Ako vybrať vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie sú veľmi praktický a elegantný prvok, ktorý krásne dotvorí celkový vzhľad domu. Vďaka svojim výhodám, ako spoľahlivé zatienenie, moderný vzhľad či tepelná izolácia, sa stávajú čoraz viac populárne. Vonkajším žalúziám je potrebné venovať pozornosť už v priebehu stavby vášho vysnívaného domu, aby vás niečo nepríjemne neprekvapilo. V článku sa dozviete, na čo sa konkrétne zamerať.


Elektroinštalácia, sieťky, hrúbka izolácie a intenzita tienenia sú veci týkajúce sa vonkajších žalúzií, ktorým je potrebné venovať pozornosť už v priebehu stavby. Ideálnym obdobím na riešenie vonkajšieho tienenia je plánovanie projektu, kedy nie ste ešte ničím limitovaní. Najvhodnejším spôsobom inštalácie vonkajších žalúzií je podomietkové vyhotovenie, ktoré je veľmi vkusné a estetické.  

Aká je optimálna hrúbka izolácie na zabudovanie vonkajšej žalúzie?

Pri žalúziách Z90 je ideálna hrúbka izolácie minimálne 16 cm a v prípade prípravy na protihmyzové sieťky je potrebné mať zateplenie aspoň 18 cm. Pre žalúzie Z70 je ideálna hrúbka 14 cm a ak sú v pláne aj sieťky proti hmyzu, zateplenie musí mať aspoň 16 cm.

Aká je optimálna hrúbka plechu na podomietkovom kastlíku?

V prípade menších žalúzií by mal mať krycí plech hrúbku 1,5 mm, pri väčších rozmeroch je kvôli stabilite potrebná 2 mm hrúbka. V projekte je preto potrebné zohľadniť hrúbku krycieho plechu a počítať aj s miestom navyše.

Na čo sa zamerať pri príprave elektroinštalácie?

Elektrický pohon vonkajších žalúzií je zabezpečený pomocou motora – možno ich ovládať jednotlivo alebo skupinovo. Ovládacími prvkami pri elektrickom pohone vonkajších žalúzií sú stenové vypínače alebo diaľkové ovládače.

Ovládanie na vypínač je síce o niečo lacnejšie, ale náročnejšie a drahšie na elektro prípravu. Diaľkové ovládanie je drahšie o prijímač pri motore, ale jednoduchšie a lacnejšie z hľadiska elektro prípravy. Z našich skúseností je vhodnejšia inštalácia diaľkového ovládania. Aj z energetického hľadiska je ideálnym riešením diaľkové ovládanie, pretože odpadá starosť s ťahaním káblov. Zo steny je potrebné vyviesť iba jeden kábel, na ktorý sa napoja všetky vonkajšie žalúzie v dome. Viac dier v múre totiž znamená viac tepelných mostov.

Premýšľate nad sieťkou proti hmyzu?

Protihmyzové sieťky patria k oknám, a preto je potrebné sa nimi zaoberať už pri osádzaní okien a vytvoriť pre ne priestor. V súčasnosti je trend osadiť okná na úplný okraj múru a zatepľovať izoláciou s hrúbkou 15 až 20 cm. Aj vonkajšia žalúzia má určitú stavebnú hĺbku, väčšinou okolo 15 – 16 cm. Z toho vyplýva, že k zatepleniu a vonkajším žalúziám s hĺbkou boxu 15 cm sa už žalúzie so sieťkami nezmestia. Ak sa teda chcete vyhnúť neželanému hmyzu prostredníctvom sieťky, je potrebné na ňu myslieť už pri plánovaní projektu.

Akú intenzitu tienenia preferujete?

Existuje množstvo typov a možností vonkajších žalúzií, preto je len na vás, čo od nich očakávate. Či je pre vás dôležitá úspora nákladov na chladenie, komfort vnútorného prostredia, kontrola osvitu pri práci s počítačom alebo pri sledovaní televízie, prípadne intimita prostredia. Zaujímavou funkciou je aj účinná ochrana pred nežiadúcim prehrievaním v letnom období. Vonkajšie žalúzie sú v súčasnosti najdokonalejším spôsobom účinného tienenia, pretože dokážu zachytiť až 90 % slnečných lúčov. Vonkajšie žalúzie si môžete vybrať s lamelami rôznych tvarov, veľkostí a farieb, a tak sa so svetlom môžete hrať podľa potreby a nálady. Vonkajšie podomietkové žalúzie Z90 Noval dokonca zabezpečujú až 98 % zatemnenie.

Potrebujete poradiť pri výbere vonkajších žalúzií? Napíšte nám na profirol@profirol.sk alebo sa príďte osobne poradiť a pozrieť si všetky typy žalúzií k nám do predajne v Žiline alebo Košiciach. Ochotne vám pomôžeme a prejdeme si s vami každý detail.