Sú pergoly a vonkajšie tienenie bezpečné?

Čelíme čoraz extrémnejším výkyvom počasia. Prudké lejaky, víchrice a dokonca tornáda zaznamenávame už aj na území Slovenska. Je preto prirodzené, že zákazníci, ktorí zvažujú kúpu pergoly sa okrem komfortu a dizajnu zaujímajú aj o bezpečnostnú stránku prístrešku v extrémnom počasí

Sú pergoly bezpečné?

Pergoly značky Renson a Corradi majú záruku od 5 do 10 rokov, aby výrobcovia zabezpečili ich bezproblémový chod dlhé roky, testujú ich na záťaž voči vetru, schopnosť odvádzať dažďovú vody a bioklimatické pergoly aj na statické zaťaženie napríklad snehom. Kým pri prudkom lejaku maximálne hrozí, že vám zmokne záhradný nábytok, sneh zo strechy tiež môžete zhodiť. Naozajstným strašiakom je však vietor. Jeho ničivé účinky nie je možné nijako ovplyvniť. 

 

Je pergola bezpečná aj pri silnom vetre?

Výrobca Corradi uvádza, že pergoly s látkovou strechou odolá vetru stupňa 8 Beaufortovej stupnice, teda búrlivému vetru, pri ktorom sa lámu vetvy stromov. Pri silnejšom vetre však nezabudnite stiahnuť látkovú strechu

Bioklimatické pergoly už z povahy materiálu strechy vydržia o niečo viac, odolnosť jednotlivých modelov sa líši. Renson deklaruje, že modely Algarve a Camargue Skye odolajú mohutnej víchrici so stupňom 11 Beaufortovej stupnice, model Camargue vydrží dokonca aj stupeň 12 Beaufortovej stupnice. Ak by ste svoju pergolu Renson doplnili o screenové rolety Fixscreen, tie s prehľadom odolajú prudkému vetru stupňa 7 Beaufortovej stupnice.

renson_jesen

Hoci pergoly zvládnu naozaj veľa, škody často napáchajú menšie predmety, ktoré dá vietor do pohybu. Ak predpovede nasvedčujú, že bude silno fúkať, odstráňte do bezpečia záhradný nábytok, kvetináče a náradie. 

Ako zistiť, akou rýchlosťou vietor fúka?

Výrobcovia najčastejšie uvádzajú, akému vetru pergola odolá podľa Beaufortovej stupnice. Na základe prejavov vetra v okolí získate predstavu o jeho rýchlosti a predpokladaných následkoch. 

 

Beaufortova stupnica sily vetra

Beaufort

Rýchlosť vetra v km/h

Vietor

Prejavy

0

0

Bezvetrie

Dym stúpa priamo hore

1

1 – 5

Vánok

Pohyb vzduchu je viditeľný pri stúpajúcom dyme, lopatka veternej ružice sa však nehýbe

2

6 – 12

Slabý vietor

Vietor je citeľný na tvári, počuť šušťanie lístia

3

13 – 19

Mierny vietor

Vietor rozhýbe menšie vlajky a lístie šuští

4

20 – 27

Pomerne čerstvý vietor

Vietor víri prach, strapatí vlasy a pohybuje slabšími konármi

5

28 – 37

Čerstvý vietor

Začínajú sa hýbať listnaté kríky, na stojatých vodách sa tvoria vlnky so spenenými vrchmi

6

38 – 48

Silný vietor

Je náročné udržať dáždnik, pohybujú sa aj veľké konáre a bzučia drôty

7

49 – 62

Prudký vietor

Pohybujú sa celé stromy, chôdza proti vetru je obtiažna

8

63 – 73

Búrlivý vietor

Lámu sa vetvy stromov, chôdza proti vetru je nemožná

9

74 – 87

Víchrica

Vietor strháva škridly a spôsobuje menšie škody na budovách

10

88 – 102

Silná víchrica

Vietor vyvracia stromy a poškodzuje budovy

11

103 – 117

Mohutná víchrica

Vietor spôsobuje rozsiahle škody na stromoch a budovách

12

>118

Orkán

Ničivé účinky

 

Ako je to s odolnosťou voči snehu?

Pergoly s látkovou strechou nie sú určené na ochranu pred snehom, preto výrobca odolnosť voči snehu neuvádza. Ak je predpoklad sneženia, stiahnite látkovú strechu pergoly, aby ste predišli poškodeniu vplyvom hmotnosti snehu. Ak na látkovú strechu predsa len nasneží, nie je dôvod na paniku, zo skúseností vieme, že jemnú vrstvu snehu zvládne aj látková strecha. 

Celkom iná situácia je pri bioklimatických pergolách s lamelovou strechou, ktoré priestor terasy chránia aj pred snehom. Záťaž, ktorú pergola zvládne závisí od jej rozmeru, všeobecne však Renson uvádza, že pergola Camargue vydrží záťaž až 200 kg/m² aj pri väčšom rozmere bez toho, aby došlo k trvalej deformácii konštrukcie.

renson_zima

Koľko váži sneh?

Nie je sneh, ako sneh. Kubický meter čerstvo napadaného snehu váži približne 100 kilogramov, kubík niekoľko hodín alebo dní uležaného snehu váži približne 200 kilogramov, mokrý sneh približne 400 kilogramov na kubický meter. Podľa toho, aký sneh je na streche pergoly, je potrebné zvážiť jeho odstránenie. 

 

Moderné pergoly prémiových značiek Renson a Corradi prinášajú kombináciu bezpečnosti a maximálneho komfortu. Navštívte naše showroomy v Žiline, Bratislave a Košiciach a príďte si vybrať pergolu, ktorá povýši vašu terasu na oázu pokoja za každého počasia.