Ľudia chcú tráviť čas vonku – nový trend mení aj dizajn pergoly

Hoci pergoly v súčasnosti ľudia stále vnímajú pomerne zjednodušene – ako klasické zastrešenie terasy, súčasný trend ich využitie posúva oveľa ďalej. Pojem outdoorová obývačka sa totiž stáva skutočnosťou. Vie to aj talianska firma Corradi, ktorá sa zaraďuje medzi špičkových výrobcov pergol. Na základe prianí svojich klientov vytvorila novú koncepciu trávenia času vonku na záhrade.


Spoločnosť Profirol bola ako jediná firma zo Slovenska pozvaná na konferenciu, ktorú firma Corradi usporiadala pre svojich významných predajcov a klientov. Až 380 ľudí z celého sveta sa zišlo, aby sa zoznámilo s pergolou ako komplexným priestorom pre život. Ľudia túžia zdržiavať sa vonku čo najdlhšie, takže do exteriéru presúvajú všetky svoje aktivity – na čerstvom vzduchu si chcú pospať, variť a takisto tu mať outdoorové hygienické zázemie.

Všetko pre bývanie v exteriéri

Výrobca Corradi prišiel na trh s konceptom tzv. bazénového domčeka, ktorý je ideálny práve pre záhrady s bazénom. Človek, ktorý práve vyšiel z vody, sa tu môže komfortne vysušiť, osprchovať a zároveň zrelaxovať.

Pergola je zároveň jedinou, ktorá ponúka efektné kombinované zastrešenie, zložené z naklápacích lamiel a pevnej strechy so „zasklením“, vyrobeným z polykarbonátu. Maximálny rozmer sklenej časti je jeden meter.

Model pergoly má rozmery 6 × 4 metre, v prípade spojenia dvoch možno dosiahnuť dvojnásobok tejto plochy. Vďaka modulárnemu systému možno hociktorú časť, trebárs varný ostrov alebo vaňu, umiestniť kdekoľvek v rámci dispozície pergoly. Domček sa dá takisto vybaviť všetkým, čo na bývanie v exteriéri potrebujete – podlahou aj stenami možno viesť vodu aj elektrinu do rôznych častí pergoly. Veľký dôraz sa kladie na svetlo, a to nielen na dostatok prirodzeného svetla v priestore pergoly, ale aj na príjemné umelé osvetlenie, ktoré dotvorí jej atmosféru vo večerných a nočných hodinách. Integrovať ho možno do ktorejkoľvek časti pergoly, či už po jej obvode, do lamiel alebo vertikálne.

Kuchyňa na záhrade

Ďalším z trendov je kuchyňa pod holým nebom – ľudia si nechcú vonku na jedle iba pochutnávať, túžia si v exteriéri pokrmy aj pripravovať. Varenie na terase umožňujú exteriérové kuchyne, ktoré dodávajú špecializované firmy.

Firma Corradi, samozrejme, myslela aj na praktické stránky pobytu na terase spojeného s varením, ako napríklad vrtochy počasia. Lamely sa dajú naklápať, vďaka čomu otvoria nielen cestu slnečným lúčom dovnútra, ale aj únikovú cestu pre paru, ktorá vzniká varením. V prípade dažďa sú lamely vymyslené tak, že odtok dažďovej vody zabezpečujú aj pri naklopení. Kvapky sa tak nedostanú dovnútra a vy sa nemusíte obávať, že vaše kulinárske umenie prekazí „potopa“.  

Nový model „obytnej“ pergoly je stopercentne vodoodolný, a to vďaka zdvojnásobenej ochrane proti pretekaniu. Samozrejme, pri návalových dažďoch musí byť pergola stále kompletne zatvorená. 

Nová definícia modelu Bicolour

Úplne nový koncept sa dotkol aj modelu pergoly Bicolour, ktorá má dvojfarebnú povrchovú úpravu. Doteraz sa odlišovala iba farba lamiel a hlavnej konštrukcie, mohli ste si teda nechať zhotoviť napríklad pergolu s antracitovou konštrukciou a bielymi lamelami. Taliansky expert na pergoly však ponúkol nový „update“ tohto modelu – pergolu totiž umožňuje zhotoviť tak, že bude vyzerať odlišne zvonku aj zvnútra. Konštrukcia má náročnejšie oplechovania, takže pergola je vybavená inou povrchovou úpravou v jej interiérovej aj exteriérovej časti.

Dokonalý jednoliaty dizajn

Firma Corradi tiež dokázala spojiť dva systémy – v jednej konštrukcii integruje sklo aj screen, pričom všetko je zabudované v jednom profile. Ak však chcete, aby všetky súčasti pergoly boli takýmto decentným a elegantným spôsobom zakomponované priamo do konštrukcie, musíte to vedieť už na začiatku – pred kúpou samotnej pergoly.

Novinkou sú aj fixné steny s exteriérovou tapetou, ktorú možno vytlačiť na mieru. Uplatniť sa môžu tam, kde majitelia pergol nepotrebujú mať výhľad ani zasklenie, ale žiadajú si intímny úkryt pred svetom. Fixné steny sa vyrábajú zo sklolaminátu a možno do nich zabudovať dokonca aj zásuvky. Aktuálne ich výrobca testuje aj voči vetru, aby dokázali obstáť aj v náročnejších podmienkach.

Nový model pergoly sa bude dodávať aj so spodnou konštrukciu, takže zákazníci budú môcť zvoliť trebárs ľubovoľný dekor podlahy, ktorá bude integrovaná priamo do konštrukcie. Podlahu možno vyložiť aj dlažbou, ktorú zo 40 percent môže vyhrievať elektrické podlahové kúrenie. Všetky rozvody, vrátane vody do kuchyne, vane, či vykurovania sú umiestnené priamo pod podlahou.

Domčeky sú určené na letnú, prípadne jesennú sezónu, najmä v prípade modelov s vykurovaním. Pergola sa musí nevyhnutne zazimovať do času, kým nenastanú mínusové teploty. 

Aké trendy ešte môžeme očakávať?

Podľa talianskych „outdoorových alchymistov“ budú v kurze aj oddychové priestory a sedenia v tvare zámotkov – takzvaných kokonov, ktoré vytvárajú dokonalý pocit bezpečia a útulnosti. Čoraz viac sa na trhu presadzujú aj lamely každého druhu, či už horizontálne alebo vertikálne, ale aj posuvné paravány či okenice. Architekti majú v súčasnosti veľkú tendenciu oživovať stavby takýmito neprehliadnuteľnými výrazovými prvkami. Corradi dokonca ponúka posuvné okenice, ktoré možno ponechať spolovice otvorené a spolovice zatvorené. Vďaka tiahlu sa dá pohyb celej polovice lamiel iniciovať pootočením hociktorej samostatnej lamely.