4 najčastejšie situácie, kedy vám vonkajšie žalúzie komplikujú život

Aj vy určite túžite po rozprávkovom domčeku, ktorý vám ušetrí nechcené výdavky za elektrinu a ktorý bude aj navonok vyzerať skvelo. Premysleli ste si do detailov svoje stavebné plány? V súvislosti s vonkajšími žalúziami sa počas našej praxe stretávame so štyrmi typmi prípadov, kedy vám žalúzie najviac komplikujú stavbu. Čítajte ďalej a možno sa v jednom z nich nájdete.


Keď plánujete projekt

Pri každej stavbe, ešte dlho predtým, než budete riešiť čokoľvek iné, musíte vziať do úvahy veci týkajúce sa vonkajšieho tienenia. Predovšetkým sieťky, elektroinštalácia, osadenie okien a hrúbka izolácie vám môžu spôsobiť pri stavbe domu hlboké vrásky. Plánovanie projektu je ideálnou situáciou na riešenie vonkajšieho tienenia, keďže vaše možnosti ešte nič nelimituje. Môžete si vyberať medzi rôznymi typmi stavebných materiálov, cenovými reláciami vonkajších žalúzií aj spôsobmi ich inštalácie.

Najžiadanejším typom lamiel sú lamely Z 90 a najvhodnejším spôsobom ich inštalácie je podomietkové vyhotovenie, pretože pôsobí na fasáde vkusne a esteticky. Žalúziu osádzame do vopred pripraveného boxu. Box tvoria nosné konzoly a krycí plech tvaru Z a zadnú stranu boxu, kde nie je krycí plech, je potrebné finálne upraviť omietkou alebo fasádnou farbou. V projekte preto nezabudnite zohľadniť aj hrúbku krycieho plechu a počítať s miestom navyše.

Keď osádzate okná

Vo všeobecnosti chce, každý žalúzie esteticky skryť  pod omietku, avšak, niektorí klienti na ne pomyslia, až keď postavia a zaizolujú múry. Nachádzate sa aj vy vo fáze, keď ste práve dokončili hrubú stavbu, múry zvonku zaizolovali, ste pripravení osadiť okná, no zrazu vám stavbu komplikuje nedostatok miesta na žalúzie so sieťkami?

V podobnej situácii sa ocitne veľa našich klientov. My sa vždy snažíme vyjsť im v ústrety a nájsť možné riešenia. Už pred zatepľovaním sa dobre informujte, ktoré stavebné prvky patria pod omietku a aký veľký priestor zaberú.

Aktuálnym trendom je osádzať okná až na úplný okraj múru a zatepľovať izoláciou hrubou 15 až 20 cm. Treba si však uvedomiť, že aj žalúzia má určitú stavebnú hĺbku, väčšinou je to okolo 15 – 16 cm. K 15-centrimetrovému zatepleniu a žalúziám s hĺbkou boxu 15 cm sa vám už žalúzie spoločne so sieťkami určite nezmestia. Preto si zapamätajte – protihmyzové sieťky takisto patria k oknám a treba na priestor pre ne myslieť už pri osádzaní okien a najmä dverí.

Keď robíte elektroinštaláciu

Pravdou je, že niekedy nevieme vyhovieť zákazníkom, ktorí chcú prejsť na centrálne či diaľkové ovládanie vonkajších žalúzií a, bohužiaľ, zle spravená elektroinštalácia je problém, na ktorý narazilo nemálo našich klientov. Môžeme pritom len a len odporučiť dať si do domu nainštalovať diaľkové ovládanie. V dnešnej dobe je už cenovo porovnateľné s centrálnym káblovým ovládaním, ktoré sa vždy predraží o dĺžku použitých káblov a množstvo práce pri ich sekaní a ťahaní.

Aj z energetického hľadiska je diaľkové ovládanie ideálnym riešením, ktoré vás zbaví všetkých strastí s ťahaním káblov. Reálne zo steny potrebujete vyviesť jediný kábel, na ktorý napojíte všetky žalúzie v dome. Čím viac dier pre káble totiž v múroch máte, tým viac tepelných mostov vzniká.

Aby sme zabránili únikom tepla a následnému plesneniu stien v dôsledku tepelných mostov, všetky betónové konštrukcie, vrátane betónového prekladu nad oknom a dverami, zatepľujeme už pri hrubej stavbe. Dôležité je medzi boxom žalúzie a prekladom použiť kvalitnejšiu izoláciu. 

Keď nanesiete omietky

Niektorí zákazníci za nami prídu s požiadavkou skryť vonkajšie žalúzie pod fasádu až vtedy, keď už majú na dome hotové omietky. V takých prípadoch hrubšia izolácia nie je možná a jediným východiskom je dodatočná montáž žalúzií a priznaného krycieho plechu priamo pred okno alebo na fasádu nad oknom. Z estetického hľadiska toto riešenie môže mierne znížiť množstvo svetla v interiéri a zároveň prekážať vo výhľade, hodí sa však na akýkoľvek typ okna a vôbec neuberá z jeho funkčnosti.

Pri domoch s malou hrúbkou izolácie, drevodomoch či montovaných domoch, skrátka všade tam, kde zákazník dopredu neuvažoval o zavedení žalúzií, je možné namontovať čiastočne podomietkové vyhotovenie, kde box žalúzie, ukončený bočnicami, síce vystupuje pred fasádu, no je menej výrazným prvkom na fasáde domu než krycí plech.

Pokiaľ ide o najmodernejšie vonkajšie tienenie pre obývané rodinné domy, niekedy sa jednoducho musíte uspokojiť s kompromisom. Vždy sa však budeme snažiť nájsť všetky dostupné riešenia a naplniť tak váš sen o rozprávkovom bývaní. Ak ste sa ocitli v jednej zo štyroch situácií spomenutých v článku, obráťte sa na nás na adrese profirol@profirol.sk a nechajte si poradiť.