Aká je najlepšia vonkajšia žalúzia?

Vonkajšie žalúzie sa tešia čoraz väčšej obľube. Oproti interiérovým žalúziám zachytávajú slnečné svetlo mimo interiéru a tak zabraňujú jeho prehriatiu. Na žalúzie skryté pod omietkou je potrebné myslieť už pri novostavbe alebo rekonštrukcii, alebo priznané, ktoré sa dajú montovať aj dodatočne. Na trhu je množstvo kvalitných značiek a s väčšinou z nich pri kúpe neurobíte chybný krok.


Aké žalúzie sú najlepšie?

Najlepšie sú také, ktoré plne vyhovejú vašim požiadavkám a esteticky podčiarknu váš dom zvonku. Nie je to len o tienení, takže sa pri výbere nespoliehajte na to, aké žalúzie majú vaši susedia. Zamerajte sa na to, čo od vonkajších žalúzii očakávate a to potom tlmočte špecialistovi. 

Začneme možno trochu od konca. Najlepšie žalúzie sú také, ktoré správne fungujú. Aj ten najlepší model nesplní vaše očakávania, ak ho po rannej káve na terase zabudnete stiahnuť. Kým v lete priame slnko zbytočne prehrieva interiér, v zime naopak pomáha udržať prijateľnú teplotu a pomáha vykurovaniu. Technologické vychytávky urobia veľa práce za vás a fungujú v dvoch režimoch. V prvom prípade slnečný senzor priamo komunikuje so žalúziou. Ak hodnota slnečného žiarenia dosiahne konkrétnu hodnotu, žalúzie automaticky prejdú do predvolenej polohy. V druhom prípade ovládate žalúzie cez smartfón. Do hry vstupuje kombinácia rôznych faktorov a žalúzie sa správajú podľa predvolených scenárov. Klasický príklad: na oblohe niet ani mráčika no v miestnosti je ešte stále komfortná teplota. Žalúzie ostanú v pôvodnej polohe. Akonáhle stúpne teplota žalúzie zmenia uhol sklopenia alebo sa zatiahnu úplne. Scenáre, ako a kedy sa majú žalúzie správať máte pevne v rukách. A čo je najlepšie, rozdiel v týchto riešení je okolo 100 €. A to sa oplatí nie?

 

Individuálne svetelné požiadavky

Ak si radi vstávate neskoro alebo ak pracujete v noci a cez deň potrebujete spať, vyberte si žalúzie s čo najväčším zatemnením. Naopak, do zimnej záhrady plnej kvetov voľte žalúzie, ktoré sa dajú naklopiť dohora. Rastliny budú mať dostatok svetla bez toho, aby ch spálilo ostré slnko. 

Protal - technologická špička medzi žalúziami

Protal patria medzi premiantov na trhu s vonkajšími žalúziami. Sú celokovové, samonosné a odolné aj voči silnému vetru. Na rozdiel od iných modelov naklápanie a vyťahovanie žalúzii zabezpečuje kovový reťazový mechanizmus, ktorá je skrytá vo vodiacich lištách. Ako jediný model na trhu nemá šnúrky a pásky. 

Bezpečnosť zaisťuje poistka proti vytiahnutiu treťou osobou a špeciálny mechanizmus, ktorý zabraňuje nechcenému poškodeniu predmetov pod žalúziou. 

Technologické vylepšenie je viditeľné aj na samotných lamelách. S tvarom písmena U a hrúbkou až 0,6 milimetra (takmer dvojnásobná hrúbka oproti iným modelom) zabezpečujú maximálne tienenie. Lamely majú gumové tesnenie, pri vyťahovaní a silnom vetre sú tak výrazne tichšie ako iné modely.

Z90 NOVAL - kvalitné riešenie pre rodinné domy

Oproti klasickým žalúziám typu Z90 od iných výrobcov sú modernejšie a ich použitie prináša vyšší komfort používania. Mimoriadne žiadaný tichý chod zabezpečuje špeciálne tesnenie z LDPE materiálu na leme lamely v tvare písmena Z. 

Žalúzie sú v modernom, minimalistickom dizajne a poskytujú zatemnenie až 98 %. Rebríček je odolný voči UV žiareniu a je vystužený kevlarovými vláknami, ktoré minimalizujú dĺžkovú deformáciu v čase. Vďaka pevnejšej a pružnejšej lamele sú odolné aj voči silnému vetru. Vo vytiahnutom stave majú menší nábal a dokážu zatieniť plochu až 20 m². 

Ako si teda vybrať vonkajšie žalúzie?

Nie je pravidlom, že v celom dome musíte mať jeden model. Každá miestnosť v dome má svoj účel a spravidla je každá otočená na inú svetovú stranu. Ujasnite si, čo je pre vás dôležité. Súkromie, zatemnenie, tichý chod, lepší výhľad, farebná škála? Je to len na vás. S týmito požiadavkami sa obráťte na odborníka, ktorý navrhne optimálne riešenie priamo pre vás. Univerzálne riešenie neexistuje. Všetko závisí od vašich pocitov a možností. A tie sú pre nás prvoradé.