Odborník radí: Je lepšia drevená alebo hliníková pergola?

Plánujete rozšíriť svoju obývačku alebo kuchyňu o príjemné posedenie v exteriéri? Záhradná pergola vám umožní vychutnať si terasu celoročne, je však dôležité, aby ste si vybrali takú, ktorá vám bude vyhovovať z hľadiska dizajnu aj celkovej údržby. Drevené aj hliníkové pergoly majú svoje špecifiká, výhody či nevýhody, ktoré by ste si mali ozrejmiť ešte pred samotným nákupom.


Prvý bod, ktorý neraz môže byť u zákazníkov rozhodujúcim, je životnosť a celkový vzhľad, aký materiál vykazuje aj po niekoľkých rokoch prevádzky. Aj napriek tomu, že na výrobu pergol sa využíva kvalitné lepené konštrukčné drevo zo škandinávskeho smreka, stále ide o prírodný materiál. Musíte preto rátať s tým, že bude pracovať a meniť svoj vzhľad podľa aktuálnych poveternostných podmienok.

Kým v lete je drevo neraz vystavené extrémnym horúčavám, v zime naň, naopak, môžu pôsobiť veľmi nízke teploty. Zatiaľ čo v chladných mesiacoch pod vplyvom vlhkosti zvykne napučať, v lete sa pre zmenu vysušuje a praská, takže v ňom vznikajú trhliny a rôzne nedokonalosti, ktoré sú pre drevo prirodzené. Mnoho zákazníkov môžu takéto estetické „nedostatky“ odrádzať, iní ich vnímajú ako bežný  prejav prírodného materiálu a postupne vznikajúca patina sa im páči. Zásadnou otázkou preto zostáva, čo preferujete vy sami.

Dôsledná starostlivosť verzus minimum starostí

Keďže drevené pergoly sú náchylnejšie na výkyvy počasia, treba im venovať náležitú starostlivosť. V našich podmienkach výrobcovia odporúčajú aplikovať minimálne jedenkrát ročne impregnačný náter, ktorý drevo dôkladne ošetrí a ochráni ho pred vlhkosťou, plesňami či hubami. „Osobne radím urobiť to aj dvakrát v roku – na jar a na jeseň. Samozrejme, treba si uvedomiť, že takýto náter nie je to žiadna dvojhodinová záležitosť, natieraním pergoly dlhej osem metrov môžete stráviť aj celý víkend,“ upozorňuje Miroslav Labák, špecialista na exteriéry firmy Profirol.

Ak teda patríte k ľuďom, ktorí preferujú produkty s minimom údržby, zvoľte radšej hliníkové pergoly. Tento typ konštrukcií sa upravuje práškovou farbou, ktorý prispieva k odolnosti materiálu, stálosti a trvácnosti povrchovej úpravy. Funguje to podobne ako s farbou na aute – kým karosériu mechanicky nepoškodíte alebo nepoškriabete, jej vzhľad sa dlhodobo nezmení. Treba však – podobne ako pri drevených pergolách – priebežne kontrolovať mechanizmy konštrukcie a prípadne ich premazať.

Ste minimalista alebo milovník pútavých detailov?

Jednou z hlavných výhod hliníka je úspora priestoru. V porovnaní s drevenými hranolmi, z ktorých sa zhotovujú drevené pergoly, má hliník vzhľadom na veľkosť profilov oveľa lepšiu pevnosť, takže umožňuje vytvárať štíhlejšie a subtílnejšie konštrukcie. To určite ocenia najmä majitelia domov postavených v modernom minimalistickom štýle. Na drevené pergoly sa spotrebuje väčší objem materiálu a sú spravidla aj masívnejšie a ťažšie než kovové modely. „Z rovnakého dôvodu môže byť najlacnejšia drevená pergola o 40 až 50 percent drahšia než bežná hliníková pergola,“ podotýka Miroslav Labák.

Hliník ponúka pestrejšie možnosti z hľadiska farebného stvárnenia; okrem štandardných odtieňov je zákazníkom k dispozícii prakticky celá škála rozšírených RAL farieb, s ktorými ľahko zladíte okná aj dvere. Samozrejme, čím špecifickejší odtieň si vyberiete, tým sa cena celého riešenia navýši. Hoci hliníkové pergoly možno zhotoviť hranaté aj oblé, vo všeobecnosti sú tvarovo strohejšie.

Výhodou drevených pergol je naproti tomu väčšia variabilita a sloboda v architektonickom stvárnení, najmä pri riešení rôznych konštrukčných detailov. Môžete si nechať zhotoviť jednoduché krokvy, ale aj tvarované krokvy so zrezanými profilmi. Z hľadiska samotného dizajnu sa teda s drevenými pergolami môžete viac „vyhrať“, vďaka čomu sa ľahko uplatnia na rustikálnych stavbách. Ak navyše oceňujete kresbu dreva a jeho unikátny vzhľad, určite sa oplatí investovať do takéhoto typu konštrukcie.

Pozor na umiestnenie pergoly

Z hľadiska realizácie sú drevené pergoly náročnejšie, čo vyplýva z ich hmotnosti. Kým bežná hliníková pergola váži 600 kg, drevená pergola umiestnená na porovnateľnej ploche môže vážiť aj tonu, predstavuje preto výraznejšiu záťaž pre samotné základy a spevnené plochy, ako sú terasy. To treba zohľadniť aj pri výbere miesta, kde bude pergola situovaná – kritické môžu byť najmä balkóny a strešné terasy, ktoré majú limitovanú nosnosť. Na druhej strane, v sortimente drevených pergol vyniká model Arko. Je výnimočný tým, že ho podopierajú výlučne oblúkové trámy namontované priamo na stenu. Umožňuje tak majiteľom vychutnávať si výhľad do záhrady bez stojok, a teda bez akýchkoľvek vizuálnych prekážok. Aj vďaka tomu sa zaraďuje k najvyhľadávanejším modelom medzi drevenými pergolami.

V závere treba dodať, že na drevenú pergolu si vo všeobecnosti počkáte dlhšie. Čas dodania sa môže podľa konkrétneho modelu a riešenia predĺžiť aj na 6 týždňov. Hliníkové pergoly môžete mať doma od dvoch do štyroch týždňov. Ak ste sa stále nerozhodli, aké riešenie bude pre vás vhodné, pokojne sa na nás môžete obrátiť. S výberom ideálnej záhradnej pergoly vám radi pomôžeme.