5 tipov, ako zabránite hmyzu preniknúť dovnútra

Určite už nejeden z nás zažil chvíle, keď sa snažil z interiéru vyhnať otravné muchy, dotieravé komáre či bzučiacu včelu. Najmä komáre nám zvyknú svojimi štípancami poriadne znepríjemniť život. Dobrá správa je, že pred hmyzom sa môžete brániť, a to rozličnými spôsobmi. Ideálne je staviť na nasledujúce rady a zásady, vďaka ktorým nebudete musieť použiť jediný chemický prípravok na likvidáciu hmyzu.


1. Kľúčové sú okná a dvere

Základom je nedovoliť nečakaným „návštevníkom“, aby vôbec prekročili prach interiéru. Z tohto hľadiska najlepšie fungujú siete proti hmyzu. Niektoré z nich majú dokonca takú hustú sieťovinu, že zastavia aj peľové čiastočky. Vďaka tomu môžu byť veľkou pomocou pre alergikov. Ak si potrpíte na závan čerstvého vzduchu, vďaka sieťam si ho môžete bez obáv vychutnávať celý deň. Sú ideálne aj pre zábudlivcov, ktorí neraz nechajú okná otvorené dokorán. Samozrejme, treba si vedieť vybrať správnu sieť proti hmyzu.

V prvom rade treba zvážiť, koľko mienite do riešenia investovať, akú veľkosť či aký typ okien alebo dverí má sieť chrániť. Nie je na škodu premyslieť si umiestnenie siete už v štádiu samotného projektu, vďaka čomu sa vyhnete rôznym stavebno-technickým komplikáciám či predraženiu riešenia. Môže sa totiž stať, že osadenie okna alebo zasklenej plochy nevytvára montážny priestor pre samotnú sieťku. S problémami sa zvyknú zákazníci stretnúť aj vtedy, ak už majú na oknách namontované exteriérové tienenie.

Pri výbere siete proti hmyzu myslite aj na možnosť ľahkej manipulácie, jednoduchej údržby či skladania siete, ak ju chcete v chladnom období demontovať. Existujú totiž siete, ktoré kedykoľvek ľahko na okno osadíte, ale aj siete montované napevno. S tými treba počítať výlučne na takých miestach, ku ktorým máte dobrý a bezpečný prístup. Samozrejme, sieťou proti hmyzu môžete opatriť aj strešné okná.

Výber samotného produktu môže ovplyvniť aj fakt, či máte doma malé deti alebo zvieracích maznáčikov. Majitelia v tomto prípade kladú dôraz na bezpečnosť i zvýšenú odolnosť siete proti hmyzu pri častej manipulácii. A tak sa môže stať, že pre HS portál si namiesto posuvnej siete, ktorá je v tomto prípade ideálna, vyberiete klasickú otváraciu sieť proti hmyzu. Tá býva vybavená silnejšou sieťovinou a zospodu okopovou lištou.

2. Pozor na zradné húštiny

Riziko zvýšeného výskytu hmyzu znížite aj tak, že z bezprostredného okolia okien či vstupných dverí odstránite bujnú vegetáciu či vodné prvky, napríklad misky na vodu pre štvornohých miláčikov položené na terase. Takéto miesta sú totiž pozvánkou pre lietajúci aj lezúci hmyz, ktorý miluje vlhké prostredie a porasty, poskytujúce ideálny úkryt. Ak si však neviete predstaviť okná bez kvetín a zelene, skúste vyberať také druhy, ktoré väčšinu hmyzu odpudzujú.

3. Vyskúšajte ľudové triky

Keď sme už spomenuli flóru, medzi kvetinami existujú prírodné „odpudzovače“, ktoré vás pred dotieravou návštevou ľahko ochránia. Azda najznámejšie prírodné repelenty sú levandule či muškáty, pomôcť však môžu aj klinčeky či niektoré bylinky, ktoré majú silnú arómu – napríklad medovka, mäta alebo petržlenová vňať. Môžete ich umiestniť do interiéru alebo na balkón či terasu. Citrusy, predovšetkým citróny, budú spoľahlivým pomocníkom v boji proti hmyzu. Môžete nimi dokonca natrieť plochy medzi interiérom a exteriérom, trebárs rámy balkónových dverí. Používať však môžete aj olejové esencie.

4. Udržujte dom v čistote

Špina a rôzne pachy sú pre hmyz, najmä muchy, nesmierne príťažlivé a lákajú ich dovnútra. Pravidelne vysypávajte smetný kôš, obzvlášť, ak v ňom skončili zvyšky potravín. Ideálne je, ak ho budete zakrývať vekom. Povysávajte a pozbierajte omrvinky z kuchynskej linky a očistite aj odtok v dreze. A, samozrejme, nerobte zo svoje domácnosti „bufet“ pre všetky lezúce aj lietajúce potvorky. Nenechávajte potraviny voľne položené na stole či na linke, ale skladujte ich v uzatvárateľných nádobách. Čerstvé ovocie, ktoré vystavujete ako „dekoračný kúsok“, zjedzte skôr, než na teple a vzduchu podľahne skaze, alebo začne lákať drobných stravníkov.

5. Ultrazvukové odpudzovače

Ide o zariadenia, ktoré fungujú na princípe šírenia ultrazvukových vĺn. Na určitej frekvencii teda vytvárajú zvuky nepríjemné pre hmyz. Pre človeka či domáce zvieratá však nepredstavujú riziko. Hlavnou výhodou takýchto odpudzovačov je, že domácnosť zbytočne nezaťažujú chémiou či rozličnými pesticídmi. Pritom ich stačí zapojiť do elektrickej zásuvky.