Žalúzie alebo rolety?

Pri voľbe vonkajšieho tienenia stojí viacero zákazníkov pred dilemou, či si vybrať žalúzie alebo rolety. Obe možnosti efektívne chránia interiér pred prehrievaním a neželanými pohľadmi zvonku. Zo skúseností vieme povedať, že výber závisí od zvyku zákazníka a od jeho individuálnych preferencií. Ako sa v tom zorientovať a čomu dať prednosť? Poďme sa pozrieť na základné rozdiely.


Bezpečnosť

Aj keď vonkajšie žalúzie pôsobia robustným dojmom, ich prioritnou funkciou je tienenie. Vonkajšie rolety majú v tomto smere výhodu. Po spustení totiž fungujú ako pancier, ktorý tvorí prekážku pre zlodejov. Kým v prípade žalúzií trvá zlodejom ich prekonanie pár sekúnd, pri vonkajších roletách sa už bavíme o minútach, pri bezpečnostných roletách s triedou RC 3 z našej ponuky je to viac ako 5 minút. Najčastejšie ich preferujú zákazníci, ktorí sú na ne zvyknutí zo zahraničia, alebo tí, pre ktorých je pocit bezpečia prioritou.

Regulácia svetla

Pri regulácii svetla majú rolety nevýhodu a zároveň aj výhodu. Buď je v interiéri svetlo, alebo tma. Ak napríklad potrebujete spať počas dňa, zatemnenie vám bude vyhovovať. Naopak, vonkajšími žalúziami je možné vďaka naklápaniu lamiel regulovať množstvo svetla v interiéri podľa toho, ako práve potrebujete. Ak vám počas dňa slnko bráni normálne existovať v interiéri, žalúzie budú pre vás správnou voľbou. Výber závisí od toho, čo od tienenia očakávate.

Cena

Dobrou správou je, že cena žalúzií a vonkajších roliet sa veľmi nelíši. Ak práve stojíte pred dilemou, či si zaobstarať vonkajšie žalúzie alebo rolety, cena nie je limitujúci faktor.

Stále ste nerozhodní? Kontaktujte nás, radi vám poradíme.