Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 1. časť

Najväčší veľtrh tieniacej techniky, dverí a brán s názvom R+T, ktorý sa každé tri roky koná v nemeckom Stuttgarte, bol v uplynulom ročníku opäť nabitý inováciami. Výrobcovia sa neustále snažia vylepšovať ochranu interiéru a terás pred slnkom a vytvárať z nich funkčné a originálne prostredie na bývanie. Ponúkame vám výber najlepších prírastkov v sortimente našich dodávateľov.


Spoločnosť Climax príjemne prekvapila novou pergolou Espacio s integrovaným screenom a zafrézovanými svetlami. Vďaka skrytým skrutkám môžu vyniknúť jej hladké línie. Väčšia šírka lamiel 30 cm zasa prispieva k tomu, že zastrešenie po ich odklopení pôsobí vzdušnejšie a priestor sa zároveň rýchlejšie vyvetrá. Pergola má prepracovaný systém odvodu dažďovej vody, schovaný do jednej zo stĺpov.

Dôležitý medzník vo vývoji predstavuje aj posuvná lamelová strecha od spoločnosti Renson, ktorá ju štyri roky testovala, kým ju uviedla do predaja. Výsledok však stojí za to. Umožňuje postaviť oproti sebe dve motorické strechy, ktoré pri šírke 4 metre dosahujú maximálnu dĺžku prekrytia až 12 metrov. Celá posuvná lamelová strecha je pritom bezproblémovo odvodnená v jednom mieste.

Talianska spoločnosť Corradi, ktorá je expertom na pergoly, najnovšie zaujala pôsobivým zabudovaným osvetlením v pergole Millenium Celeb, ktorá vznikla pri príležitosti 40. výročia spoločnosti. Medzi dva hliníkové profily totiž osadila LED pásiky zakryté transparentným polykarbonátom. LED osvetlenie môže byť zabudované v rôznych častiach pergoly, z vnútornej i vonkajšej strany, na bočných stojkách, ale aj v horizontálnych trámoch, lamelách či nad vstupom na terasu. Ak však nechcete podsvietenie pergoly, môžete si vybrať imitáciu dreva. Tá vynikne v prípade, že zvolíte svetlú konštrukciu pergoly.

 

Bočné posuvné panely a trojuholníkové výplne pergoly pod zastrešením môžu byť vyrobené z priehľadného polykarbonátu, ktorý pôsobí ako sklo, je však ľahší a možno ho osadiť aj vo väčších rozmeroch.

Raritou firmy Corradi je už niekoľko rokov patentovaná technológia pohyblivého predného žľabu, ktorý zachádza do vodiacej lišty a zabezpečuje bezproblémové odvodnenie zastrešenia pergoly. Keď sa strecha vysunie, zostanú vpredu iba bočné stojky bez akýchkoľvek viditeľných rúr odvodnenia. Praktické sú aj posuvné paravany, ktoré majú bežce v koľajniciach opatrené pružinkou. Vďaka tomu dokážu prekonať aj rôzne nerovnosti a dvere sa pohybujú veľmi ľahko.

Ak potrebujete vyriešiť strešné tienenie existujúcej pergoly a hľadáte nenáročné a cenovo dostupné riešenie, možno vás osloví nový systém Raffsegel od firmy Soliday. Ide o výsuvnú slnečnú plachtu, ktorú možno v požadovaných rozmeroch osadiť do akejkoľvek pergoly – drevenej či hliníkovej. Maximálna veľkosť riešenia je 6 x 10 metrov. Prednosťou systému je aj vyspádovanie, ktoré sa stará o odtekanie dažďovej vody.