Využite veľkonočné sviatky na oživenie interiéru

Veľká noc a oslava jari sa väčšinou spájajú s veľkým upratovaním. Čistá voňavá domácnosť je základ, čo tak urobiť si radosť navyše? Napríklad novou záclonou, závesom či inou textilnou dekoráciou. Aj malá úprava zmení váš domov na nepoznanie.


Módne trendy sa veľmi rýchlo menia, obzvlášť na začiatku roka, kedy sme vám už stihli priniesť celý rad inšpirácií. Medzitým sme sa zúčastnili aj svetového veľtrhu Heimtextil vo Frankfurte, ktorý potvrdil, že aktuálna ponuka je nesmierne široká a pestrá. Sortiment sa prispôsobuje chuti akýchkoľvek zákazníkov, potrebám súkromných i komerčných priestorov.

 

 

 

 

 

 

Ak teda nemáte vo svojich predstavách jasno, môžete sa v nekonečnom množstve motívov, materiálov a textúr ľahko stratiť. Preto si dekoračné látky radšej pozrite „naživo“ priamo v showroome alebo vo vzorkovníku. Nakoniec, lepšie je raz vidieť než stokrát listovať webstránku. Ďalšou výhodou je, že môžete všetky svoje predstavy či požiadavky prediskutovať so skúsenými odborníkmi. Upozornia vás aj na detaily či nuansy, ktoré by ste mohli prehliadnuť. A do tretice môžete využiť zákazkové šitie, vďaka ktorému vám každý záves, vankúš či inú dekoráciu vytvoria na mieru.

Než prídete do predajne

Čo by ste o záclonách, závesoch a interiérových textíliách mali vedieť predtým, ako vstúpite do obchodu? Záclony sú vkusnou dekoráciou, ktorá krášli okno a dodá miestnosti šmrnc. Slúžia však aj na ochranu súkromia. Do akej miery chcete svoj interiér chrániť pred zvedavými pohľadmi zvonku? Na výber máte ľahké voálové záclony, jemné ako pavučina, ale aj modely s nádhernými vzorkami či luxusné, náročne vypracované záclony. Ujasnite si preto, čo chcete použitím záclony dosiahnuť.

K tmavému zariadeniu určite voľte jemnejšie závesy. Naopak, ak máte byt zariadený neutrálne alebo minimalisticky, môžete siahnuť po výraznejších kúskoch. Pamätajte, že záclony filtrujú množstvo svetla v interiéri. Na tento fakt myslite najmä vtedy, ak je miestnosť menšia, má malé okná, je zariadená tmavým nábytkom alebo otočená na sever. Výberom nesprávneho závesu totiž môžete aj z peknej izby vytvoriť ponurú miestnosť.

Myslite na výhľad. Je dôležité, aby vám v ňom záclony nebránili. Takisto nezanedbávajte vetranie – prispôsobte výber záclony alebo závesu tomu, ako často budete okno používať.

Dôležitá je tiež svetlá výška okien, resp. sklených fasád. Viete, či chcete závesný komponent, napríklad garnižu alebo koľajnicu, nechať priznanú, alebo si ju želáte skryť? S mnohými riešeniami, ako napríklad koľajnice zabudované do stropu, treba kalkulovať už v projektovej fáze návrhu domu. Záclony a závesy rovnako dokážu podčiarknuť mnohé architektonické prvky, napríklad klenby či okenné lišty, zvýrazniť výšku miestnosti či, naopak, priestor opticky zmenšiť.

Podstatná je tiež dĺžka závesu, ako aj štýl riasenia – tomu budete treba prispôsobiť samotnú metráž. Odborník vám takisto poradí, ako vhodným spôsobom skombinovať jednoduchý dekoračný záves s funkčným blackoutovým modelom alebo iným typom interiérového tienenia, napríklad s rímskou roletou.

V neposlednom rade si ujasnite, či máte radšej lesk alebo mat. Metalické kúsky či modely s jemnými odleskami pôsobia exkluzívnejšie. Materiály, ako ľah alebo bavlna, zasa vnášajú do interiéru hrejivosť a evokujú blízkosť prírody. Čipka je nežná a romantická, takže všetky podobné vzory priestor zjemnia a zútulnia.

Pre odvážnych

Už dávno neplatí, že nemôžete skombinovať dva rôzne motívy alebo vzory, podobne efektne budú pôsobiť aj spojenia textílií z odlišných materiálov, lesklé či matné textúry. Náročné interiérové „fúzie“ si však vyžadujú skúsené oko odborníka, ktorý dokáže odhadnúť správnu mieru extravagancie a ustrážiť, aby sa z nápadu nestal nevkusný gýč.

V prípade, že máte záujem o radu a osobné stretnutie spojené s prehliadkou vzoriek a katalógov v našom showroome, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme.