Aké výhody majú screenové rolety?

Existuje niekoľko typov exteriérového tienenia pre rodinné domy. K najobľúbenejším patria napríklad vonkajšie žalúzie. Počuli ste však už o screenových roletách? V porovnaní so žalúziami majú množstvo predností, vďaka ktorým sa oplatí uvažovať nad takýmto systémom tienenia.


Screenové rolety sa donedávna využívali najmä na veľkých zasklených fasádach komerčných priestorov. V súčasnosti si však získavajú priaznivcov aj medzi majiteľmi rodinných domov. Treba si uvedomiť, že výška investície je v prípade screenových roliet väčšia ako pri exteriérových žalúziách. Na druhej strane však ponúkajú nezanedbateľné výhody aj možnosť pohrať sa s estetickým stvárnením domu. Medzi prednosti screenov patrí napríklad možnosť prekryť aj veľké zasklené plochy či väčšia odolnosť voči vetru. Na rozdiel od vonkajších žalúzií vás pri väčších poryvoch nebude rušiť prípadný klepot lamiel.

Aké typy screenov poznáme?

  • Screen upevnený na pozičné háčiky – najlacnejšia trieda jednoduchých screenových roliet, ktorá je ovládaná mechanicky. Keďže látka takejto rolety je prichytená háčikmi, nie je natoľko odolná voči vetru ako vyššie triedy screenov.
  • Screen vedený lankom – používa sa zriedkavejšie. Zákazníci volia tento typ screenov najmä vtedy, ak nemajú možnosť ukotviť na okno vodiace lišty. Keďže lanká majú určitú rozťažnosť, screeny si vyžadujú aj častejšiu údržbu.
  • Screen s vodiacimi lištami – z hľadiska celkového komfortu je tento typ výrobku lepší než screen vedený lankom, vodiace lišty však nemusia byť vyhovujúce z hľadiska celkovej estetiky okien. Výhodou je, že tieto screenové rolety možno zhotoviť aj v neštandardne veľkej výške.
  • Screen so zipovým vyhotovením vodiacich líšt – vo vodiacej lište má po celej výške umiestnené puzdro s drážkou, z ktorej látka nemôže tak ľahko vyskočiť. Vďaka tomu je tento typ screenu najodolnejší voči vetru. Screen so zipom je ideálny aj na rohové okná s bezrámovým zasklením.

Viditeľní zvnútra, neviditeľní zvonka

Screenové rolety zachovávajú súkromie obyvateľov, lebo bránia pohľadom zvonka. Zároveň však ponúkajú potrebné presvetlenie interiéru a nerušený výhľad von. Ideálne množstvo svetla vnútri môžete dosiahnuť správnym výberom látky. Screeny však treba nutne kombinovať s iným zatemňovacím prvkom, napríklad s vnútornými žalúziami alebo aspoň so záclonami. Večer už totiž súkromie obyvateľov nechránia, pretože prepúšťajú svetlo z interiéru. Samozrejme, aj tu existuje výnimka - screeny od firmy Renson, ktoré majú na exteriérovej strane boxu umiestnený LED pás. Ten osvecuje látku a vytvára svetelné podmienky, vďaka ktorým bráni priehľadnosti materiálu.

Akú látku vybrať?

Screeny sa vyrábajú zo špeciálnej perforovanej látky. Od hustoty perforácií v tkanine potom závisí aj priehľadnosť screenu, čiže aj množstvo svetla v interiéri. Niektoré typy látok prepúšťajú viac slnečných lúčov, v ponuke sú však aj textílie typu „blackout“, ktoré miestnosť úplne zatemnia. Zatiaľ čo na južné okná sa oplatí použiť látku s redšou hustotou otvorov, v kúpeľniach sú zasa vítané blackout modely.

Vonkajšia strana screenov môže byť vyhotovená vo farbe, ktorá ladí s architektúrou domu, zatiaľ čo zvnútra budú pôsobiť neutrálne. Zvonku môžu zároveň všetky screeny na dome pôsobiť úplne rovnako bez ohľadu na to, akú hustotu perforácií ste zvolili v jednotlivých priestoroch. 

Už pri výbere screenov treba dobre zvážiť typ látky, aby boli v miestnosti vzhľadom na denný režim obyvateľov vyhovujúce svetelné podmienky. Pomerne obľúbená je napríklad textília Copaco Serge 600. Keďže má oveľa viac perforácií, dovnútra domu prestúpi väčší podiel svetla. Ideálna môže byť napríklad do detskej izby. Štruktúra látky umožňuje aj ľahkú údržbu a zabraňuje primŕzaniu screenu v zimnom období.

Úspora priestoru

Screeny sa dajú inštalovať takmer všade, a to za predpokladu, že v okne nie sú žiadne prekážky. Dávajte si však pozor, aby ste screen určený na okno nenainštalovali do pergoly. Tie totiž musia byť ešte odolnejšie voči vetru, keďže sú umiestnené voľne v priestore. Manuálne ovládaný screen sa vyrába do maximálnej šírky dva metre. Ak sú rozmery okna väčšie, musí byť screenová roleta ovládaná elektricky. Veľkým plusom je na druhej strane úspora miesta. Screeny majú v porovnaní s vonkajšími žalúziami oveľa menší box. Vďaka tom neoberajú obyvateľov o prísun denného svetla a ľahko sa inštalujú aj dodatočne.