6 inšpirácií na riešenie exteriérového tienenia

Stále sa neviete rozhodnúť, aký typ tienenia sa hodí pre váš dom a zároveň vám poslúži presne tak, ako si želáte? Ponúkame vám prehľad obľúbených i menej tradičných riešení. Na jednom mieste si môžete porovnať estetické výhody rozličných tieniacich systémov.


Vonkajšie žalúzie – spoľahlivá klasika

Z hľadiska dizajnu aj funkčnosti je tento typ tienenia veľmi obľúbeným a často využívaným produktom. Vonkajšie žalúzie ponúkajú elegantné a v podstate nenápadné dotvorenie architektúry domu. Dokážu dokonca povzniesť celkový vzhľad objektu. Vďaka naklápaniu, ktoré má význam najmä kvôli regulácii svetla, sa môže podoba vášho domu dokonca zaujímavým spôsobom meniť. Ich výhodou je, že ich možno umiestniť aj pod omietku, takže dokonale „splynú“. Príjemným bonusom je veľký výber farieb, tvarov lamiel a veľkostí.

Screenové rolety – riešenie pre náročných

Látkové tienenie do exteriéru patrí k mimoriadne sofistikovaným riešeniam exteriérového tienenia. Screenové rolety svedčia aj rohovým či mimoriadne veľkým zaskleným plochám, ktoré elegantne prekryjú a zároveň splnia požadovanú funkciu. Na rozdiel od žalúzií „klamú telom“, pretože vďaka perforácii látky môžu poskytovať výhľad von aj vtedy, keď sú úplne zatiahnuté. Môžete si vybrať zo štyroch typov látok, od úplne zatemňujúcich, cez spriesvitné, až po priehľadné - okno pritom stále ochránite od prehrievania. Ak si potrpíte na extravagantné riešenia, môžeme nechať svoje screenové rolety potlačiť rozličnými motívmi.

Slnolamy – rafinovaný doplnok domu

Tento typ tienenia má vzhľad mediteránnych doskových okeníc, funguje však ako moderná alternatíva a výrazovo silný prvok každej stavby. Slnolamy dávajú domu alebo oknám nevšedný vystupujúci raster a vytvárajú trojdimenzionálny efekt fasády. Musíte si však vopred ujasniť, či zvolíte fixné (alebo aj výklopné) alebo posuvné riešenie. Vďaka posuvným slnolamom, ktoré fungujú ako panely, môžete meniť nielen konfiguráciu tienenia, ale aj celkový vzhľad domu.

Markízy – nevtieravé a príjemné

Markízy sú optimálnym riešením pre ľudí, ktorí nechcú vzhľad svojho domu zaťažiť žiadnym trvalým objektom, ako sú napríklad pergoly. Markízy majú charakter veľkého výsuvného slnečníka, ktorý možno kedykoľvek zložiť. Vďaka tomu si vaša stavba mimo letnej sezóny zachová svoju pôvodnú tvár. Keďže markízy nepotrebujú podporné stĺpy, umožnia vám nerušený výhľad do záhrady. Látka s volánom navyše pôsobí príjemne sviežo a stredomorsky.

Vedeli ste, že markízy sa používali už v starovekom Egypte či Sýrii? Milovali ich dokonca aj Rimania, ktorí nimi prekrývali sedenia a zóny určené na spoločenské hodovanie.

Pergoly – obývačky v exteriéri

V súčasnosti sú terasy a „vonkajšie spoločenské zóny“ domu veľmi populárne, nič ich nezatieni lepšie a efektnejšie ako pergola. Takýto prístrešok môže mať rozličné veľkosti, doplnky i vyhotovenie, napríklad z dreva či hliníka. Možno ho rôznym spôsobom uzavrieť, zachová preto potrebné súkromie domácich. Pri výbere si treba v prvom rade uvedomiť, že pergola predstavuje trvalý objekt plynule nadväzujúci na fasádu domu. Preto ju treba vyberať tak, aby nenarušila architektonické riešenie a vytvára príjemný prechod medzi interiérom a exteriérom.

Slnečné plachty – Stredomorie vo vašej záhrade

Obrovská textília rozložená nad terasou či zeleným trávnikom v rôznych výškových bodoch pôsobí ako vetrom ošľahaná plachta stredomorského plavidla. Slnečné plachty patria k sezónnym riešeniam, ktoré hravo zatienia aj plochy v okolí bazéna. Sú ľahké, vzdušné a nesmierne štýlové. Môžete si ich dokonca vybrať v žiarivých odtieňoch, ako červená, žltá či zelená, a ozvláštniť tak nielen dom, ale aj celkový charakter vašej záhrady.

Ak stále nemáte pri voľbe exteriérového tienenia jasno, poraďte sa s odborníkmi. Radi vám vysvetlia výhody aj nevýhody jednotlivých typov riešení nielen z hľadiska ich funkcie, ale aj estetického stvárnenia.