Podomietkové vonkajšie žalúzie

Podomietkové žalúzie sú plne funkčné a estetické riešenie pre novostavby, alebo pre staršie domy s prebiehajúcou rekonštrukciou. Je dôležité, že príprava pre podomietkové žalúzie prebieha ešte pred samotným zateplením budovy.


Kedy sa montujú podomietkové žalúzie?

Samotnej montáži žalúzií predchádza predpríprava – montáž podomietkových boxov. Medzi týmito krokmi môže byť rozdiel aj rok, všetko závisí od prianí a finančných možností zákazníka. Výber konkrétneho typu žalúzií by mal byť jasný už pred plánovaním zateplenia, keďže to má priamy vplyv na hrúbku použitého zateplenia.

Aká hrúbka zateplenia je teda potrebná?

Väčšina zákazníkov volí podomietkový box PREMIUM. Pri žalúziách Z 70 a C60 je box hlboký 10 cm, pri žalúziách Z90 je to 14 cm. Všetky ostatné typy vonkajších žalúzií sa montujú do podomietkových boxov v tomto rozmedzí.

K hĺbke podomietkového boxu treba pripočítať 2 cm zateplenie na jeho vonkajšej strane, na ktoré sa použije finálna úprava fasády. Toto je dostatočné zateplenie na to, aby fasáda na boxe nepraskala.

Aby preklad nepremŕzal, treba rátať s izoláciou aspoň 4 centimetre medzi podomietkovým boxom a prekladom.

Odporúčaná hrúbka zateplenia

Najčastejšie montujeme žalúzie Z70 a Z90. Pri žalúziách Z90 by mala byť hrúbka zateplenia 20 centimetrov (2 cm zateplenie z vonkajšej strany podomietkového boxu, 14 cm samotná hĺbka boxu a 4 cm zateplenie medzi prekladom a boxom), pri žalúziách Z70 je to 16 cm (2 cm zateplenie z vonkajšej strany podomietkového boxu, 10 cm samotná hĺbka boxu a 4 cm zateplenie medzi prekladom a boxom). 

Výška podomietkového boxu

Výška podomietkového boxu závisí od výšky okna (vyššie okno znamená viac lamiel a tie potrebujú viac miesta). Box musí byť dosť vysoký na to, aby sa tam všetky lamely schovali. Pri presklenej ploche do 3 metrov je podomietkový box vysoký 26 cm. Pri atypických výškach nad 3 metre je box samozrejme vyšší.

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás, spolu nájdeme to správne riešenie.