Aké žalúzie vybrať na veľké okná?

Veľké zasklené plochy nepochybne pôsobia efektne a vnášajú do interiéru oveľa viac svetla, keďže maximálne prepájajú interiér s exteriérom. Rovnako však treba rozmýšľať nad spoľahlivým tienením netradičného fasádneho riešenia. Zastrieť početné metre štvorcové si vyžaduje výber správneho tieniaceho systému. Ak uvažujete o žalúziách, tu je niekoľko tipov.


Vonkajšie žalúzie

Z hľadiska ochrany domu pred prehrievaním sú vonkajšie žalúzie určite dobrou voľbou. Akú veľkú plochu však dokážu zatieniť? Z tohto hľadiska sú limitom maximálne rozmery okna. Ak má celkovú plochu viac než 20 metrov štvorcových, je pomerne problematické nielen z hľadiska výroby, ale aj dopravy a osadenia.

Plocha 20 m2 je najväčšia možná výmera, v akej sa dá štandardne vyrobiť vonkajšia žalúzia v jednom kuse. Takéto modely majú maximálne rozmery 5 x 4 m alebo 4 x 5 m. Ak by ste uvažovali nad alternatívou spojenia troch žalúzií v rámci jedného okna, mohli by ste dosiahnuť maximálnu plochu 36 m2. Ako sme však spomenuli na začiatku, výroba okna v takejto veľkosti rozhodne nepatrí medzi štandardné zákazky.

V prípade veľkorozmerných vonkajších žalúzií treba brať do úvahy ich odolnosť voči vetru. Väčšie modely môžu pri silnejších závanoch klepotať.

Ak už máte stanovený rozmer okna, resp. zasklenej plochy, na rad prichádza typ vonkajších žalúzií, kde je rozhodujúci najmä spôsob inštalácie. Z hľadiska celkovej estetiky domu – a predovšetkým pri tienení veľkých plôch – sú najvhodnejší je spôsob montáže do podomietkového boxu. Vtedy je horný nosič žalúzií zabudovaný v obvodovom plášti domu a prakticky neviditeľný. Samozrejme, toto riešenie treba zakresliť už do projektu stavby a zároveň počítať s tým, že celková plocha žalúzií bude väčšia ako je plocha okna.

Ak zvolíte druhé riešenie – montáž žalúzie nad okenný otvor alebo priamo na okno – budete sa musieť zmieriť s tým, že výsledok mierne naruší celistvé línie stavby, pretože tieniaci systém bude vystupovať z fasády. Veľkosť žalúzie je v tomto prípade totožná s plochou okna. Pri inštalácií vonkajších žalúzií priamo na okno si treba uvedomiť, že jej nabaľovaná časť zmenšuje svetlú výšku okna. Pri výške 5 metrov môže box zakryť aj 45 cm samotného okna. Preto je vhodné hľadať taký model vonkajších žalúzií, ktorý má čo najmenší box, napríklad ako žalúzie Noval Z90. Majú nielen veľkú pružnosť, ale aj najväčšiu odolnosť proti vetru a zbalené zaberajú relatívne malú výšku (36 cm).

Interiérové žalúzie

Tento typ tienenia slúži najmä na zatemnenie vnútorných priestorov, prípadne ochranu súkromia v nočných hodinách. Rozhodne nedokáže zabrániť nadbytočným tepelným ziskom v takom rozsahu ako vonkajšie tienenie. Ak vyberáte interiérové žalúzie na veľké okná, rovnako najprv vyriešte spôsob montáže. Existujú typy žalúzií, ktoré sa montujú iba priamo na krídlo okna, iné možno osadiť aj na stenu, do stropu alebo okenného výklenku, čiže špalety. V prípade inštalácie, ktorú riešite inak ako na krídlo okna, musíte rátať s nutnými presahmi, nielen so samotnou výškou a šírkou skla ako pri bežných interiérových žalúziách. Maximálne možné rozmery môže ovplyvniť aj spôsob ovládania – šnúrou, retiazkou, kľukou alebo motorom.

Pri výbere interiérových žalúzií sledujte maximálnu tieniacu plochu, v akej je možné tieniaci prvok vyrobiť so zachovaním jeho garantovaných vlastností. Napríklad, v prípade žalúzií MAX so šírkou lamely 25 mm (vyrába Climax) je to 5,28 m2. Tento model žalúzií môže dosiahnuť maximálnu šírku 220 cm a maximálnu výšku 240 cm. Dobrou voľbou sú takisto žalúzie INT (takisto vyrába Climax), ktoré sú špeciálne navrhnuté a skonštruované tak, aby dokázali zatieniť aj veľké plochy interiéru, napríklad v kancelárskych budovách. Pri šírke lamely 50 mm a ovládaní motorom môžu dosiahnuť maximálnu tieniacu plochu až 9 m2 – s krajnou šírkou 350 cm alebo maximálnou výškou 400 cm.

Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek typ žalúzií či tieniaceho systému, nechajte si poradiť od odborníkov. Zodpovedia vaše ďalšie otázky a ochotne pomôžu s vaším konkrétnym dopytom.