V Profirole tvoríme priestor, v ktorom sa cítite dobre

Žijeme v hektickom svete plnom presunov medzi rôznymi budovami. Je zrejmé, že priestor, v ktorom sa cítime dobre, je kľúčový faktor pre zdravie a pohodu.


Sme generácia, ktorá sa z prírody a vonkajšieho prostredia presúva do interiéru. Práca, výučba, nákupy, relax, šport, to všetko sa dnes odohráva vo vnútri budov. Štúdie ukazujú, že v budovách trávime až 22 hodín denne. Sme indoor generation. Vnútorné prostredie, v ktorom existujeme má výrazný vplyv na zdravie a psychickú pohodu. Priestoru preto v Profirole venujeme maximálnu pozornosť tak, aby ste sa v ňom cítili dobre.

Ako vyzerá zdravý interiér?

Optimálne svetelné podmienky

Dostatok denného svetla v interiéri zásadným spôsobom ovplyvňuje pocit pohody, schopnosť vnímať, náladu a spánkový cyklus. V priestore s dodatočným množstvom denného svetla sa cítime šťastnejší, podávame lepšie pracovné výkony a lepšie odolávame zdravotným ťažkostiam. Naopak, jeho nedostatok sa prejavuje pocitmi únavy, zlou náladou, náchylnosťou na infekcie a depresívne stavy. Ideálne je, ak je interiér dostatočne presvetlený a zároveň chránený pred ostrým slnkom

Profirol riešenia

Exteriérové tieniace prvky sú ako stvorené na vytvorenie svetelného komfortu. Vonkajšie žalúzie dnu nepustia ostré slnečné lúče, no zároveň ponechávajú priestor dostatočne presvetlený. Čoraz väčšej popularite sa tešia screenové rolety. Látky s najväčšou priepustnosťou svetla interiér ochránia pred ostrým slnkom, látky s menšou priepustnosťou vytvoria šero tam, kde chcete počas dňa relaxovať. Slnolamy sú výrazné architektonické prvky, ktoré tiež chránia pred ostrými lúčmi. 
Interiérové tieniace prvky vďaka vzorom a materiálom vizuálne zjemnia interiér a zároveň pomáhajú regulovať množstvo svetla v interiéri.

Tepelný komfort

Tepelný komfort je spojený s prestupom slnečných lúčov cez presklené plochy, ťažkosti prehriatym interiérom sú najvýraznejšie v letnom období. Malátnosť, problémy s tlakom, bolesť hlavy, pocity vyčerpania a podráždenia a infekcie dýchacieho systému sú bežným sprievodným javom horúceho interiéru. 

Profirol riešenia

Vonkajšie tienenie výrazne pomáha bojovať s prehrievaním interiéru. Hoci sa klimatizačné jednotky sa tešia veľkej obľube, bez vonkajších tieniacich prvkov sú len málo účinné a finančne náročnejšie na prevádzku. Štúdia preukázala, že v modelovom dome s použitím vonkajších žalúzií teplota ani v lete neprekročí hranicu 27 ℃. Vonkajšie tienenie má navrch aj v porovnaní s vnútornými žalúziami. Ich účinnosť je približne 30 %, proti prehrievaniu chránia, ale nie dostatočne.

Dostatok čerstvého vzduchu a vetranie

Riziko nedostatočného vetrania je vo vysokej koncentrácii oxidu uhličitého. Tá spôsobuje únavu, stratu koncentrácie i pocity na odpadnutie. V nedostatočne vetraných interiéroch stúpa riziko prenosu kvapôčkových infekcií. 

Profirol riešenia 

Vonkajšie tieniace systémy umožňujú vetrať bez toho, aby ste dnu vpustili horúce slnečné lúče.

Akustický komfort

Dôležitosť akustického komfortu sa často prehliada. Zvuky dopravy a ruch z exteriéru, nevhodná akustika v interiéri pri tom spôsobujú podobné ťažkosti ako nevhodné svetelné podmienky. V dôsledku akustického nepohodlia sa cítime podráždení, nahnevaní, koncentrácia sa znižuje, na pracovisku je vyššie riziko konfliktov a celkovo sa zvyšujú riziká, ktoré sú spojené so stresom

Profirol riešenia

Hoci primárnou funkciou tieniacich prvkov je ochrana pred slnkom, vonkajšie žalúzie, slnolamy a rolety vytvárajú bariéru medzi vonkajším a vnútorným prostredím a dokážu časť ruchov z exteriéru pohltiť. 
V interiéri priaznivo ovplyvňujú akustiku mäkké látky závesov, rolety, najmä vo veľkých sálach tlmia ozvenu a zvyšujú zrozumiteľnosť hovoreného slova. Pre oblasti s hustou premávkou alebo inak hlučné oblasti sú k dispozícii aj špeciálne akustické závesy.

Prepojenie s exteriérom 

Prepojenie interiérov s exteriérom zlepšuje vnútornú klímu a celkový pocit pohody. Dnešné budovy sa už nemusia uspokojiť len s výhľadom z okien a presklených plôch. Kryté terasy sa menia na predĺžené obývačky či jedálne. Zabudnite však na prehriate pergoly z lexanu. Moderné pergoly spájajú tie najlepšie vlastnosti interiéru a exteriéru.

Profirol riešenie

Bioklimatické pergoly s lamelovou strechou využívajú prirodzené prúdenie vzduchu. Teplý vzduch stúpa hore a cez pootvorené lamely opúšťa priestor terasy, čím ho prirodzene ochladzuje. Otvorené lamely účinne tienia, v zatvorenom stave sa správajú ako strecha, ktorá chráni pred dažďom i snehom. 
Pergoly s posuvnou látkovou strechou znamenajú absolútnu slobodu. Stiahnite strechu a vychutnajte si výhľad na nočnú oblohu. V zatiahnutom stave strecha chráni pred dažďom aj páliacom slnkom. 
Prémiové pergoly z našej ponuky poskytujú množstvo možností bočného uzavretia. Vonkajšie závesy odolné voči znečisteniu, paravany, screenové rolety i presklené paravany, do všetko prispieva k maximálnemu pohodliu na terase. 
Moderné pergoly oceníte aj v zime, keď je slnečných lúčov menej. Otočné lamely a sťahovacia strecha vpustí do interiéru dosť svetla, aby boli tepelné zisky zo slnka čo najväčšie.

Príťažlivá estetika

Chceli sme zákazníkom poskytnúť ešte viac možností, ako si svoj interiér skrášliť tak, aby reflektoval ich osobnosť a originalitu. Preto sme do našej ponuky zahrnuli aj tapety najrôznejších farieb, vzorov a materiálov. Farby do značnej miery ovplyvňujú náladu, schopnosť podávať pracovný výkon a oddychovať. Výberom vhodnej farby podporíte žiadanú emóciu. Téme psychológia farieb sme sa podrobnejšie venovali v článku Ako zladiť interiérové tienenie a dodať domovu šmrnc?

V akom prostredí trávite svoj život vy? Navštívte naše showroomy a sami ovplyvňujte, do akej miery sa chcete cítiť pohodlne. Tím našich špecialistov je vám plne k dispozícii.