Aké výhody ukrývajú rolety do stavebných prekladov

Rolety do stavebných prekladov patria k finančne náročnejším, avšak, veľmi efektným a esteticky atraktívnym riešeniam vonkajšieho tienenia. Aké benefity vám takáto voľba prinesie?


V prvom rade si treba ujasniť, či chcete mať vonkajšie žalúzie alebo vonkajšie rolety. Ľudia si ich totiž často mýlia. Oboje sa posúvajú vďaka vodiacej lište, so žalúziami však možno regulovať intenzitu svetla. Exteriérové rolety dokážu naproti tomu okno úplne zatemniť, sú odolnejšie voči vetru a takisto zvyšujú bezpečnosť domu. Ich lamely sa však nenatáčajú.

Rolety do stavebných prekladov sú samostatnou kapitolou – majú podobné vlastnosti ako klasické predokenné rolety, spôsob ich zabudovania však prináša majiteľom množstvo skvelých výhod.

Celistvý modulový systém

Prvou podmienkou je, aby ste mali tento spôsob riešenia tieniacich prvkov zvolený ešte pred samotnou realizáciou domu. Treba s ním počítať už v samotnej projektovej dokumentácii a nedá sa vyhotoviť dodatočne.

Existujú rozličné typy stavebných prekladov, do ktorých možno zabudovať rolety, prípadne aj žalúzie. Na trhu sú dostupné ucelené systémy, ale aj rolety, ktoré možno vyskladať z rôznych komponentov, ako sú držiaky, ložiská, hriadeľ a podobne. Medzi celistvé modulové systémy patria aj stavebné preklady z dielne Heluz – sú špecifické tým, že stavebný preklad v nich tvorí samotnú schránku (box). Vo vnútri je už zabudovaná predpríprava na držiaky hriadeľa alebo kladky – súčasťou prekladu sú lišty s drážkou, na ktorú sa upevnia po stranách skrutky a na skrutky následne konzoly. Medzi tie sa vloží buď hriadeľ s motorom alebo kladka  na manuálne ovládanie páskou.

Prirodzený izolant

Takýto systém ocenia majitelia nízkoenergetických, resp. pasívnych domov. Napríklad, ak ide o značku Heluz, nosný preklad sa dodáva so zabudovanou izoláciou. Svoj podiel na dobrej energetickej bilancii riešenia má aj ďalší detail – lamela rolety je totiž vzdialená od okna zhruba 8 cm, vytvára teda vzduchovú medzeru, ktorá má veľkú hĺbku a funguje ako prirodzený izolant, v lete teda bráni prehrievaniu a v zime tepelným stratám. Box integrovaný v preklade tak znásobuje tepelnoizolačné vlastnosti okna.

Neviditeľné riešenie

Rolety do stavebných prekladov majú vodiace lišty aj box zabudované pod omietkou, čiže priamo do fasády – keďže tieto prvky nie sú viditeľné, rolety vytvárajú veľmi pekné estetické riešenie okien bez akýchkoľvek rušivých prvkov. S vytiahnutou roletou dokonca okno vyzerá, akoby žiadny tieniaci systém nemalo. V prípade manuálne ovládaných roliet je plusom aj navíjač zabudovaný do steny vedľa okna.

Rub alebo líce?

Každému zákazníkovi môže vyhovovať aj iný spôsob rolovania lamiel – niektoré (ako napríklad rolety do stavebných prekladov Heluz) sa rolujú tak, že smerujú vypuklou časťou smerom do exteriéru, iné opačne (napríklad rolety typu RST). Je len na vás, či považujete za vizuálne pôsobivejšiu pohľadovú alebo rubovú stranu lamiel. 

Rada na záver

Ak sa rozhodujete medzi žalúziou a roletou do stavebného prekladu, potom nezabudnite na veľkosť nabaľovanej časti. Treba pamätať na to, že vnútro prekladu je vysoké 19 cm, čo znamená, že tomu treba prispôsobiť aj veľkosť zrolovaného tienenia. Kým rolety tento limit bez problémov zvládajú aj pri oknách vyšších ako 180 cm, medzi žalúziami treba pri oknách s väčšou svetlou výškou vyberať pozornejšie. Obráťte sa na odborníka, ktorý vám poradí, aké riešenie bude pre vás optimálne.