Nalaďte sa na snívanie – aké závesy vybrať do spálne?

Hoci spálňu využívame najmä na spánok, jej zariadenie netreba podceňovať. Aj pri zaspávaní a zobúdzaní potrebujeme mať okolo seba príjemnú atmosféru. Ako to dosiahnuť? Pomôcť vám môžu aj závesy a záclony. Sú totiž dôležitým estetickým aj funkčným prvkom spálne.


Myslite na svoj biorytmus

Počas spánku samotné okná či výhľad nezohrávajú žiadnu rolu. Avšak, podstatné je množstvo svetla, ktoré sa dostáva do miestnosti po zotmení a pri svitaní. Svetlo totiž ovplyvňuje takzvaný cirkadiálny rytmus – naše biologické hodiny. Ich nastavenie súvisí s produkciou dvoch kľúčových hormónov v našom tele – serotonínu (hormónu šťastia) a melatonínu (hormónu spánku).

Výberom vhodného závesu alebo záclony môžete podporiť správne nastavenie svojho bio rytmu. Napríklad, ak je vaša spálňa otočená do rušnej ulice s výrazným osvetlením, dobrú službu vám urobia zatemňovacie (blackoutové) závesy. Majú podobnú funkciu ako interiérové tienenie – keď sú zastreté, neprepúšťajú dovnútra žiadne svetlo.

Namiesto závesov môžete pokojne zvoliť aj praktickejšiu roletu alebo žalúzie, ktoré prekryjú len samotné okno. Závesy sú vhodné pre tých, ktorí chcú dosiahnuť útulnejšiu atmosféru a dojem mäkkosti. Závesy skrášľujú okná a oživujú farebnú schému spálne, aj keď sú odostreté.

Niektoré závesy – ak sú umiestnené na koľajniciach – sa dajú vybaviť aj automatickým ovládaním. Vtedy ich môžete odsunúť pomocou diaľkového ovládača priamo z postele. Ďalšou alternatívou je časovač. Výhodu má predovšetkým v ranných hodinách, pretože vám závesy odhrnie v presne určenom čase. Jednak nemusíte ihneď po budíku vstávať z postele, jednak je to lepšie kvôli postupnému preberaniu sa zo spánku. Samozrejme, takéto riešenie je finančne náročnejšie.

Psychológia farieb

Pri výbere závesu do spálne v najväčšej miere rozhoduje váš vkus. Uprednostňujete glamour, romantický, škandinávsky, avantgardný alebo iný štýl? Spálňu možno zariadiť v akomkoľvek duchu. Podstatné však je, aby ste volili farebnosť a materiály, ktoré nebudú pôsobiť príliš násilne či agresívne. Mali by vytvárať upokojujúcu a oddychovú atmosféru. Aj z toho dôvodu sú ideálne napríklad pastelové či neutrálne odtiene.

Vedeli ste, že...?
Závesy sa v bežných domácnostiach nepoužívali až do 19. storočia. Dovtedy si ich mohli dovoliť len vysokopostavení ľudia a šľachta. Vynález parného stroja počas viktoriánskej éry však spustil masovú výrobu textílií a spolu s ňou aj rozšírenie závesov do príbytkov strednej triedy. Spočiatku sa používali skôr tmavšie látky, pretože farbený textil bol oveľa drahší. 

 

Silný trojlístok

Modré odtiene v spálni patria dlhodobo k najobľúbenejším, pretože v nás evokujú pokoj, relax a vyrovnanosť. Najlepšie pocity v ľuďoch vyvolávajú tóny bledomodrej či modrosivej. Ďalším spálňovým favoritom je zelená farba, ktorá podporuje meditáciu a uvoľnenie mysle. Psychológovia tvrdia, že tento odtieň človeku podvedome pripomína prostredie lesa. Trojicu uzatvára biela – farba čistoty, ktorá odbúrava stres.

Strieborná vás povzbudí

V aktuálnej farebnej palete sú veľmi obľúbené aj kovové odlesky, najmä strieborné holubičie odtiene. Dobrá správa je, že takéto farby v spálni odporúčajú aj terapeuti. Majú motivačný charakter, takže vás pri vstávaní doslova „nakopnú“ do nového dňa. Príjemným bonusom je ich luxusný nádych.

Romantika v neutrále

Mnohí ľudia sa nazdávajú, že medzi romantickými odtieňmi dominujú napríklad ružová či červená. V skutočnosti sú to neutrálne a prírodné tóny, ktoré v ľuďoch dokážu vzbudiť najintímnejšie pocity. Vysvetlenie je jednoduché. Takéto farby fungujú ako dokonalé nerušivé pozadie. Človek sa v takomto prostredí cíti bezpečne a zároveň trochu bezhranične, takže sa môže maximálne uvoľniť.

S tmavými farbami a vzorkami opatrne

Hoci tmavé odtiene sú stále ojedinelé, stretávame sa s nimi čoraz častejšie, napríklad v industriálne ladených alebo pánskych interiéroch. Ak túžite po tmavých závesoch, dajte radšej na rady skúseného architekta alebo interiérového dizajnéra. Takéto odtiene môžu byť zradné, a to najmä v malých priestoroch.

Podobne treba pristupovať k výberu rozličných vzoriek či motívov. Ak zvolíte nesprávny dezén, môžete sa v spálni cítiť stiesnene. Samozrejme, každý z nás je iný. Keď vás ráno rozveselí práve pohľad na kvetinový záves, nesnažte sa nasilu zariadiť si spálňu inak.

Nechajte si poradiť

Oáza spánku je naším najintímnejším prostredím. Potrebujeme sa tu cítiť bezpečne a uvoľnene. Aj obyčajný záves dokáže ovplyvniť, či budete zaspávať a zobúdzať sa s príjemným pocitom. S výberom ideálneho závesu alebo záclony do vašej spálne vám preto radi pomôžeme.