Ako si vybrať markízu?

Na úvod malé zhrnutie. Veľa zákazníkov stojí pred dilemou, či na terasu použiť pergolu alebo markízu.


Rozdiel je hlavne vo funkčnosti. Kým pergola ochráni záhradný nábytok aj pred dažďom, funkciou markízy je chrániť pred slnkom, podobne ako slnečník. Výhodou markízy je najmä to, že v stiahnutom stave je prakticky neviditeľná a vo výhľade nebránia stĺpiky.  Dnešné moderné markízy ponúkajú moderné funkcie aj pre zábudlivých zákazníkov, senzory SOMFY sa postarajú o zvinutie markízy pri silnom vetre a príjemný tieň, keď už sú slnečné lúče príliš ostré. Čo všetko by ste mali zvážiť, aby ste boli s markízou spokojní dlhé roky?

 

Pri výbere markízy, ktorá vám bude roky dobre slúžiť potrebujete vyriešiť niekoľko otázok:

 

S boxom alebo bez neho?

Box chráni látku a konštrukciou pred poveternostnými vplyvmi v stiahnutom stave. Ak je mechanizmus ukrytý pod balkónom alebo pod presahom strechy, box nie je nevyhnutný. No ak je markíza ukotvená vo fasáde, odporúčame model s krycím boxom. Ten predlžuje životnosť markízy nie len esteticky, ale aj funkčne. 

S predným volánom alebo bez neho?

Tu je rozhodujúce umiestnenie markízy vzhľadom na svetové strany. Ak je napríklad terasa orientovaná na východ, slnko dopadá zhora a preto postačí výsuvná markíza bez volánu. Pri orientácii na juhozápadnú stranu musíme rátať s dlhým večerným slnkom, pred ktorým chráni práve výsuvný volán. 

Subtílnejšia alebo pevnejšia konštrukcia?

Všetko závisí od plochy, ktorú chceme prekryť. Do šírky 5 metrov a výsuvu 3 metre svoju úlohu splní aj subtílnejšia konštrukcia, kde je pomer cena a výkon veľmi priaznivý. Väčšie zatienené plochy vyžadujú pevnejšiu, a teda drahšiu konštrukciu. Markízy je možné vyrobiť do maximálnej šírky 12 metrov s výsuvom do 4 metrov. 

Motorické alebo manuálne ovládanie?

Obe možnosti majú svoje výhody. Manuálne ovládané markízy sú jednoduchšie na montáž, keďže nepotrebujú prívod elektriny. Motorické ovládanie je komfortné a dá sa doplniť viacerými prvkami. Na trhu máme aj riešenia, ktoré umožňujú stiahnuť motoricky ovládané markízu aj pri výpadku elektriny. 

So senzormi alebo bez nich?

Obvykle si k motorickým markízam zákazník objedná aj otrasový senzor, ktorý zaznamenáva otrasy spôsobené vetrom. Pri prekročení nastavenej hodnoty sa markíza zasunie. Podobne pracuje aj Dažďový senzor. Dobrú službu urobí aj slnečný senzor. Ak ráno odchádzate do práce a je zamračené a cez obed začne páliť slnko, senzor zabezpečí vysunutie terasy a príjemný tieň. Základným predpokladom vybavenia senzormi je motorické ovládanie na diaľku. Senzory SOMFY majú celý rad výhod, okrem pohodlia predĺžia životnosť markízy aj zábudlivým zákaznikom. 

Akú látku zvoliť?

Látková časť markízy sa najčastejšie vyrába z polyesteru alebo z akrylu. Výhodou polyesteru sú žiarivé farby, no vplyvom UV žiarenia rýchlo bledne. Túto látku si vyberajú zákazníci v západnej časti Európy, ktorí výmenu látky vnímajú ako vítanú zmenu a módny doplnok. Slovenskí zákazníci kladú väčší dôraz na životnosť a siahajú skôr po akryle. Je stálofarebný, nešpiní sa a je naň záruka 5 rokov. 

Obľúbeným materiálom je látka Lumera. Je hladká, ľahká, svojou váhou nezaťažuje konštrukciu a nezachytáva sa na nej špina. Hoci sú látky impregnované a vodoodolné, netreba zabúdať, že primárnou úlohou markízy je tienenie, nie ochrana pred dažďom. 

 

Aká je starostlivosť o markízu?

Markíza nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Na jej životnosť má zásadný vplyv správne použitie. Aby ste sa z nej mohli tešiť čo najdlhšie, zapamätajte si:

pri predpoklade dažďa a pri silnejšom vetre ju stiahnite, nahromadená voda a nápor vetra môže poškodiť konštrukciu,

ak markíza predsa len zmokne, stiahnite ju až keď látka vyschne.

 

Pri výbere markízy vás všetkými otázkami prevedú naši odborníci. Pomôžu vám zorientovať sa v ponuke, aby ste z nej mali radosť.