Všetko, čo by ste mali vedieť o markízach

V lete sa o slovo hlási slnko a mnohí z vás hľadajú vhodné tienenie. To môže mať mnoho podôb, jedným z najžiadanejších je ale markíza. Ako si vybrať tú správnu? Prečítajte si naše rady a tipy.


Dôležité otázky úplne na začiatku

Skôr, než začnete vyberať, musíte si ujasniť nasledujúce tri základné parametre:
Prvým z nich sú rozmery. Iba podľa rozmerov totiž dokážeme určiť, aký typ markízy vám vieme dodať. Niektoré majú konštrukčné možnosti len do istej šírky, iné sú veľkorysejšie. V prípade zisťovania rozmerov je pre nás dôležité vedieť šírku kotvenia (na stenu alebo do stropu) a dĺžku výsuvu markízy. Pri zadávaní požiadavky na nacenenie markízy by ste mali vedieť tieto dva údaje.

Druhým kritériom je montážne miesto. Pri výbere markízy musíme vedieť, či ju budeme kotviť o stenu alebo o strop (kvôli voľbe konštrukcie), či pôjde na balkón alebo na terasu k rodinnému domu (kvôli rozmerovým a dizajnovým parametrom), a takisto napríklad to, či sa v objekte ešte plánuje zateplenie alebo nie. Jednou z najčastejších otázok totiž je, či markíze vadí zatepľovanie. Odpoveď je nie, zateplenie nie je problém.

Tretím kritériom pri výbere je orientácia markízy na svetové strany. Od toho totiž závisí napr. typ predného tienenia. S orientáciou a celkovo umiestnením markízy do určitého priestoru sa logicky spájajú aj poveternostné podmienky. Výber typu markízy totiž ovplyvňuje aj to, či je v mieste, kde bývate, často sychravé počasie, či často prší alebo fúka silný vietor. 

Základné delenie a prídavné funkcie

Rôzni výrobcovia delia markízy rôznym spôsobom, my sme si zvolili rozdelenie podľa rozmerov, finančnej náročnosti a množstva prídavných funkcií.
Úplný základ u nás predstavuje trieda ECONOMY. Je to to najlacnejšie riešenie, zároveň ale stále vysoký štandard. My totiž začíname tam, kde iní výrobcovia už končia. V ekonomickej triede teda nájdete kvalitné markízy, ktoré majú záruku 4 roky, sú dimenzované na 10 000 cyklov, majú len základné funkcie a dokážeme ich vyrobiť do rozmerov 500 cm (šírka) x 300 cm (výsuv).
O niečo vyššie je trieda ŠTANDARD. Tieto markízy sú dimenzované na 20 000 cyklov a majú záruku 4 roky. Dokážeme ich vyrobiť aj vo väčších rozmeroch a majú mnohé prídavné funkcie.
Úplne na vrchole rebríčka vybavenosti je trieda TOP, kde už ide o vysoko sofistikované riešenia. Tieto markízy sú odolnejšie voči vetru, sú dimenzované až na 70 000 cyklov a majú až 5-ročnú záruku. Vždy sú kompletne motorizované, majú precízne dielenské spracovanie do najmenších detailov a sú určené pre náročného zákazníka.
 

A čo prídavné funkcie?

Tých je hneď niekoľko, najžiadanejšia je ale ochrana pred nízkym západným slnkom, ktorú môže zabezpečiť buď predný volán, ktorý možno ovládať mechanicky alebo motorizovane, alebo systém Ombramatic, ktorý zasa umožní skloniť markízu vo väčšom uhle bez montážneho zásahu.
Medzi ďalšie žiadané doplnkové funkcie patrí napr. motorizované ovládanie, kazetové uzatváranie alebo látky v rôznych úpravách (dvojitá impregnácia, proti zašpineniu, atď.).

Najžiadanejšie markízy z našej ponuky

Ak si napriek základnému rozdeleniu stále neviete vybrať zo širokej ponuky(link do sekcie Markízy), zvoľte jednu z dvoch našich najpredávanejších markíz. Ktoré to sú? 

Scrigno

Markíza z radu ECONOMY, látka i ramená skryté v boxe, veľký výber farieb, v bielej farbe dodanie už do 1 týždňa

Kaseta

Markíza z radu ŠTANDARD, látka i ramená skryté v boxe, krásne dizajnové prevedenie, predný volán, aj na veľké plochy, v bielej farbe dodanie už do 1 týždňa

Látky na markízy

Markízové látky sú samostatná kapitola. Aby ste si vedeli čo najlepšie vybrať, pripravili sme pre vás malý prehľad materiálov a ich využitia:

Polyester

Má krásne žiarivé farby, no bohužiaľ nevydrží dlho. Nie je UV stály a rýchlo vybledne. Na Slovensku sa používa len veľmi málo. Zákazníci ho zvyknú kupovať skôr v západnej Európe, kde je tradícia meniť látku na markíze častejšie a aj za účelom módnej zmeny. U nás je požiadavka na látku hlavne taká, aby vydržala, zákazník ju nechce meniť, a aj z toho dôvodu využívame radšej acryl.

Acryl v základnej impregnácii

Acryl je trvácna látka, ktorá bežne vydrží cez 10 rokov. V základnej bezpríplatkovej verzii je už impregnovaná voči vode, tzn. že je nepremokavá. Podľa farby má aj určitý stupeň UV filtra – čím tmavšia látka, tým silnejší UV filter.

Lumera nadstavbový acryl

Ide o odľahčené acrylové vlákno, preto je Lumera ľahšia ako bežný acryl. Je preto vhodná na masívnejšie markízy a zároveň má ešte jednu veľmi dôležitú vlastnosť. Vlákno je hladké a vďaka tomu sa naň nemá ako zachytávať špina. Táto látka je suverénne najvhodnejšia do prašného mestského prostredia.

Acryl s dvojitou impregnáciou

Tento typ látky využívame hlavne v prostredí, kde je sychravejšie počasie. Látka odolá vďaka dvojitej impregnácii väčšiemu náporu vody, netreba však zabúdať na to, že markízy nie sú dáždniky a pri daždivom počasí by mali byť zatiahnuté. Väzba acrylu je tu silnejšia, látka má preto i zvýšenú hmotnosť a neodporúčame ju kvôli váhe používať pri markízach s väčšími rozmermi, pretože viac zaťažuje ramená.

Acryl panama

Panama je hustá a pevná látka, odolná voči vetru aj na veľkých plochách. Používa sa hlavne pri polyfunkčných objektoch a pri väčších projektoch v podnikateľskom sektore.

Farby a vzory

Ak vás trápi farebnosť markízy, môžete pokojne zahodiť obavy za hlavu. Ak máme niečoho naozaj dosť, potom je to počet farebných prevedení markíz. V našej ponuke nájdete tradičné jednofarebné markízy, pásikavé vzory, aj klasickú RAL vzorkovnicu. Jednoducho čokoľvek, na čo si len spomeniete.
Paletu vzorov a farieb máme iba jednu a všetky látky sú dostupné v základnej impregnácii. Niektoré z nich sú potom dostupné aj v prevedení Lumera, dvojitá impregnácia alebo Panama. 

Markízy pre reštaurácie, kaviarne, bary, showroomy a obchodné centrá

Ak potrebujete markízu na terasu pred vašu prevádzku, určite ju budete chcieť vo firemných farbách a možno aj s logom alebo názvom firmy. Markízu vám vieme samozrejme aj obrandovať.
Firemní klienti si zvyčajne u nás nechávajú robiť potlač na predné fixné volány, ktoré je vidieť zo zeme. Robiť potlač na vrchnú strechu markízy nemá z dôvodu viditeľnosti význam.
Vybrať si môžete určité typy a veľkosti písma, ktoré máme v štandardnej cene. Ak budete chcieť akúkoľvek inú potlač na želanie, je to samozrejme možné za príplatok

Čistenie markízy

Na Slovensku máme zakorenené, že ak si kupujeme niečo, do čoho investujeme, chceme, aby to vydržalo. To platí aj o markízach a predovšetkým o ich látkach. Ako sa teda starať o látku na vašej markíze, aby vydržala?
Je to pomerne jednoduché. Všetky naše markízy sú montované tak, že majú základný uhol sklonu minimálne 15 stupňov. Vďaka tomu voda z markízy pekne steká a netvorí sa lavórový efekt. Ak sa teda na látku nachytá prach, peľ alebo iné nečistoty, pri jemnom daždi ju jednoducho nechajte vysunutú, dážď ju opláchne a zmyje všetky nečistoty. Potom ju nechajte usušiť a bude opäť krásna ako predtým.
Pozor, vlhkú markízu po daždi nikdy nesťahujte späť do kazety, treba ju najskôr nechať dôkladne vyschnúť. V opačnom prípade môže látka začať plesnivieť a to je jej koniec. 

Markíza a slnko

Ochrana pred slnkom je hlavná funkcia markízy. Treba však dodať že nielen pred tým vysokým, ale aj pred západným – teda keď sa slnko dostane takmer nad obzor a chystá sa zapadnúť.
Tienenie západného slnka dokážu zabezpečiť dva doplnkové systémy.
Prvým z nich je predný výsuvný volán. Pri acrylových látkach a ručnom ovládaní môže volán siahať až do dĺžky 150 cm a nedať tak nízkemu slnku žiadnu šancu. Pri motorickom ovládaní a acrylovej látke sa dostaneme na hranicu 135 cm, čo je stále veľmi slušná ochrana pred slnkom. Napokon je tu ešte látka Soltis, ktorá má výsuv do 90 cm. Soltis sa používa len na predné výsuvné volány a ide o tkanú látku potiahnutú PVC s drobnou perforáciou.
Druhou možnosťou ochrany pred západným slnkom je systém Ombramatic. Ten nám dovolí markízu pomocou kľuky kedykoľvek naklápať nižšie bez montážneho zásahu. Ak teda slnko klesne nad obzor a my chceme stále sedieť na terase, stačí markízu sklopiť do ostrejšieho uhla a máme tieň aj naďalej. 

Markíza a vietor

Naše markízy sú pevné a zvládnu aj určitý nápor vetra, nie sú však konštrukčne stavané na to, aby boli používané vo veternom počasí. Na tento účel slúžia pergoly.
Existuje niekoľko veterných tried markíz, tie naše sú v triede 2 a 3. Druhá veternostná trieda zvládne nápor vetra do 37 km/hod. Tretia veternostná trieda zvládne nápor vetra do 48 km/hod.
Keďže vietor býva zvyčajne nárazový, montujeme na markízy tzv. otrasové čidlo. To je schované na vnútornej strane markízy, čiže neruší jej dizajn a zároveň plní svoju funkciu.
Čidlo reaguje na silu a intenzitu vetra. Keď sa frekvencie poryvov vetra opakujú a majú určitú silu, markíza sa sama zatiahne.
Práve čidlo predstavuje obrovský rozdiel v kvalite markízy na mieru a lacných riešení z obchodných reťazcov. Tie majú často iba vrtuľky, ktoré vôbec nemusia zareagovať na vietor, ak fúka iným smerom. Čidlo vždy zachytí veterné počasie, pretože reaguje na otrasy markízy, a tie pri vetre nastanú vždy. Markíza s otrasovým čidlom teda bude pred vetrom vždy zatiahnutá v bezpečí, kým tá s vrtuľkou vietor nemusí vôbec zaznamenať a môže sa zničiť.

Markíza a dážď

Aj pri daždi treba pripomenúť, že markíza síce nepremokne a dokáže odolať aj určitému stupňu dažďa, nie je však stavaná na to, aby ste pod ňou v daždi sedeli. Takisto nemá pred dažďom chrániť záhradný nábytok. Ak potrebujete aj tienenie aj ochranu tohto typu, zvoľte pergolu.
Konštrukcia markízy totiž nie je vytvorená tak, aby udržala veľký tlak vody. Látka je síce impregnovaná a udrží nejaký stĺpec vody, nepremokne, no pod veľkým náporom vody by sa mohla úplne zničiť. 

Markíza a tienenie zimnej záhrady či prístrešku

Možno ste o tom ani nevedeli, no markíza nemusí stáť len tak samostatne. Môžete ňou nadkryť aj zimnú záhradu, sklenenú verandu či lexanový prístrešok. Prečo by ste to robili?
Ak máte doma niektoré z týchto troch riešení, potom určite z vlastnej skúsenosti viete, že sa v lete sklo či lexan správa ako lupa a je pod nimi doslova horúce peklo.
Markíza teda v tomto prípade slúži nielen ako tienenie, ale aj ako tepelná izolácia. Vďaka nej sa nebude zimná záhrada či sklenená veranda správať ako skleník, ale bude v nej normálna teplota. Dôležitým faktom je, že pri takomto riešení je úspora tepla veľmi vysoká. Látka zachytí 60 % tepla, a keďže je medzi látkou a sklom ešte určitý priestor, vzduch v tomto priestore vytvorí ďalšiu izolačnú vrstvu a spolu s látkou pohltia až 90 % tepla!
Technické riešenie je v tomto prípade pomerne jednoduché. Z rozmerov nás zaujíma hlavne šírka ukotvenia, aby sme vedeli, či vieme dodať látku v jednom kuse, alebo ju rozdelíme na viac pásov. Na jednu kazetu markízy vieme napojiť až štyri kusy látky, medzi ktorými sú minimálne rozostupy. Tie nemajú na tienenie ani tepelné straty takmer žiadny vplyv.
Najpoužívanejšia látka na markízy na zimné záhrady je Lumera, keďže je ľahká a nezaťažuje zbytočne konštrukciu markízy nad sklenenou strechou. Dôležité je spomenúť, že tieto typy markíz dodávame iba v motorickom prevedení.
A prečo vlastne rozmýšľať nad takýmto riešením? Zákazníci totiž zvyčajne nevedia, aké sú možnosti tienenia na terase alebo pri vstupe do domu a často zvolia prístrešok, ktorý sa neskôr strašne prehrieva. Miesto toho sa dá zvoliť buď pergola, ak chcem mať prestrešenie stále, alebo markíza, ak ide iba o tieň. Ak už ide o núdzovú situáciu, keď je pod prístreškom či v zimnej záhrade neprimerane teplo a nemyslelo sa na to vopred, jediným riešením je zatieniť takúto sklenenú či lexanovú plochu markízou. 

Lacná markíza z reťazca verzus naša kvalitná markíza na mieru

Aký je medzi nimi rozdiel a prečo by ste si mali vybrať tú našu? Matematika je veľmi jednoduchá. Ak je vaším argumentom cena, zrejme si budete chcieť kúpiť lacnú markízu z obchodného reťazca. Tie majú však záruku iba 2 roky a často majú presne tak isto nízku aj životnosť. Lacné markízy bývajú konštrukčne slabé, pri vysúvaní ramená chrupčia, o odolnosti voči vetru už sme čo to popísali a o dizajne často nemôže byť ani reč.
Zoberme si teraz markízu od firmy Profirol. My toto tienenie považujeme za dlhodobé riešenie a na väčšinu látok vám dáme záruku 4 až 5 rokov. Bežná prax z našej doterajšej histórie nám však ukazuje, že látka bez problémov vydrží 10 až 12 rokov (ak nie je v agresívnom peľovom prostredí). Markízy, ktoré sme montovali klientom pred 10 rokmi, ešte dodnes perfektne slúžia. Navyše, ak sa látka po uplynutí tejto doby predsa len opotrebuje, dokážeme ju vymeniť za novú a konštrukciu si môžete ponechať. V konečnom dôsledku tak investujete iba raz. Samozrejmosťou je aj jedinečný dizajn a bohatý výber farieb a vzorov.
A teraz tá matematika. Lacná markíza z reťazca vám vydrží 2 až 3 roky. Naša vydrží 10 až 12 rokov. Ak teda chcete markízu na 12 rokov, budete potrebovať buď jednu našu, alebo 4 až 6 tých lacných. U nás to máte navyše raz a bez starostí, krajšie a funkčnejšie. Teraz si skúste spočítať tie reálne sumy a zistíte, že kupovať lacnú markízu je vlastne oveľa drahšie...