Vonkajšie žalúzie do domu. Aké sú možnosti dodatočnej montáže?

Vonkajšie žalúzie sú dnes už pomerne využívanou možnosťou, ako interiér ochrániť pred teplom a neželanými pohľadmi zvonku. O type žalúzií rozhoduje stav, v akom sa vaša stavba nachádza. Kým pri novostavbe bez dokončeného zateplenia môžete uvažovať aj o žalúziách v podomietkovom boxe, pri dodatočnej montáži v prípade hotovej stavby prichádzajú do úvahy priznané žalúzie. Poďme sa na to pozrieť.


Priznané žalúzie

V prípade, že fasáda už prešla finálnou úpravou, riešením je dodatočná montáž priznaných žalúzií. Pri tomto type žalúzie z vonkajšej strany chráni krycí plech. Farbu plechu je možné prispôsobiť celkovej farebnosti fasády a vkusu majiteľa. Pri dodatočne montovaných žalúziách treba vziať do úvahy ovládacie prvky žalúzií a nábal žalúzií.

Ovládanie

Absolútna väčšina zákazníkov preferuje žalúzie s motorickým ovládaním na elektrinu, ktoré sa stalo štandardom pri vonkajších žalúziách. Toto ovládanie vyžaduje vyvedenie elektriny od najbližšej zásuvky k žalúziám. Moderný a čoraz viac využívaný je batériový pohon so solárnym článkom. Na solárny pohon je záruka 5 rokov.

Žalúzie je možné ovládať aj manuálne, kľukou. Prevŕtaním okna sa kľuka umiestni dovnútra. Druhou možnosťou bez zásahu do okna je umiestnenie kľuky zvonku. Tu sa žalúzie mierne vysunú dopredu, aby na kľuku vznikol priestor.

Nábal žalúzií

Nábal žalúzií (výška žalúzií vo vytiahnutom stave) je pri najčastejšie montovaných žalúziách 20 cm, pri žalúziách na balkónové dvere je to 25 cm. Takýmto podielom zasahujú žalúzie do okenného priestoru. Ak sú balkónové dvere dostatočne vysoké, je všetko v poriadku. Ak sú nízke a naopak, členovia vašej domácnosti vysokí, prechodová výška nemus byť komfortná. Pri bežných oknách nie je dôvod na obavu. Štandardné okno má rám so šírkou 8 cm, krídlo 6 cm, nábal žalúzií má 20 cm, teda do priestoru skla zasahuje 4 cm. Len pre porovnanie, klasické interiérové žalúzie vám z výhľadu z okna uberú až 6 cm.

Nezabudnite na sieťky proti hmyzu

Ak plánujete sieťky proti hmyzu, pri objednávke vonkajších žalúzií je na ne tá správna chvíľa. Potrebujú svoj priestor a pri montáži žalúzií s nimi treba rátať. Určite túto informáciu uveďte pri objednávke. Dobrou správou je, že montáž sieťky proti hmyzu aj montáž žalúzií zvládneme počas jednej montáže. Tá trvá menej ako jeden deň.