Rolety deň a noc – efekt žalúzie s eleganciou záclony

Simulujú efekt tienenia ako v prípade žalúzií, ale na rozdiel od nich sú vyrobené z látky. Zatiaľ čo obyčajnú roletu tvorí jeden kus látky, ktorý možno stiahnuť do polovice okna alebo až úplne dole, rolety deň a noc môžu nechať interiér čiastočne presvetlený.


Zachovávajú technický charakter tienenia, ktorý podčiarkujú samotné pruhy na látke. Naproti žalúziám však rolety deň a noc vnášajú do interiéru mäkkosť. Sú elegantné, dizajnové a vysoko funkčné. Ich ovládanie spočíva v navíjaní dvoch súbežných pásov látky, čím zároveň dochádza k posúvaniu pruhov. Keď pruhy lícujú, vzniká priesvit – keď sú posunuté, interiér je zatienený. Ovládať ich možno retiazkou alebo motoricky.

Ak si želáte zachovať možnosť úplného zatemnenia priestoru, napríklad v spálni, zvoľte radšej klasickú látkovú roletu. 

Aktuálne je v ponuke nová kolekcia roliet deň a noc, ktorá namiesto štandardných pruhov ponúka nápadité geometrické vzory. Tento typ roliet je ideálny, ak potrebujete dostať do interiéru zaujímavý neprvoplánový dizajnový prvok. V tejto kolekcii sa dôraz kladie na samotný vypaľovaný vzor. Farby sú preto skôr jemné pastelové, rolety sa vďaka tomu uplatnia v hocijakom type interiéru. K dispozícii sú, samozrejme, aj dvojfarebné modely.

Pozor na optiku

Dajte si pozor na výber tieniacich prvkov vzhľadom na veľkosť a výšku miestnosti. Ak má malú svetlú výšku, nemali by ste nič montovať do stropu, ale pár centimetrov nad okno. Opticky tak môžete miestnosť zvýšiť. Pri nízkom a širokom okne môžu pásiky miestnosť opticky zmenšiť, úzke okno bude vďaka nim, naopak, pôsobiť vyššie. V porovnaní so závesmi majú výhodu v tom, že ušetria priestor na stene.

Nezanedbajte rozmery ani montáž

Rolety deň a noc sa zväčša inštalujú mimo okna (na stenu alebo do stropu), ale od jesene sú v ponuke aj rolety tohto typu, ktoré sa montujú priamo na okno. Ak zvolíte rolety s montážou na stenu (nad oknom) alebo do stropu, treba sa postarať o to, aby rozmermi presahovali samotnú špaletu. Takéto riešenie látku spevní a opticky uzavrie stavebný otvor okna – dá mu potrebnú hĺbku. Nakoniec, má to aj praktickú stránku; ak by látka lícovala, mohla by vpadnúť do stavebného otvoru, napríklad pri prievane.

Maximálne rozmery

Maximálna šírka vyhotovenia roliet je v prípade niektorých modelov 260 cm, maximálna výška zasa 3 m. Samozrejme, treba brať do úvahy aj celkový rozmer tienenej plochy, ktorú ovplyvňuje aj veľkosť hriadeľa. Pozerajte sa preto aj na garantované rozmery výrobkov a pri návrhu roliet na mieru si určite nechajte poradiť od odborníkov.