Blog

Jednoduché tipy, ako zazimovať pergolu

Jednoduché tipy, ako zazimovať pergolu

Ak vašu terasu zdobí pergola z našej ponuky, potešíme vás. Zásadná údržba pergoly pred zimou vás nečaká. Ak ste si dopriali aj posuvné sklá, vďaka ktorým ju môžete využívať celoročne, jednoducho len vymeníte letné dekorácie za tie s vianočným motívom a pripravíte hrubšie deky.

Zazimovanie pergoly

Hliníkové pergoly sú prakticky bezúdržbové. Základná údržba pergoly počas roka pozostáva z dvoch krokov:

V prvom kroku odstráňte nečistoty  ako napadané konáriky, lístie a pavučiny z konštrukcie. Postačí mäkká handrička a bežný saponát. Rozhodne sa vyhnite abrazívnym a inak agresívnym čistiacim prostriedkom.

V druhom kroku skontrolujte zvody na odtok vody. Uistite sa, či nie sú upchaté napadaným lístím. 

Príprava bioklimatickej pergoly

Všeobecne výrobcovia odporúčajú otvoriť lamely do vertikálnej polohy, aby sa na streche pergoly netvorila snehová pokrývka. To však nie je prípad pergol Renson. Pergola Camargue bez ujmy zvládne nápor snehu až 200 kilogramov na m². Čo si pod tým predstaviť? Kubický meter čerstvo napadaného snehu váži približne 100 kg, kubický meter niekoľko hodín alebo dní uležaného snehu váži asi 200 kg, kubík mokrého snehu váži približne 400 kg. 

Ak nenastane extrémna situácia, pergola bez ujmy zvládne bežnú snehovú prikrývku typickú pre väčšinu oblastí Slovenska. 

renson_zima

Príprava pergoly s látkovou strechou

Pergola s látkovou strechou neslúži ako ochrana pred snehom. Ak je pravdepodobnosť sneženia, látkovú strechu určite stiahnite, aby nedošlo k poškodeniu strechy a konštrukcie vplyvom hmotnosti snehu. V prípade, že vám na látkovú strechu predsa len nasneží, nie je dôvod na paniku. Zo skúseností vieme, že jemnú vrstvu snehu pergola s látkovou strechou zvládne. 

Snímek obrazovky 2024-10-21 v 11.19.45

Pred tým, ako sa definitívne rozlúčite s relaxom na terase, nezabudnite zazimovať záhradný nábytok, vybavenie terasy a dekorácie. Životnosť záhradného nábytku najviac skracuje pôsobenie vody a mrazu, nájdite mu vhodné suché miesto so stabilnou teplotou. 

 

Uzívajte si záhradu za každého počasia. Navštívte nás v Žiline, v Košiciach a v Bratislave. Radi vám poradíme, ako zmeniť terasu na luxusnú celoročnú obývačku. 

Praktický sprievodca údržbou vonkajšieho tienenia

Praktický sprievodca údržbou vonkajšieho tienenia

Vonkajšie tienenie je navrhnuté tak, aby odolávalo vrtochom počasia. No aj bezúdržbové systémy vyžadujú aspoň minimálnu starostlivosť pre dlhodobú funkčnosť a bezchybnú estetickú stránku. Pripravili sme pre vás praktického sprievodcu, ako sa oň starať tak, aby dobre slúžilo dlhé roky a vyzeralo perfektne. Nezabudnite si vždy prečítať pokyny a odporúčania výrobcu. 

 

Starostlivosť a údržba markíz

Hlavnou funkciou markízy je ochrana pred slnkom. S výrazným vzorom a farebnosťou je neprehliadnuteľná. Konštrukčne nie je stavaná do veterného počasia a na záťaž hmotnosťou nahromadenej vody. 

 

Aby ste predišli jej poškodeniu, za týchto okolností ju vždy stiahnite:

    • Pri silnejšom vetre, výrobcovia najčastejšie odporúčajú markízu stiahnuť pri vetre silnejšom ako 10m/s, čo je čerstvý vietor, pri ktorom sa začínajú pohybovať listnaté kríky.
    • Pri daždi, je tu riziko hromadenia väčšieho objemu vody na látke a poškodenie ramien.

 

  • Pri snežení a námraze.

 

    • Pri búrke, hrozí silný nárazový vietor a prudký lejak.

 

  • Počas vašej neprítomnosti.

 

 

Údržba markízy

  • Ak markíza pri vysúvaní vŕzga alebo vydáva pískavé zvuky, odporúčame klznú časť uloženia hriadeľa ošetriť vhodným mazivom na kovové časti. Dbajte pri tom, aby mazivo neprišlo do kontaktu s látkou markízy. 
  • Riziko plesní a fľakov znížite tým, že látku po namočení (pri čistení alebo daždi) necháte vždy dôkladne vyschnúť. Vhodné je aj obnovovať impregnáciu bežným sprejom na impregnáciu stanov.

Čistenie látky markízy

  • Pravidelné čistenie zabraňuje usádzaniu nečistôt a pomáha udržať markízu dlho peknú. 
  • Na čistenie nepoužívajte silne alkalické prostriedky ako hydroxid draselný, hydroxid sodný, sódu a silne kyslé výrobky a tiež agresívne pôsobiace abrazívne látky. 
  • Malé fľaky vyčistite bezfarebnou gumou. 
  • Škvrny od oleja odstráňte malým množstvom technického benzínu a mäkkou handričkou. 
  • Na odstránenie voľných nečistôt ako prach alebo lístie použite mäkkú kefu alebo prúd vody, vyhnite sa prúdu vody pod tlakom

Čistenie konštrukcie markízy

  • Na kovové časti používajte bežné čistiace prostriedky na lakované povrchy osobných áut. 

238_markiza-pan.png

Údržba a čistenie vonkajších žalúzií

Vonkajšie žalúzie patria k tým odolnejším tieniacim systémom. K ich poškodeniu môže dôjsť vplyvom krupobitia, silného vetra a námrazy. Ako predísť poškodeniu?

  • Pri silnom vetre a búrke vytiahnite žalúzie do hornej polohy. 
  • V zimnom období sa uistite, či žalúzia nie je primrznutá k vodiacej lište alebo parapetu. Ak áno, námrazu šetrne odstráňte. 

Pravidelná kontrola vonkajších žalúzií

Výrobca odporúča aspoň raz ročne skontrolovať žalúzie:

  • Vizuálne skontrolujte chod lamiel a nastavenie koncových polôh pri každom použití.
  • Skontrolujte podklad, do ktorého je uchytená žalúzia. Ak zaznamenáte jeho eróziu alebo opadávanie, hrozí riziko spadnutia žalúzie. 
  • Všímajte si, či pri ovládaní žalúzie nedochádza k nezvyklému hluku. Ak áno, žalúziu prestaňte používať a kontaktujte nášho servisného technika.

Čistenie vonkajších žalúzií

  • Na čistenie lamiel a vodiacich líšt použite neagresívny čistiaci prostriedok a vodu s teplotou max. 40 ℃. 
  • Na čistenie nepoužívajte agresívne abrazívne čistidlá ani prúd vody pod tlakom. 
  • Pri motoricky ovládaných žalúziách dbajte o to, aby sa voda nedostala do motora v hornom nosiči. 

79_vonkajsie-zaluzie-z90-noval

Čistenie a údržba screenových roliet

Screenové rolety nevyžadujú špeciálnu údržbu, postačí jednoduché čistenie dvakrát ročne, ideálne na jar a na jeseň. 

Čistenie screenových roliet krok za krokom

 

  • Na čistenie si zvoľte dni, kedy nesvieti ostré slnko, aby látka vyschla rovnomerne a po čistení neostali fľaky. 
  • Najskôr látku rolety rozviňte a povysávajte vysávačom nastaveným na najnižší výkon. Namiesto vysávača môžete použiť mäkkú kefu na šaty. 
  • Na ďalšie čistenie vám postačí mäkká handrička a bežný saponát. Vyhnite sa prílišnému namáčaniu screenu. Látku umyte pohybom handričky zhora nadol. 
  • Pri čistení dbajte, aby sa látka nepokrčila, ohyb by mohol ostať viditeľný. 
  • Niektorí výrobcovia uvádzajú možnosť čistiť screenovú roletu aj tlakovým čističom nastaveným na najnižší tlak, no my tento spôsob čistenia veľmi neodporúčame. 

187-16_zipove-screeny

Zvažujete nákup vonkajšieho tienenia? Kontaktujte našich špecialistov pre exteriérové tienenie a spolu vyberieme to najlepšie riešenie pre vás. Nájdete nás v Žiline, V Košichach, v Bratislave a samozrejme online.

Ako zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti pomocou kvalitného tienenia

Ako zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti pomocou kvalitného tienenia

Tienenie znižuje prevádzkové náklady

Tropické dni pribúdajú na celom území Slovenska, téma chladenia interiéru na znesiteľnú teplotu je čoraz viac pálčivá. Klimatizácie a chladiace jednotky sú už takmer štandardom, no zároveň pribúdajú ľudia, ktorí chcú zo zdravotných či ekologických dôvodov obmedziť jej používanie. 

Spoločnosť PRODIG - TCV porovnávala chladenie klimatizáciou a tienenie vonkajšími žalúziami. Zo štúdie vyplýva, že je lacnejšie chrániť interiér pred prehrievaním, ako ho chladiť, a to aj s ohľadom na obstarávacie a prevádzkové náklady. Podobný ochranu pred prehrievaním poskytujú aj čoraz obľúbenejšie screenové rolety. 

V zimnom období vonkajšie žalúzie v stiahnutom stave znižujú úniky tepla a opäť znižujú náklady na vykurovanie interiéru. 

Do vonkajšieho tienenia sa oplatí investovať aj pri rekonštrukcii staršej nehnuteľnosti. Realitní makléri totiž prízvukujú, že staršie rodinné domy s vysokými prevádzkovými nákladmi sú často nepredajné

Téme energeticky účinných žalúzií sme venovali samostatný článok na blogu

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.35.09

Užívateľský komfort bývania

Vonkajšie tienenie pomáha vytvárať zdravé prostredie v interiéri. Optimálne svetelné podmienky, tepelný komfort a napríklad tlmenie hluku z ulice výrazne ovplyvňuje náladu a pocit pohody. Nič nie je horšie, ako keď sa obývačka popoludní mení na vyhriaty skleník, ktorému sa všetci obyvatelia domu radšej vyhnú. Alebo spálňa, kde vám od skorého rána svieti slnko priamo do postele. S tým všetkým si tienenie hravo poradí. 

Ďalším plusovým bodom je motorické ovládanie tieniacej techniky a možnosť jeho pripojenia do systému inteligentnej domácnosti. Systémy so senzormi pracujú aj bez vašej prítomnosti a ešte viac šetria náklady

Aj preto rastie počet developerov, ktorí pri novostavbe bytového domu urobia prípravu na vonkajšie žalúzie, najčastejšie podomietkový box a prívod elektriny. Ak kupujete byt v novostavbe, určite sa na to opýtajte, v budúcnosti vám táto príprava výrazne zjednoduší montáž vonkajšieho tienenia. 

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.36.46

Dostatok súkromia

Potreba chrániť si súkromie sa netýka len sídlisk, kde je jeden bytový dom vedľa druhého. Veľkému záujmu sa tešia aj rodinné domy s menším pozemkom, ktoré spájajú túžbu po bývaní v rodinnom dome, no zároveň záhrada nevyžaduje veľkú starostlivosť. Tu vonkajšie tienenie plní aj funkciu ochrany súkromia

Screenové rolety perfektne tienia, chránia interiér pred prehrievaním a súkromie, no zároveň ponechávajú vizuálny kontakt s okolím. Susedia nevidia, čo robíte vo vašej kuchyni, no vy vidíte, čo sa deje okolo domu. 

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.38.03

Estetické hľadisko vonkajšieho tienenia

Profesionálne namontované vonkajšie tienenia pridáva nehnuteľnosti moderný a atraktívny vzhľad. Môžete ho nechať splynúť s fasádou, alebo vytvorte zaujímavý vizuálny kontrast. Plot a fasáda je to, čo si ako prvé všimnú ľudia z ulice a vytvára často rozhodujúci prvý dojem.

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.40.12

 

Navštívte naše showroomy v Žiline, v Košiciach a v Bratislave. Radi vám poradíme, ako zvýšiť hodnotu a pohodlie vašej nehnuteľnosti. Váš priestor, vaša voľba. 

Rady odborníkov: všetko, čo by ste mali zvážiť pri výbere pergoly

Rady odborníkov: všetko, čo by ste mali zvážiť pri výbere pergoly

Pergoly a rôzne zastrešenia terasy sa tešia čoraz väčšej obľube. V minulosti zákazníci volili skôr pergoly s posuvnou látkovou strechou, aktuálnym trendom sú bioklimatické pergoly s lamelovou strechou. Po finančnej stránke je pergola náročnejšia, no vyvažuje to pohodlím, ktoré obyvateľom domu poskytuje. Aby to tak bolo, je nutné ešte pred samotnou kúpou zvážiť pomer cena/výkon a vybrať si riešenie, ktoré bude slúžiť dlhé roky. 

Na trhu nájdete desiatky pergol od tých najlacnejších po tie, ktoré stoja ako dobré auto. Jedno majú spoločné. Ich predajcovia vám povedia, že tá ich pergola je tá najlepšia. Veď kto by sa pochválil, že v skutočnosti predáva šmejd? V tomto článku vám nebudeme predstavovať výhody konkrétneho typu pergoly, ani vás nebudeme presviedčať, aby ste nakúpili u nás. Ukážeme vám, čo si pri kúpe všímať, aby ste nakoniec neboli sklamaní.

Z akého materiálu je pergola vyrobená?

Tak, ako pri všetkých vonkajších prvkoch, aj tu platí, že najlepší materiál je hliník. Oproti oceli je až o tretinu ľahší (1 cm³ hliníka váži 2,75 g, 1 cm³ ocele váži 7,85 g), vďaka čomu je možné vyrobiť aj robustnejšie konštrukcie s prijateľnou záťažou pre terasu. Hliník na vzduchu reaguje s kyslíkom a vytvára vrstvu oxidu hlinitého, ktorý zabraňuje vzniku korózie. Pri prudkých zmenách teploty sa nedeformuje, takže jednotlivé diely presne sedia v zime aj v lete. Ak zmýšľate ekologicky, oceníte, že hliník je možné takmer donekonečna recyklovať bez toho, aby sa zmenili jeho vlastnosti.  

  • Zvýšte pozornosť: 

Uistite sa, že z hliníka sú vyrobené všetky podstatné komponenty. Niektorí výrobcovia majú v ponuke pergoly z hliníkových profilov a nerezových či oceľových komponentov. Tu hrozí riziko korózie. 

  • Tip pre vás: 

V našej ponuke nájdete hliníkové pergoly prémiových značiek, ktoré sú vyrábané na mieru. O ich kvalite svedčí aj záruka od 5 do 10 rokov podľa konkrétneho modelu. 

Snímek obrazovky 2024-09-25 v 16.19.22

Ako vyzerajú vystavené vzorky?

Nájdite si čas a pozrite sa, ako vyzerá vystavený model v showroome. Zamerajte sa na to, ako jednotlivé diely k sebe priliehajú, ako je pergola poskladaná, či sú pri spojoch nepresnosti. Ak má predajca pergolu vystavenú vonku, všimnite, či a kde sú stopy po pretekajúcej vode, prípadnú hrdzu. Nedajte na reči, že to je len tak. Každý predajca sa snaží ukázať to najlepšie z ponuky a ak vás vzorka neohúri, nebude to ani hviezda vašej terasy.  

  • Zvýšte pozornosť: 

Navštívte showroom po daždi a požiadajte predajcu, aby otočil lamely alebo stiahol strechu. Uvidíte, ako sa bude správať voda stekajúca z lamiel alebo látkovej strechy. Vo väčšine prípadov steká dolu na terasu a zmáča záhradný nábytok. 

  • Tip pre vás: 

Bioklimatické pergoly Renson majú prispôsobený tvar lamiel a jemné spádovanie. Pri pootočení lamiel po daždi voda odchádza cez odvodňovacie žľaby preč z konštrukcie. Ostrý uhol zámku lamely ešte viac znižuje riziko kvapkania vody

viz_View02_Postnoc

Akú záruku výrobca na pergolu poskytuje?

Dĺžka záruky vám o kvalite čo to napovie ešte pred tým, ako pergolu uvidíte na vlastné oči. Pýtajte sa, na čo všetko sa záruka vzťahuje, aké sú výluky a podmienky. 

  • Zvýšte pozornosť: 

Ak je záruka na pergolu dva roky, buďte ostražití. Je na mieste zamyslieť sa, prečo výrobca poskytuje takú krátku záruku a kde je zádrheľ. 

  • Tip pre vás: 

Naše prémiové pergoly z kategórie TOP majú záruku až 10 rokov, ostatné pergoly 7 alebo 5 rokov v závislosti od konkrétneho modelu. Základný rad rad pergol má mať najmenšiu záruku 5 rokov, je to minimálna doba, počas ktorej pergola spoľahlivo funguje. Po čase zrejme bude vyžadovať jemné údržbu a ladenie, ale určite nie výmenu. Zo skúseností vieme, že pergoly v skutočnosti vydržia ďaleko viac. 

 

Akému počasiu pergola odolá?

Už aj na Slovensku sú časté extrémne prejavy počasia. Je na mieste pýtať sa, čo všetko pergola vydrží. Naše bioklimatické pergoly vydržia aj snehovú pokrývku, no nie je to štandard u všetkých bioklimatických pergol. Väčšina výrobcov pri snežení odporúča otočiť lamely do vertikálnej polohy. Oveľa väčší strašiak je prudký vietor, nie je možné sa pred ním chrániť. Odolnosť voči vetru sa udáva v stupňoch Beauforta alebo normy STN. 

  • Zvýšte pozornosť: 

Odolnosť pergoly voči extrémnemu počasiu patrí medzi základné informácie, ktoré by ste ako zákazník mali mať. Nebojte sa opýtať, čo jednotlivé stupne odolnosti znamenajú. 

  • Tip pre vás: 

Naša najodolnejšia pergola Camargue odolá vetru so stupňom 12 Beaufortovej stupnice, čo je sila orkánu s ničivými účinkami, a záťaž až 200 kg/m² bez toho, aby došlo k deformácii konštrukcie. 

  • Extra tip: 

Vedeli ste, že nie je jedno, či pergolu montujeme na terasu rodinného domu, alebo na strechu výškovej budovy? Vo väčšej výške nad zemským povrchom viac fúka a túto informáciu zadávame už do výroby. 

Téme odolnosti pergol sa podrobnejšie venujeme v článku Sú pergoly a vonkajšie tienenie bezpečné?

Má pergola možnosť montáže bočných prvkov?

Bočné prvkyscreenové rolety, posuvné panely, závesy, čokoľvek, čo vás ochráni pred chladom, vetrom, ostrým slnkom a zvýši pocit pohody na terase za každého počasia. Nie všetky modely sú na montáž bočných prvkov prispôsobené. Ak chcete priestor pod pergolou premeniť na zimnú záhradu, pýtajte sa, či je možné vybaviť ju bočnými prvkami a koľko ich na pergolu môžete umiestniť. 

  • Tip pre vás: 

Prémiovú pergolu Camargue je možné vybaviť až dvoma bočnými prvkami bez toho, aby čokoľvek vytŕčalo. Skombinujte napríklad sklené panely so screenovou roletou a chráňte sa pred studeným vetrom i ostrým slnkom. 

Snímek obrazovky 2024-09-25 v 16.16.06

Ako bude prebiehať montáž pergoly?

Ak sa kvôli novej pergole pôjdete inšpirovať k priateľom, všímajte si spôsob, ako je pergola namontovaná. Pýtajte sa, ako montáž prebiehala, kde končil obalový materiál, ako sa montážny tím správal a či prišiel v dohodnutom termíne. A samozrejme si všimnite detaily ako pri vystavenej vzorke v showroome.

  • Zvýšte pozornosť: 

Pozrite sa, či je pergola namontovaná priamo na podlahe terasy. Viacero dodávateľov si takto uľahčuje montáž, no vám to v konečnom dôsledku prinesie značné ťažkosti. Dobré pergoly majú systém na odvod vody, ktorá v prípade neodbornej montáže končí na podlahe terasy. Počas dažďa na vás síce neprší, ale pod nohami máte mokro. 

  • Tip pre vás: 

Správny postup montáže je kotvenie o zemné skrutky alebo betónové pätky pod podlahou. Ak je vaša terasa ešte len v štádiu plánovania, urobte si prípravu ešte pred položením podlahy. Ak prípravu na pergolu nemáte, je lepšie časť pod nosnými profilmi rozobrať a po ukotvení zase uložiť, aby voda z pergoly odchádzala mimo terasu. 

 

Praktické detaily silných značiek

Odporúčame vyberať si pergolu od silných medzinárodných značiek. Majú za sebou roky výroby a viaceré patentované vylepšenia, ktoré oceníte. Tu patria napríklad mriežky v rúrkach na odvod vody, ktoré zabránia padajúcim listom, aby ich upchali, naklápanie látkovej strechy pre lepší odvod vody zo strechy a ďalšie. Pergoly sú testované na odvod dažďovej vody a podľa plochy výrobca prispôsobuje aj počet zvodov. 

Dobré pergoly majú LED osvetlenie, infražiariče a dokonca zvukový systém, všetko diskrétne integrované, bez trčiacich káblov. 

  • Zvýšte pozornosť: 

Pýtajte sa predajcu, aký nápor vody pergola zvládne, ako je riešený odvod vody a či je možné pergolu osvetliť. To všetko sú drobnosti, ktoré prispievajú k pohode na terase. 

  • Tip pre vás: 

Pergola Algarve bola testovaná na dážď s výdatnosťou medzi 120 l/m²/h a 150 l/m²/h po dobu dvoch minút. Podľa štatistík sa takýto lejak v Belgicku vyskytne raz za 10 rokov. 

  • Extra tip: 

Pravidelne prinášame zvýhodnené ponuky na pergoly a príslušenstvo. Sledujte náš web a sociálne siete a doprajte si ešte lepšie vybavenú pergolu. 

Snímek obrazovky 2024-09-25 v 16.14.14

Už ste sa rozhodli, ktorá pergola bude zdobiť vaš terasu? Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave a poraďte sa so špecialistami na tieniacu techniku. 

Odborníci radia: ako si vybrať markízu?

Odborníci radia: ako si vybrať markízu?

Markíz je na trhu neúrekom a hoci sa zdá, že sú všetky rovnaké, existujú rozdiely, na ktoré by ste sa pri kúpe mali zamerať, aby ste s tienením boli spokojní dlhodobo. Každý predajca vám povie, že markíza v jeho ponuke je tá najlepšia. Nikto vám nepovie, že za super výhodnou cenou sa skrýva šmejd. 

Pri výbere markízy venujte pozornosť detailom a nebojte sa opýtať na všetko, čo vás zaujíma. 

Nezáleží na tom, či chcete markízu ma menší balkón alebo veľkú terasu, zaslúžite si, aby ste za svoje peniaze dostali to najlepšie. Na čo sa pri výbere markízy oplatí zamerať?

Konštrukcia markízy

Ideálny materiál pre vonkajšie tienenie je hliník. V zemskej kôre je po kyslíku a kremíku tretí najdostupnejší prvok. Hliník sa ani pri veľkých teplotných výkyvoch nedeformuje, je možné ho donekonečna recyklovať bez toho, aby sa zmenili jeho vlastnosti. V porovnaní s oceľou je až o dve tretiny ľahší (1 cm³ hliníka váži 2,75 g, 1 cm³ ocele váži 7,85 g), čo umožňuje vyrobiť masívnu konštrukciu aj tam, kde je hmotnosť naozaj dôležitá. Na vzduchu hliník reaguje s kyslíkom a vytvára oxid hlinitý, ktorý ho chráni pred koróziou. To znamená dlhšiu životnosť a ľahkú údržbu. 

Markízy patria k tieniacim prvkom s najmenšou odolnosťou voči vetru. Čím je konštrukcia subtílnejšia, tým menšiemu vetru markíza odolá. Vždy sa pýtajte, pri akom vetre je potrebné markízu stiahnuť. 

  • Zvýšte pozornosť:

Majte vždy jasno, z akého materiálu je konštrukcia a jej časti vyrobená. Pýtajte sa, či sú hliníkové všetky časti, prípadne čo sa skrýva za formulkou „vysoko kvalitný materiál”. Pri lacnejších markízach sa totiž môžete stretnúť s tým, že hliníkové sú len niektoré časti. Tie budú skôr či neskôr hrdzavieť. 

  • Tip pre vás: 

V našej ponuke máme len hliníkové markízy, ktoré majú záruku od dvoch do piatich rokov podľa konkrétneho modelu. 

148-20_markiza-scrigno

Látka markízy

Dobrí výrobcovia si na látkach dajú záležať a nie je to len o vzore a o tom, či markíza preprší. Lepšie látky majú vyššiu gramáž, špeciálnu povrchovú úpravu a spôsob tkania, ktorý látku chráni pred plesňami a nečistotami. Najčastejšie používané látky sú akryl a polyester. Akryl je farebne stály a nepremokavý. Polyester je tiež nepremokavý, ponúka žiarivejšie farby a vyberajú si ho zákazníci, ktorí požadujú žiarivé farby aj za cenu, že látku po čase vymenia. Špeciálnym typom je látka Lumera s tenším vláknom a hladším povrchom, vďaka čomu sa na látke zachytáva menej nečistôt. 

  • Zvýšte pozornosť:

Popri výbere farby látky venujte pozornosť jej materiálu. Pýtajte sa na jednotlivé typy a výber prispôsobte očakávaniam a prostrediu, v ktorom bude markíza namontovaná. Chcete, aby vás markíza ochránila aj pred jemným dažďom? Je v okolí vašej terasy veľa stromov alebo zvýšená prašnosť? Dobrý predajca vám odporučí typ látky špeciálne pre vás. 

  • Tip pre vás: 

Ak chcete markízu využívať aj v daždi, vyberajte markízu s podlepenými švami. V opačnom prípade bude cez ne kvapkať voda. 

Dôležitý predný volán markízy

Na trhu existujú markízy bez výsuvného volánu, s pevným volánom a s výsuvným volánom. Nie je to len estetická záležitosť. Ak je vaša terasa orientovaná na západ, určite výsuvný volán zvážte. Modely s výsuvným volánom majú prispôsobenú konštrukciu tak, aby ramená udržali hmotnosť hriadeľa v prednom profile.

  • Zvýšte pozornosť:

Niektorí výrobcovia absenciu výsuvného volánu riešia odporúčaním väčšieho sklonu markízy. Myslite na to, aby v celom priestore bola dostatočná výška a pohyb bude komfortný aj keď vám príde na návštevu rodina basketbalistov. 

  • Tip pre vás: 

Markízy v našej ponuke majú výsuvný volán s maximálnou výškou 150 až 190 cm podľa konkrétneho modelu. Okrem ochrany pred nízkym zapadajúcim slnkom vám zabezpečia súkromie, keď ho budete potrebovať. 

136-7_markiza-klasik

Praktické detaily prémiových markíz

Lepšie markízy majú integrované osvetlenie v ramenách, na spodnej časti boxu pri stene alebo priamo v prednom profile. Ak chcete využívať markízu aj večer, určite sa oplatí do neho investovať. Iste, vždy je možnosť vybaviť terasu doplnkovým osvetlením alebo na markízu nalepiť LED pásik. No s integrovaným osvetlením priamo v markíze ušetríte čas, peniaze a samozrejme sa naň vzťahuje záruka. 

Čo sa týka bezpečnosti, pri motorizovaných markízach investujte do kvalitného otrasového senzoru. Ak zaznamená otrasy vplyvom vetra, zabezpečí stiahnutie markízy, aby nedošlo k jej poškodeniu. Lacný veterný senzor s vrtuľkou nemusí zaznamenať vietor z konkrétneho uhla a ochrana nemusí byť dostatočná. 

  • Zvýšte pozornosť:

Nie všetky modely majú možnosť integrovaného osvetlenia. Ak nad ním uvažujete, zadajte túto požiadavku už pri vypracovaní cenovej ponuky. 

  • Tip pre vás: 

Markízy z kategórie TOP sú určené pre náročného zákazníka. Sú vybavené osvetlením a ďalšími praktickými detailami. Navyše, markízy značky HELLA v tejto kategórii majú záruku až 5 rokov. 

238_markiza-pan.png

Cena montáže

Pri montáži markízy je nutné prekonať vrstvu izolácie a markízu pevne ukotviť. Pri montáži sa používajú závitové tyče a pri neodbornej montáži vznikajú tepelné mosty s následným rizikom vzniku plesní v interiéri. Aj keď ste zdatný domáci majster, montáž radšej zverte do rúk montážnemu tímu, ktorý má skúsenosti a vyladené postupy tak, aby montáž prebehla rýchlo a kvalitne. 

  • Zvýšte pozornosť:

Zvýšte pozornosť pri ponukách, kde si montáž zabezpečujete vo vlastnej réžii alebo vtedy, ak má firma výrazne nižšiu cenu ako konkurencia. Montáž markízy je zásah do izolácie fasády a každá chyba sa časom prejaví. 

  • Tip pre vás: 

Našim zákazníkom ponúkame kotvenie markízy s prerušením tepelných mostov. Toto riešenie je finančne náročnejšie, no výhody ďaleko prevyšujú jednorazové náklady. 



Ak na vašu markízu nemáte vysoké nároky a preferujete lacnejšie riešenie, je to v poriadku. Avšak je dôležité, aby ste mali úplné informácie o tom, čo za svoje peniaze dostanete. Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma a žiadajte jasné odpovede. Príďte sa poradiť k skutočným odborníkom na tienenie. Nájdete nás v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo nás pohodlne kontaktujte online.

Ako integrovať pergoly do malých záhrad: tipy pre malé priestory

Ako integrovať pergoly do malých záhrad: tipy pre malé priestory

Aktuálnym trendom sú záhrady, ktoré sú miestom pre zážitky celej rodiny v zime aj v lete a vyžadujú minimum údržby. Menšie záhrady vyžadujú viac úsilia, aby bol priestor využitý funkčne a zároveň pôsobil esteticky. Ak v malej záhrade túžite po pergole, máme pre vás niekoľko tipov, ako na to. Kľúčové prvky sú prispôsobivosť a trvalá estetika.

Investujte do celoročného riešenia

Využívajte terasu počas celého roka bez ohľadu na počasie. Čoraz obľúbenejšie bioklimatické pergoly s lamelovou strechou sú na celoročné využitie ako stvorené. V lete poskytujú potrebný tieň, vďaka pootvoreným lamelám, cez ktoré terasu opúšťa horúci vzduch aj príjemný chládok. V zime bioklimatické pergoly z našej ponuky (nie je to štandard pri všetkých bioklimatických pergolách) zvládnu aj vrstvu snehu, pergola Camargue udrží až 200 kg snehu na meter štvorcový. Celý článok o odolnosti pergol voči poveternostným vplyvom nájdete tu: https://www.profirol.sk/blog/su-pergoly-a-vonkajsie-tienenie-bezpecne/

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.07.31

Myšlienku celoročného využitia terasy podporujú aj posuvné sklá. V zime s ich pomocou premeníte terasu na štýlovú zimnú záhradu. Sklenený paraván zabráni úniku tepla z ohrievačov a vy si môžete v pohodlí vychutnať pohľad na zasneženú záhradu. Paravány je možné bezpečne uzamknúť, vybavenie vašej terasy chránia pred neželanými návštevníkmi. 

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.09.28

Vyriešte problém s uskladnením záhradného nábytku

V malých záhradách, kde sa počíta každý centimeter môže byť problém, kam uskladniť záhradný nábytok. V domčeku na náradie zaberá priveľa miesta, zakrytý fóliou vonku nepôsobí esteticky. S uzatvorenou pergolou ho môžete pokojne nechať na terase. Pridajte hrubé deky, kožušiny, náladové svetielka a užite si dokonalú hyge atmosféru aj počas pochmúrnych dní. 



Doprajte si súkromie

Na terase môžete mať dostatok súkromia aj keď nie ste fanúšikom vysokých plotov. Moderné screenové rolety ponúkajú dostatok súkromia, no priestor terasy ostáva dostatočne presvetlený. Screenová roleta chráni pred neželanými pohľadmi z ulice, no zároveň aj pred ostrým slnkom a následným prehrievaním priestoru pod pergolou. V kombinácii s posuvnými sklami ju plnohodnotne využijete v zime aj v lete. 

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.10.49

Dávate prednosť robustnému vzhľadu? Siahnite po posuvných paneloch. Odolný hliníkový rám v kombinácii s drevenými, hliníkovými lamelami alebo s lamelami s efektom dreva sa dokonale prispôsobia vonkajšiemu vzhľadu vášho domu. Koľajnicový systém sa postará o hladký chod a odolnosť voči vetru. Zvoľte si model s pohyblivými lamelami a sami rozhodnite, koľko svetla a súkromia na terase práve potrebujete. 

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.11.53

Spoľahlivé riešenie s dlhou životnosťou

Na pergoly z našej ponuky sa vzťahuje záruka 5, 7 ale aj 10 rokov podľa konkrétneho modelu. To je minimálny čas, kedy pergola funguje bezchybne. Ako každý produkt, aj pergola po čase potrebuje miernu údržbu a ladenie, určite však nie výmenu. Skúsenosti našich zákazníkov hovoria, že pergola vydrží oveľa viac, ako je jej záruka. 

 

Doprajte si aj v menšej záhrade multifunkčný priestor, ktorý využijete za každého počasia. Stavte na prémiové pergoly od špičkových výrobcov. Odborníkov na exteriéry, vystavené modely a veľa inšpirácie nájdete v našich showroomoch v Žiline, Košiciach a v Bratislave. Stretnime sa, alebo nás kontaktujte online. 

Vylepšenie vášho pracovného priestoru: Ako rolety môžu zlepšiť produktivitu

Vylepšenie vášho pracovného priestoru: Ako rolety môžu zlepšiť produktivitu

Kopia sa vám pracovné povinnosti a máte pocit, že nestíhate? Možno za to môže vaše pracovné prostredie. Ako si ho prispôsobiť tak, aby podporovalo psychickú pohodu a produktivitu? Rolety vám pomôžu zvládnuť viac úloh za kratší čas, aby ste mali viac priestoru venovať sa rodine a záľubám. 

Vytvorte si v pracovni optimálne svetelné podmienky

Vhodné svetelné podmienky sú základom pre psychickú pohodu a pracovný výkon. Prirodzené aj umelé osvetlenie by nás nemalo príliš oslňovať (nemalo by nám svietiť do očí), malo by prúdiť spredu a zľava, prípadne zhora tak, aby ste si pri práci netienili. Na pracovisku by nemali byť ostré rozhrania medzi svetlom a tieňom, striedanie pohľadu do príliš presvetleného a príliš tmavého priestoru spôsobuje únavu

Intenzitu denného svetla prispôsobte vašej práci. Inú intenzitu svetla potrebujete pri práci na počítači, inú pri čítaní a pri jemnej manuálnej práci. 

Pozor na prílišné tienenie. Najmä v lete by sme všetci najradšej utiekli do tmavej jaskyne, no pritmavý interiér spôsobuje ospalosť, telo si tmu preloží ako čas na spánok. 

 

Rolety v pracovni

Interiérové rolety sú na vytvorenie vhodných svetelných podmienok ideálne. Všetky modely sú k dispozícii s látkami s rôznou priepustnosťou svetla. Ak vás pri práci väčšiu časť dňa oslňuje ostré slnko, zvoľte rolety s väčším zatemnením. Ak radšej pracujete podvečer a bojujete s nízkym zapadajúcim slnkom, oceníte plisé rolety, ktoré je možné posúvať v oboch smeroch. Rolety deň a noc tvoria pásy sieťoviny a nepriehľadnej látky, ich vzájomným prekrývaním môžete plynulo regulovať množstvo svetla v pracovni. 

Je váš pracovný kútik v obývačke alebo potrebujete do kancelárie vniesť útulný prvok? Rímske rolety poskladané do mäkkých úhľadných pásov perfektným riešením. 

Ak vás nenadchli vertikálne žalúzie, japonské steny budete milovať. Sú vhodné do moderných kancelárii s veľkými presklenými plochami. Vďaka systému s viacerými koľajnicami je možné ľubovoľne ich posúvať, vrstviť a meniť množstvo svetla v pracovni. 

Uhol 14

Vhodné farby do pracovne

S prírodnými farbami, drevom a neutrálnymi farbami nič nepokazíte. Pôsobia pokojne, teplo a útulne. Ak pre zvýšenie produktivity chcete siahnuť napríklad po energickej oranžovej, spomaľte. Teplé výrazné farby môžu dlhodobo spôsobovať stres a napätie, čo vám pri práci rozhodne nepomôže. 

Štúdie hovoria, že do priestoru, kde trávite väčšinu pracovného dňa je vhodná modrá farba. Znižuje stres, podporuje koncentráciu a upokojuje. Je ideálna tam, kde sa pri práci potrebujete sústrediť. 

Pracujete v oblasti marketingu, dizajnu alebo v kreatívnom odvetví? Stavte na zelenú. Odtiene zelenej odporujú predstavivosť a kreativitu. 

Snímek obrazovky 2024-09-06 v 12.04.00

Nekonečné farebné možnosti roliet

Máloktorý tieniaci prvok ponúka také farebné možnosti ako rolety. Jemné pastelové farby, florálne motívy, dizajnové kúsky od popredných svetových návrhárov. To všetko si môžete dopriať vo svojej pracovni. Využite psychológiu farieb alebo sa riaďte vlastným vkusom  tak, aby sa vám priestor pracovne jednoducho páčil. 

 

Ďalšie faktory, ktoré pôsobia na produktivitu

Vhodná teplota

Pri sedavej administratívnej práci je optimálna teplota v miestnosti 20 - 24 ℃. Ak vaša práca zahŕňa aj ľahkú manuálnu prácu napríklad v krajčírskej dielni alebo v laboratóriu, ideálna teplota sa pohybuje na úrovni 18 - 21 ℃. Ak v pracovni bojujete s prehrievaním, vhodné tienenie pomôže udržať optimálnu teplotu. 

Dostatok čerstvého vzduchu

Ak sa cítite ospalý a neproduktívny, vyvetrajte. Čím viac ľudí sa v priestore nachádza, tým častejšie by ste mali vetrať. Často by ste mali vetrať aj vtedy, ak je vaša pracovňa priestorovo úsporná. 

 

M06_42-3684_D01

Využite rolety vo svoj prospech a vytvorte si prostredie, v ktorom sa budete cítiť zdravo a produktívne. Obráťte sa na našich špecialistov pre interiéry v Žiline, Košiciach a v Bratislave. Váš priestor, vaša voľba. 

Pohoda pod pergolou: ako si zabezpečiť súkromie, ak máte blízko susedov?

Pohoda pod pergolou: ako si zabezpečiť súkromie, ak máte blízko susedov?

Ak bývate pri rušnej ceste alebo máte blízko susedov, s novou pergolou skôr či neskôr príde potreba väčšieho súkromia. Riešením sú bočné prvky, ktoré okrem zabezpečenia súkromia celkovo poskytujú komfort na terase bez ohľadu na počasie. Všestranné pergoly z našej ponuky sú prispôsobené na umiestnenie bočných prvkov už vo fáze výroby. Na ich umiestnenie by ste mali myslieť, rovnako ako napríklad na osvetlenie, už pri samotnej objednávke. Aké možnosti ochrany súkromia sú k dispozícii?

Screenové rolety

Screenové rolety patria k najmodernejšiemu spôsobu tienenia a ochrany súkromia. Ochránia vás pred zvedavými pohľadmi a ostrým slnkom, no priestor terasy ostane stále dostatočne presvetlený. Susedia nevidia, čo sa deje u vás na terase, no vy máte stále vizuálny kontakt s okolím. Perforovaná látka mimoriadne dobre odoláva vetru a poveternostným vplyvom. Na výber sú látky s rôznou priepustnosťou svetla a v desiatkach farbách. Nevybrali ste si? Nechajte si na roletu vytlačiť obľúbenú fotografiu alebo logo firmy. 

A čo je najlepšie, tie prémiové pergoly majú screenovú roletu integrovanú priamo v ráme. 

Ďalšia ochrana pred:

  • zvedavými pohľadmi
  • ostrým slnkom

Snímek obrazovky 2024-09-03 v 19.25.08

Posuvné panely

Posuvné panely sú mimoriadne atraktívne. Základ tvorí odolný hliníkový rám a fixné alebo naklápateľné lamely, ktoré sa prispôsobia dizajnu vašej terasy. Vyberte si odolné lamely z cédrového dreva, lamely s efektom dreva alebo hliníkové lamely. Panely sa pohybujú v koľajnicovom systéme s mimoriadne tichým chodom, vďaka čomu môžete pergolu kompletne uzavrieť, alebo si vychutnať nerušený výhľad do okolia. Prírodné drevo navodí dokonalý pocit vonkajšej obývačky a zabezpečí dostatok súkromia.

Ďalšia ochrana pred:

  • zvedavými pohľadmi
  • ostrým slnkom
  • dažďom
  • vetrom

Snímek obrazovky 2024-09-03 v 19.26.41

Vonkajšie závesy

V porovnaní s ostatnými bočnými prvkami pôsobia vonkajšie závesy viac romanticky a útulne. Špeciálne látky určené do exteriéru odolávajú nečistotám, plesniam a vode. Ochránia vaše súkromie a nepustia na terasu ostré slnko. Závesy však rozhýbe aj jemný vánok, preto ich odporúčame kombinovať s posuvnými sklami

Ďalšia ochrana pred:

  • zvedavými pohľadmi
  • ostrým slnkom

Snímek obrazovky 2024-09-03 v 19.27.52

Posuvné sklá

Hoci posuvné sklá nechránia súkromie, oceníte ich počas chladných, veterných a daždivých dní. Uzavrite terasu posuvnými sklami a užívajte si výhľad do záhrady v teple a pohodlí počas celého roka. Pre ešte väčšie pohodlie ich skombinujte so screenovou roletou alebo vonkajším závesom. 

Ďalšia ochrana pred:

  • chladom
  • dažďom
  • vetrom

Snímek obrazovky 2024-09-03 v 19.29.38_1

Investícia do vlastného pohodlia a súkromia sa vždy oplatí. Urobte zo svojej terasy vonkajšiu obývačku a užívajte si nerušený relax bez nežiaducich pohľadov susedov. Vyberte si prémiové pergoly v našich showroomoch v Žiline, Košiciach a v Bratislave. Váš priestor, vaša voľba. 

Stavba pergoly a legislatíva: aké sú vaše zákonné povinnosti?

Stavba pergoly a legislatíva: aké sú vaše zákonné povinnosti?

Moderné pergoly sa čoraz viac objavujú v slovenských záhradách. Už to nie sú len jednoduché prístrešky, ale technicky prepracované celky s takmer celoročným využitím. Aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam počas montáže, pozreli sme sa na to, aké zákonné povinnosti by ste mali splniť a ako sa na pergolu pozerá stavebný zákon.

Je pergola vôbec stavba?

Stavebný zákon nie je pri pergole jednoznačný. Podľa definície, čo je stavba (§ 43 zákona č. 50/1976 Zb. z.) môžeme polemizovať, či je pergola pevne spojená so zemou. Kotvenie zemnými skrutkami sa za pevné spojenie nepovažuje. Ak bude pergola tieniť terasu, ktorá má pevný základ, v tom prípade môže byť pergola považovaná za stavbu. 

Snímek obrazovky 2024-08-30 v 9.59.46

Ohlásenie drobnej stavby alebo stavebné povolenie

Ak máte jasno v tom, vaša pergola spĺňa parametre stavby, komunikácii so stavebným úradom sa nevyhnete. Zákon hovorí, že drobnú stavbu stačí úradu ohlásiť. Drobná stavba je definovaná v zákone (§ 135b, ods. 7, 8 a 9), v prípade pergol je však dôležitá podmienka, že jej plocha nepresahuje 25 m² a výšku 5 m. 

Ak spĺňate podmienky, stavbu pergoly postačí stavebnému úradu ohlásiť. K ohláseniu budete potrebovať:

  • list vlastníctva
  • jednoduchý technický popis 
  • situačný nákres 

Pri veľkorysých pergolách s plochou viac ako 25 m² a pri komerčne využívaných pergolách je potrebné požiadať o stavebné povolenie. 

Snímek obrazovky 2024-08-30 v 10.01.56

 

Pergola na terase bytového domu

Ak chcete pergolu využiť na terase bytového domu, požiadajte o stanovisko aj správcu budovy. Ten môže mať výhrady k použitým materiálom a farebnosti, aby nedošlo k narušeniu celkového vizuálu budovy. 

 

Viaceré zdroje uvádzajú, že na stavbu pergoly nie je potrebné ani ohlásenie. Na stavebnom úrade sme dostali neoficiálne odporúčanie, že je vhodné pergolu ohlásiť, no za neohlásenie ľudí nijako nešikanujú. 

 

Naše odporúčanie: 

Vždy sa o podmienkach informujte na konkrétnom stavebnom úrade. Vy pravdepodobne najlepšie poznáte pomery vo vašej obci a susedské vzťahy. Ohlásenie drobnej stavby nie je zvlášť náročný proces, v prípade „prajných” susedov a striktných úradníkov je vždy lepšie mať záležitosti aj papierovo v poradku. 

 

Vo vašej záhrade si zaslúžite to najlepšie. Navštívte naše showroomy v Žiline, Bratislave a v Košiciach a vyberte si z ponuky renomovaných výrobcov pergol a tienenia. Váš priestor, vaša voľba. 

Odborníci radia: tri podmienky, ktoré musí spĺňať podlaha pod pergolou

Odborníci radia: tri podmienky, ktoré musí spĺňať podlaha pod pergolou

Bez ohľadu na to, či plánujete pergolou zastrešiť terasu pri dome alebo bude samostatne stáť v záhrade, mala by podlaha spĺňať tri podmienky, aby ste mohli využívať všetky jej technologické výhody:

Kotviace prvky pergoly

Naše montážne tímy kotvia pergolu o hotovú prípravu. Naši zákazníci si najčastejšie volia betónové pätky, odporúčame rozmer aspoň 30 × 30 cm a hĺbku ideálne 120 cm. Ak už máte terasu vybetónovanú, nosné profily kotvíme priamo o platňu. V istých prípadoch je možné pergolu kotviť aj o zemné skrutky

Snímek obrazovky 2024-08-27 v 13.00.18

Odvodnenie terasy

Pergoly z našej ponuky majú systém na odvod vody integrovaný v nosných profiloch, v ideálnom prípade voda končí mimo povrch terasy. Pri príprave terasy myslite na drenážny systém, ktorý dažďovú vodu a vodu z topiaceho sa snehu odvedie preč z terasy. 

Snímek obrazovky 2024-08-27 v 13.02.06

Stopercentne vodorovný povrch

Vodorovná podlaha absolútny základ pre montáž bočných prvkov ako screenové rolety, posuvné sklá a paravány. Dobrú službu urobí podlaha na plastových terčoch. S nimi dosiahnete úplnú rovinu aj tam, kde je pevný podklad spádovaný. 

 

Špeciálny tip:

Neodporúčame pergolu montovať priamo na podlahu. Ak už ju máte hotovú, je lepším riešením časť pod nosnými profilmi rozobrať a po ich ukotvení ich zase uložiť. Pri montáži na podlahu totiž odvodňovacie systémy neplnia svoj účel a po daždi budete mať na terase množstvo vody. 

Snímek obrazovky 2024-08-27 v 13.03.50

 

Venujte príprave podlahy na terase dostatočnú pozornosť, vyhnete sa možným komplikáciám počas montáže. V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte našich špecialistov pre exteriéry. Sme vám dispozícii v Žiline, Košiciach, Bratislave a samozrejme online.