Ako si správne vybrať sieťku proti hmyzu?

Vonku sa pomaly ale isto otepľuje a s touto zmenou počasia prichádza aj neželaný hmyz. Aby sa nemohol nasťahovať až k vám dnu, stačí si vybrať správnu sieť na okno. Ako na to?


„Obyčajná“ sieť na klasické okno

Ak máte doma bežné plastové okná, budete mať na trhu na výber sietí ako maku. Plastové sieťky, kovové sieťky, sieťky od rôznych výrobcov. Tie lacné z obchodných domov alebo tie trošku drahšie na mieru.
Ktoré zvoliť? V tomto prípade platí, že šetriť sa neoplatí. Bežné lacné plastové sieťky sú síce asi o polovicu lacnejšie ako tie na mieru, ibaže vám vydržia maximálne dva až tri roky. Každé dve sezóny tak budete musieť kupovať nové a to siete značne predražuje. Ak raz investujete do jednej poriadnej kovovej na mieru, vydrží vám aj 10 rokov. A to už je jednoduchá matematika...
Našou osobnou hviezdou je sieťka zvaná „16ka“. Ide o typ EXT16 od výrobcu Climax, ktorá má lem široký 16 mm a je celá z hliníka. Nehrdzavie, je pevná a jej hlavnou výhodou sú zdvojené kovové rohovníky. Vďaka tomu sa táto sieťka na okno nerozchádza a perfektne drží aj pri skladaní a opätovnom nahadzovaní po a pred sezónou. Výhodou tohto typu je aj kefka po celom obvode siete, ktorá utesní prípadné medzery medzi rámom sieťky a oknom. Dnu sa teda nedostane naozaj ani tá najmenšia muška.
Prečo teda sieť na okno EXT16? Pretože je to sieťka, ktorá svojou konštrukciou aj detailmi predbehla dobu. Medzi sieťami proti hmyzu je to rozhodne náš najžiadanejší produkt. 

Sieť proti hmyzu na hliníkové okno

Ak máte doma hliníkové okná, zrejme už ste na tento problém narazili. Siete proti hmyzu na hliníkové okná vyrába len máloktorá firma.
Či už máte okná Schüco, Alplast, Heroal alebo akúkoľvek inú značku hliníkových okien, po siete proti hmyzu sa zastavte u nás v Profirole. Naša „36ka“ je sieťka špeciálne pre hliníkové okná a tomu zodpovedá aj jej mechanizmus montáže. Keďže hliníkové okná pekne lícujú k rámu, a tým pádom nemajú lemy, sieťka má špeciálny 2 mm háčik, ktorý sa zmestí aj do tejto úzkej drážky a sieťku pekne zafixuje. Háčiky sú na pružiny a majú poistku proti samovoľnému vyskočeniu. Vďaka tomu je montáž rýchla a naozaj jednoduchá.
Špecifikom tejto siete je aj kefka, ktorá tesní sieťku po celom obvode, a takisto aj zalisované kovové rohovníky, vďaka ktorým je sieťka pevná a má dlhú životnosť. Bonusom je široký výber farieb, keďže celú sieť proti hmyzu možno nastriekať podľa vzorkovníka RAL rovnako ako okná. 

Otváravé dverové siete proti hmyzu

Stará dobrá klasika. Pani domu si ich pri servírovaní obeda na terase otvorí aj jednoduchým šťuchnutím bokom do dverí. A ony sa potom vďaka pružine v pántoch samy zatvoria. Šikovné, jednoduché, nenáročné. Otváravé dverové sieťky proti hmyzu sa hodia všade tam, kde je dostatok priestoru na pántové dvere a kde netreba vymýšľať nič špeciálne.
V našej ponuke nájdete dverové siete od značky Climax, niektoré s nemeckými mechanizmami Lämmermann.
Klasické otváravé dvere so sieťou proti hmyzu majú 50 mm hrubý rám a vždy majú integrovanú kefku po celom obvode, aby dobre doliehali. Perfektnému uzatvoreniu pomáha aj magnet po celej výške dverí, čo je špecifické len pre siete od Climaxu. Dizajn dverí má tiež integrované madlo esíčkového tvaru, vďaka čomu dvere pohodlne otvoríte zvnútra aj zvonku.
Ak chcete miernu nadstavbu, je tu aj tenšia verzia rámu s nemeckým kovaním. Kovové pánty tenké len 0,5 cm perfektne lícujú s rámom a sú takmer neviditeľné. Navyše sa dajú dostriekať do farby RAL podľa rámu sieťky. Doma tak budete mať perfektné dizajnové riešenie.
„Nemecká“ verzia tejto dverovej siete má všetky vnútorné rohovníky kovové. Dvere sú vďaka tomu pevné a nepadajú následkom gravitácie ani po rokoch. Nemecký samozatvárací systém je postavený na torzných pružinách a je o niečo tichší ako klasická verzia s plastovými pántmi a bežnými pružinami.
Výhodou tejto siete je aj možnosť namontovať jej celorámovú verziu, ktorá vyhovuje najmä oknám a dverovým otvorom s hrubým zateplením.

Samonavíjacia dverová sieťka proti hmyzu

Vedeli ste, že existuje aj takáto verzia? Sieť proti hmyzu sa v tomto prípade zroluje do bočného boxu, ktorý je vertikálne upevnený na okennom ráme. Na druhej strane je po celej dĺžke magnet, ktorý sieťku fixuje vo vyrolovanej polohe.
Prečo práve takáto sieť? Rolovaciu verziu volíme v prípade, ak na balkóne či terase nie je dostatok miesta na klasické krídlové sieťové dvere. Najmä ak by takéto dvere búchali do steny či do nábytku.
Rolovacia sieť proti hmyzu má takisto kefky na utesnenie a vždy má minimálne spodnú a hornú lištu.
Ak by ste chceli tento typ sieťky nielen na dvere, ale aj na okno, nie je to žiadny problém. Vo verzii na okno sa pri sťahovaní zvrchu nadol využíva hlavne na kuchynských oknách, kde treba občas niečo vyložiť na parapet. 

Posuvná sieť proti hmyzu na terasové dvere

Ak máte veľké posuvné terasové okná, zrejme budete chcieť aj posuvné sieťky proti hmyzu. V tomto prípade máme pre vás to najjednoduchšie riešenie, aké existuje. Posuvná sieť má totiž zvyčajne len vrchnú a spodnú koľajnicu a jej najväčšou výhodou je jednoduchosť. Jednoduchá montáž, jednoduchá obsluha. Dá sa raz dva zhodiť na zimu jediným pohybom a podobne ako drahšia verzia otváravej siete, aj táto má nemecké kovanie Lämmermann.
Ak si zvolíte celorámové prevedenie, budete môcť mať aj dve siete v jednom ráme. Toto riešenie je teda vhodné aj na dvojkrídlové okná.
K ďalším praktickým „vychytávkam“ patrí madlo po celom obvode dverí zvonku aj zvnútra, tesniaca kefka a koľajnica, ktorá má až tri možnosti montáže – okno-okno, okno-zem alebo zem a vrchná špaleta.
Tieto sieťové posuvné dvere sú celkovo veľmi tenké, majú iba 15 mm aj s kefkou. Vďaka tomu ide o jedno z mála riešení, ktoré sa dá namontovať aj pod vonkajšie žalúzie. Dokonca aj vtedy, keď ste na to dopredu nemysleli a žalúzie už sú na mieste. 

Plisé sieť proti hmyzu aj na veľké okenné plochy

Plisé sieťkynaša špecialita. Ide o finančne náročnejšie riešenie, zároveň ale aj o to najlepšie, čo môžete mať. Plisované siete sú vhodné na jednokrídlové aj dvojkrídlové dvere a skladajú sa z viacerých rámových modulov, ktoré vieme na mieste u zákazníka zmontovať do jedného veľkého. Sieťkou proti hmyzu tak vieme zastrieť aj okenné plochy široké niekoľko metrov!
V čom je rozdiel oproti rolovacej sieti? Plisse sieť proti hmyzu môžete zastaviť v akejkoľvek polohe a vďaka tomu, že nie je predpružená, je aj oveľa tichšia. Sieť má vonkajšie aj vnútorné madlo a samotné plisovanie môže mať dve verzie. Bežná „harmonika“ má sklad široký cca 2 cm. Existuje ale aj „slim“ verzia s plisovaním širokým len 1,7 cm. Táto verzia sa zmestí aj pod vonkajšie žalúzie.
Podobne ako pri rolovacej sieti, aj plisse sieť proti hmyzu možno namontovať aj na bežné okno. V tom prípade sa sieťka zatvára a otvára zhora nadol. 

Tak ako, už ste sa rozhodli? Ak si chcete nechať naceniť siete proti hmyzu, pošlite nám rozmer vašich okien na profirol@profirol.sk a nezabudnite uviesť aj typ siete. Alebo sa príďte osobne poradiť a pozrieť si všetky typy sietí naživo k nám na predajne do Žiliny, Košíc alebo Bratislavy. Tešíme sa na vás!