Vonkajšie žalúzie do bytu. Aké sú možnosti montáže?

Kým v dome je zákazník pánom svojho priestoru, v bytoch je možné dodatočne montovať len priznané žalúzie. Pripravili sme pre vás stručný prehľad, s čím treba rátať pri montáži vonkajších žalúzií a aké sú možnosti montáže.


Priznané žalúzie

Priznané žalúzie z vonkajšej strany chráni krycí plech, ktorý je možné farebne prispôsobiť farbe fasády. Pri ich dodatočnej montáži treba vziať do úvahy ovládacie prvky žalúzií a nábal žalúzií.

Ovládanie

Absolútna väčšina zákazníkov preferuje žalúzie s motorickým ovládaním na elektrinu, ktoré sa stalo štandardom pri vonkajších žalúziách. Vyvedenie elektriny k žalúziám bude vyžadovať zasekanie kábla od najbližšej zásuvky. Moderný a čoraz viac využívaný je batériový pohon so solárnym článkom. Na solárny pohon je záruka 5 rokov.

Žalúzie je možné ovládať aj manuálne, kľukou. Prevŕtaním okna sa kľuka umiestni dovnútra. Druhou možnosťou bez zásahu do okna je umiestnenie kľuky zvonku. Tu sa žalúzie mierne vysunú dopredu, aby na kľuku vznikol priestor.

Nábal žalúzií

Priznané žalúzie zasahujú do okenného priestoru a tým znižujú svetlosť okna. Pri vonkajších žalúziách na balkónové dvere je nábal (výška žalúzií vo vytiahnutom stave) cca 25 cm. O týchto 25 cm sa zníži prechodná výška. Ak sú balkónové dvere dostatočne vysoké, všetko je v poriadku, v každom prípade je potrebné to zvážiť, aby ste sa pri prechode nemuseli krčiť. Pri bežných oknách nie je dôvod na obavu. Štandardné okno má rám so šírkou 8 cm, krídlo 6 cm, nábal žalúzií má u najčastejšie montovaných typov 20 cm, teda do priestoru skla zasahuje 4 cm. Len pre porovnanie, klasické interiérové žalúzie vám z výhľadu z okna uberú až 6 cm.

Iná situácia je pri novostavbách bytových domov. Nie je zriedkavé kúpiť si byt, ktorý je ešte vo výstavbe. Ak uvažujete o vonkajších žalúziách, informujte sa o možnostiach u developera. Počas stavby je ešte možné zrealizovať predprípravu na vonkajšie žalúzie v podobe podomietkového boxu a vývodu elektriny. Našťastie aj v tomto už nastáva posun a podomietkové boxy na vonkajšie žalúzie sa pomaly dostávajú do štandardov komfortného bývania.

Sieťky proti hmyzu

Pri vonkajších žalúziách by mal zákazník zvážiť sieťky proti hmyzu. Ak budú umiestnené na vonkajšej strane, potrebujú svoj priestor a treba s nimi rátať pri montáži žalúzií. Túto informáciu je nevyhnutné uviesť pri objednávke. Dobrou správou je, že montáž sieťky proti hmyzu aj montáž žalúzií zvládneme počas jednej montáže. Tá trvá menej ako jeden deň.