Tieniace prvky do komerčných priestorov

Priestory kancelárií a reštaurácií sa od bytových odlišujú nielen funkciou, ale aj usporiadaním a celkovými nárokmi užívateľov. Aké tienenie v tomto segmente môžete využiť?


Screen – tieň aj kontakt s okolím

Medzi obľúbené a čoraz populárnejšie tieniace systémy patria screeny. Ide o prvky vyrobené z technickej látky, ktorá zabraňuje prestupu svetla a tepla z exteriéru do interiéru. Ak je screen namontovaný v exteriéri, dosahuje okno z hľadiska ochrany pred zahrievaním vynikajúce parametre. Screen inštalovaný v interiéri síce miestnosť natoľko neuchráni pred teplom, avšak, stále si zachováva dôležité vlastnosti. Teplotu reguluje už aj tým, že zabraňuje prestupu tepla medzi screenom a oknom ďalej do miestnosti.

Vedeli ste, že...?
Existujú dva typy látok. Klasický screen je vlákno obalené PVC, z ktorého je utkaný materiál tieniacej látky. Soltis je utkaná látka, potiahnutá PVC a následne vydierkovaná. Síce majú rozdielnu technológiu výroby, ich parametre zostávajú viac-menej podobné.

Screeny zabezpečia príjemný tieň, no zároveň miestnosť nepremenia na tmavú „kobku“. Farebné ladenie v neutrálnych tónoch sa postará o nevtieravé doplnenie interiéru a nenaruší výhľad. Screeny totiž, na rozdiel od roliet, sprostredkúvajú kontakt s okolím – užívatelia si tak môžu tieniť bez toho, aby sa vzdali pohľadu do krajiny. Dôležité je tiež, že regulujú ostrosť prirodzeného slnečného svetla. Práve vďaka týmto vlastnostiam sú screeny ideálne pre reštaurácie či iné prevádzky, ktoré krášlia veľké plochy skla. Možno ich dokonca potlačiť rozličnými motívmi, vzormi, obrázkami, ale aj firemnými logami.

Dajme druhú šancu vertikálnym žalúziám

Istého času sa tešili veľkému záujmu, dnes sa opäť vracajú na scénu. Vertikálne žalúzie sú funkčné, vyzerajú nadčasovo a moderne. Hodia sa do reprezentatívnych miestností, kancelárií, zasadačiek alebo konferenčných priestorov. Vertikále žalúzie sú v porovnaní s roletami výhodné najmä vďaka tomu, že ich možno naklápať, a teda regulovať množstvo svetla v interiéri. Zároveň nie je potrebné členiť ich do segmentov podobne ako rolety. Keď teda žalúzie zavriete, okno prekrýva celistvá plocha, ktorá pôsobí maximálne jednoliato.

Lamely môžu mať šírky 9, 13 a 25 cm. Ak uvažujete nad motorickým ovládaním žalúzií, môžete si zvoliť 9 cm lamely. Lamely so šírkou 25 cm sú efektné pri veľkých zaskleniach a vysokých stropoch.

Pomocou vertikálnych žalúzií možno súvislo prekryť aj veľmi široké okno, dlhé napríklad sedem metrov. V prípade väčších plôch je, samozrejme, komfortnejšie motorické ovládanie. Automatické riadenie sa od manuálneho ovládania retiazkou odlišuje aj vizuálne – ovládanie jednoducho nie je vidieť. Ak preferujete čisté línie bez rušivých prvkov, ako sú retiazky a šnúrky, potom sú vertikálne žalúzie pre vás ideálne.