa Beaufortovej stupnice v triede 10 až 11, tzn. do rýchlosti vetra až 110km/hod, čo už je oficiálne kvalifikované ako mohutná víchrica. 
Vďaka čomu je to tak? Látková strecha má svoju prirodzenú pružnosť a dokáže sa pri silnom vetre vlniť do rozpätia 5-6 cm. Látka teda prirodzene péruje a odpruží aj silnejšie nárazy vetra bez toho, aby sa roztrhala.
Podobne dobre odolné je aj uzatváranie pergoly. Systém Ermetika má v zatiahnutom stave odolnosť voči vetru garantovane do 60km/hod, skúsenosti zákazníkov z praxe ukázali dobrú odolnosť až do 90km/hod. Pergolu teda môžete mať pokojne celú uzatvorenú aj pri víchrici a nemusíte vôbec schovávať záhradný nábytok – bude krytý zvrchu aj zboku.
Bočný uzatvárací systém Ermetika je skvelý aj preto, že je variabilný – môžete ho mať vo vytiahnutom i zatiahnutom stave kedykoľvek chcete. Pergola sa tak vďaka nemu dá používať takmer celoročne.
Na bočné uzatváranie pergol používame aj sklenené paravány, tie už sú však o niečo menej vhodné do naozaj silných vetrov. Majú odolnosť do 60km/hod. Sklo je samozrejme bezpečnostné a je konštruované tak, aby sa nerozbilo. Pri silných víchriciach však už predsa len môže podľahnúť tlaku a jemne sa ohnúť. Sklo preto odporúčame skôr do oblastí s pokojnejším počasím bez veľkých výkyvov.

Pergola a sneh

Pergoly nie sú prirodzene stavané na veľký nápor snehu, keďže ich využívame hlavne v lete a čiastočne na jar a na jeseň. Ak ich uzavrieme, niektoré môžu byť ale naozaj používané aj celoročne, dokonca aj v zime.
Ide hlavne o lamelové pergoly, ktoré sú dokonca odolné i voči snehu. Výrobcovia udávajú zvyčajne nosnosť maximálne do 25 kg na meter štvorcový.
Reálna skúsenosť od našich zákazníkov ale hovorí, že aj bežné látkové pergoly bez problémov znesú prvý sneh do výšky cca 5 cm. Môžete ich teda pokojne používať aj v zime, pokiaľ nie sú naozaj veľké kopy snehu.
Lamelové pergoly majú strechu zatiahnutú celoročne a keď chcete počas zimy viac svetla v interiéri, nemôžete si žiaľ strechu stiahnuť ako pri látkových strechách. Lamely však môžete naklopiť a tak regulovať množstvo svetla.
Nevýhodou pergol s látkovou strechou je to, že nevydržia veľký nápor snehu. Na druhú stranu zasa môžete strechu kedykoľvek odostrieť a mať tak v interiéri stopercentný prísun svetla.
Záleží teda od toho, či chcete byť v zime viac vonku alebo vnútri. 

Kvalitná pergola verzus lacná pergola

Pri pergolách stopercentne platí príslovie, že nikdy nie sme tak bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Pergola je prémiový produkt, ktorý si kupujeme na dlhú dobu, nestojí málo a preto si treba dobre rozmyslieť, do čoho peniaze investovať a na čom nešetriť. Keď už pergola, tak poriadna, aby vám vydržala aspoň 10 až 20 rokov. A platí aj to, že pergolu by ste mali kupovať od špecialistu.
I keď v Európe a najmä v Taliansku je tradícia výroby pergol dlhoročná a aj my pergoly montujeme už od roku 2010, na trhu sa v poslednej dobe „vyrojili“ zdanlivo lacné produkty, ktoré sa snažia konkurovať tým zabehnutým.
Ide hlavne o dovozové pergoly z krajín mimo EÚ, ktoré sa na prvý pohľad tvária cenovo výhodne, no celková matematika vám povie niečo iné. Ako to?
Pri pergolách sa vždy budeme baviť o cene v tisícoch eur, bez ohľadu na to, či pôjde o kvalitnú európsku alebo dovozovú. Ide jednoducho o „ďalšiu izbu“ na terase domu a tomu zodpovedá aj jej cena.
Je však rozdiel, či ušetríte päťsto eur a k tomu ako „darček“ dostanete miesto 5-ročnej záruky len 2-ročnú, alebo či sa vám navýšia náklady na dovoz. Tu už sme na takmer rovnakej cene pri oveľa nižšej kvalite a to sa logicky neopláca.
Argumentov pre európske pergoly je však ešte oveľa viac. Pozrime sa na malé porovnanie.

Štandardy a bezpečnosť

  • dovozové pergoly – nižšie štandardy, často bez certifikátu bezpečnosti CE
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – vysoké európske štandardy, povinný certifikát CE

Dizajn

  • dovozové pergoly – viditeľné skrutky a matice, špecifické typy spojov 
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – všetky skrutky a matice schované, krásne spracované dizajnové spoje, nerezové koncovky

Používané materiály

  • dovozové pergoly – hliník na profily ale často ešte bežný kov na spojovacie materiály, vďaka čomu pergola hrdzavie, šetrenie na materiáloch kvôli dosiahnutiu nižšej ceny, menej kvalitné látky na strechu pergoly, mechanické časti dimenzované na nižšiu životnosť
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – hliník na profily a nerez na spojovacie materiály, pergola teda nikdy nezhrdzavie, kvalitné a pevné materiály, 3-vrstvová špeciálna látka na strechu pergoly, mechanické časti dimenzované na 10-ročnú životnosť

Záruka

  • dovozové pergoly – 2 roky, reálna životnosť neznáma
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – 5 rokov, reálna životnosť 10 až 15 rokov (overené praxou)

Pergola a servis

Keďže pergola je produkt na dlhoročné užívanie, logicky jedného dňa bude aj po záruke. Ak by sa náhodou stalo, že sa vám v tej dobe vyskytne akákoľvek chyba, poskytneme vám samozrejme aj pozáručný servis.
Na kvalitnej pergole od našich preverených výrobcov sa však hlavne nemá veľmi čo pokaziť. Opravy, ktoré robíme, sú prevažne mechanického charakteru – napr. keď pri búrke spadne na pergolu zlomený strom a konár prepichne látku. Tú vám dokážeme v rámci servisu vymeniť.
Naša reálna skúsenosť je taká, že po 6 rokoch odkedy montujeme pergoly, sme ešte nemali ani jednu zásadnú reklamáciu a zákazníci si iba pochvaľujú. Ak niečo riešime, sú to zvyčajne drobnosti.
Dôležitý faktor je aj predimenzovanie pergol. Značky ako Corradi či Gibus vyvíjali pergoly pre taliansky trh, kde je agresívne slané prímorské prostredie. Vďaka tomu dbali už pri vývoji na to, aby pergola vydržala. Keď vám teda výrobca dá garanciu 5 rokov, v skutočnosti je pergola predimenzovaná na 10-ročnú životnosť

Majiteľ Profirolu v úlohe testovacieho králika

Starší z dvojice bratov Lehotovcov, ktorí vlastnia spoločnosť Profirol, sa rozhodol otestovať limity pergoly na vlastnej koži. Andrej má doma na záhrade pergolu od Corradi s látkovou strechou a bočným uzatváracím systémom Ermetika.
Keďže v Žiline, kde sídli firma i kúsok odtiaľ aj Andrejov dom, býva pomerne vrtošivé počasie, padlo rozhodnutie „skúsme, čo to dá.“ Pergola teda dostala zabrať a ostávala kompletne zatiahnutá celý rok aj počas silných búrok, víchric a aj v zime, keď bol sneh.
Jeden deň sa dokonca pritrafila silná víchrica s rýchlosťou vetra až 80km/hod a v obci boli hasiči odpratávať polámané storočné obrovské lipy. Pergola, strecha ani Ermetika napriek tomu ani nemrkli, všetko ostalo presne ako bolo a v úplnom poriadku.
V decembri zasa napadlo 25 cm snehu a Andrej zasa pokúšal šťastie. Pergola so zatiahnutou látkovou strechou opäť v pohode vydržala.
Čo z toho vyplýva? U nás v Profirole sme si dali za cieľ ponúkať klientom len tie najkvalitnejšie značky, za ktoré sa dokážeme postaviť a vieme, že vydržia.
Je samozrejme jasné, že vám žiadny výrobca nedá záruku na takéto extrémne používanie, prax však ukazuje, že pergoly z našej ponuky sú naozaj kvalitné, odolné a vydržia aj náročné skúšky počasia.
Ak chcete jednu takú aj vy, nechajte si od nás spraviť cenovú ponuku.