Staviate pasívny dom? Stavte aj na podomietkové boxy na vonkajšie žalúzie

Pasívne domy si naďalej držia prvenstvo v stavebných trendoch. Sú funkčné a efektívne a navyše mimoriadne dobre vyzerajú. Aby si však udržali svoju funkčnosť, je nutné dômyselné plánovanie, ideálne s profesionálnou pomocou projektanta. Ten ihneď vie, ktorým prvkom stavby treba venovať zvýšenú pozornosť už v počiatočnej fáze projektu. Máte projekt už hotový? A plánujete v ňom umiestniť podomietkové boxy pre vonkajšie žalúzie? Prečítajte si, prečo by ste to určite mali urobiť.


Ušetrite s tienením podľa posledných trendov

Vonkajšie žalúzie sa v súčasnosti stali jednoznačne najpoužívanejším typom tienenia. Ak počas celého dňa chcete regulovať množstvo svetla v interiéri, zabrániť prehrievaniu priestoru prirodzeným spôsobom, večer si vytvoriť súkromie a navyše dodať domu moderný vzhľad, exteriérové žalúzie sú práve v tomto prípade dokonalým riešením. Navyše, ak sa rozhodnete pre žalúzie Climax, nekúpite mačku vo vreci, ale výrobok najvyššej kvality, ktorý vám bude dlhé roky slúžiť.

Ak hľadáte niečo špeciálne, nepáčia sa vám šnúrky, rebríčky a chcete mať pomedzi lamely nerušený výhľad, ideálnym riešením sú žalúzie PROTAL. Veľmi pevná lamela hrúbky až 0,60 mm, mechanizmy pohybu lamiel zabudované vo vodiacich lištách, tesnenie lisované do hrany lamely kvôli dokonalému dosadeniu lamiel a jednoducho vymeniteľné lamely sú pri tomto type výrobku na trhu úplne jedinečné.

Dobre zvážte či chcete ovládať tienenie mechanicky alebo motoricky. Jednoduché kľuky sa dnes už veľmi nenosia, navyše, na trhu je dostupné pohodlnejšie a bezpečnejšie elektrické ovládanie. Elektricky viete ovládať tienenie až štyrmi spôsobmi: vypínačom, riadiacou automatikou, diaľkovým ovládačom alebo inteligentnou mobilnou aplikáciou, ktorá ponúka viaceré funkcie na riadenie domu cez internet aj na diaľku.

Podomietkový box exkluzívne od Profirolu

Niekedy je medzi jednotlivými fázami montáže vonkajších žalúzií odstup aj pol roka, preto je mimoriadne dôležité  plánovať ju v spolupráci s dodávateľom stavby. Montáž vonkajších žalúzií rozdeľujeme na tri časti: zabudovanie podomietkového boxu do fasády nad okenný otvor, montáž puzdier vodiacich líšt a montáž samotnej žalúzie.

V istých situáciách je možné žalúzie namontovať aj pred okno, čo však zmenšuje výšku okna a v konečnom dôsledku aj kazí dojem z výhľadu. Rovnako vieme mechanizmus žalúzie umiestnený nad okenným otvorom zakryť hliníkovým krycím plechom.

V ideálnej situácii, keď sme so zabudovaním žalúzií do fasády počítali už na začiatku, schováme mechanizmy do špeciálne pripraveného podomietkového boxu. Fasáda domu tak pôsobí čisto a haromonicky, pretože na nej nie je vidieť o mechanizmus, ani vytiahnuté lamely. Zo skúsenosti vám odporúčame podomietkové riešenie s celohliníkovým boxom ukotveným prerušeným tepelným mostom, ktoré sme pre vás v Profirole špeciálne upravili na základe výpočtov a skúseností so stavbou pasívnych domov.

Výhody podomietkových boxov

Dom, kde vznikajú tepelné mosty, kde sa hromadí vlhkosť a následne v ňom plesnejú kúty, nie je kvalitne zateplený dom, avšak, pri pasívnych domoch je situácia iná. Extrémnu izoláciu pasívneho domu bez tepelných mostov oslabíme v mieste boxu, následne musíme teda jej výkon dobehnúť. Prax nám ukázala, že na tento účel je pri hliníkových podomietkových boxoch najlepšie použiť tú najkvalitnejšiu izoláciu a ukotvenie celého boxu riešiť s prerušeným tepelným mostom, kde skrutka neprechádza priamo cez vrstvy izolácie do steny alebo prekladu.

Každý materiál prirodzene zvetráva, musí byť ochránený a ideálne  zapracovaný priamo do steny, inak dochádza k jeho predčasnému opotrebeniu. Žalúzie ukryté vo fasáde a ich mechanizmy tak majú niekoľkonásobne predĺženú životnosť. Veľkou výhodou je, že predĺžená 4-ročná záruka začína plynúť až po domontovaní samotných vonkajších žalúzií. Napriek tomu, že riešenie s podomietkovou schránkou je finančne náročnejšie, ide o dllhodobú investíciu, za ktorej kvalitu hovorí predovšetkým spokojnosť našich zákazníkov. 

Ak ste zatiaľ len zvažovali umiestnenie podomietkových boxov na váš dom a náš článok vás zaujal, nechajte si u nás vypracovať nezáväznú cenovú ponuku. Pošlite nám rozmer vašich okien na profirol@profirol.sk alebo sa príďte osobne poradiť do predajní v Žiline alebo v Košiciach. Tešíme sa na vás!