Chcem podomietkový box, čo treba vedieť?

Máte vybraté vonkajšie podomietkové žalúzie a nie ste si istí, akú hrúbku zateplenia zvoliť? V tomto článku vám pomôžeme trochu sa zorientovať. Nech sa páči, čítajte ďalej.


Hĺbka podomietkového boxu a zateplenia

Hĺbka podomietkového boxu má vplyv na hrúbku zateplenia, aby bol box pod fasádou takmer neviditeľný. Samotná hrúbka podomietkového boxu závisí od typu použitých žalúzií, presnejšie od hĺbky lamiel. V absolútnej väčšine montujeme podomietkový box PREMIUM. Pri žalúziách C60 je box hlboký 10 cm, pri žalúziách Z90 je to 14 cm. Všetky ostatné typy vonkajších žalúzií sa montujú do podomietkových boxov v tomto rozmedzí.

K tomuto rozmeru treba pripočítať zateplenie na vonkajšej strane podomietkového boxu, na ktorú sa použije finálna úprava fasády. Zateplenie s hrúbkou 2 cm na vonkajšej strane je dostatočná vrstva na to, aby fasáda na boxe nepraskala.

Ďalšia vrstva izolácie je medzi samotných podomietkovým boxom a prekladom. Táto izolácia je dôležitá, aby preklad nepremŕzal a mala by byť hrubá aspoň 4 centimetre.

Odporúčaná hrúbka zateplenia

Najčastejšie montované (90 % všetkých montáží) sú žalúzie Z70 a Z90. Tieto žalúzie sa pri zatiahnutí dotýkajú, takže môžete mať v interiéri tmu aj počas dňa. Pri žalúziách Z90 by mala byť hrúbka zateplenia 20 centimetrov (2 cm zateplenie z vonkajšej strany podomietkového boxu, 14 cm samotná hĺbka boxu a 4 cm zateplenie medzi prekladom a boxom), pri žalúziách Z70 je to 16 cm a pri žalúziách C60 tiež 16 cm. Pri týchto hrúbkach zateplenia máme priestor na dobre zaizolovaný preklad, priestor na sieťku a finálnu úpravu fasády a kvalitné žalúzie.

Výška podomietkového boxu

Kým šírka podomietkového boxu závisí od hĺbky lamiel, jeho výška sa odvíja od výšky okna. Box musí byť dosť vysoký na to, aby sa tam lamely elegantne schovali. Ak je má presklená plocha výšku do 3 metrov, podomietkový box má výšku 26 cm. Pri atypických výškach nad 3 metre montujeme vyšší box.

Kedy je potrebné objednať podomietkový box a montáž?

Podomietkový box je príprava na inštaláciu vonkajších žalúzií. Medzi montážou podomietkového boxu a montážou žalúzií môže byť rozdiel aj niekoľko rokov. Technické parametre žalúzií sa nemenia, takže sa nemusíte obávať, že by žalúzie do podomietkového boxu nesedeli.

Montáž podomietkových boxov prebieha ešte pred zateplením fasády. Na výrobu a realizáciu sú potrebné aspoň tri týždne pred zatepľovaním. Keďže hĺbka boxov má vplyv na hrúbku zateplenia, je dobré na to myslieť vopred. Ak je už fasáda hotová, montáž podomietkových boxov je finančne náročná a takmer nereálna.