Blog

Rolety a deti: Ako vybrať bezpečné a praktické riešenie pre rodinné domy

Rolety a deti: Ako vybrať bezpečné a praktické riešenie pre rodinné domy

Rodičia malých detí by vedeli rozprávať. Stačí chvíľka nepozornosti a bežná vec v domácnosti môže byť hrozbou pre malých zvedavcov. Pri roletách a všeobecne pri vnútornom tienení predstavuje potenciálne riziko šnúrka ovládania. Pri nej hrozí, že si do nej malý objaviteľ zamotá časti tela. Na čo by ste mali myslieť pri výbere a inštalácii vnútorných roliet?

Ako zaistiť bezpečnosť dieťaťa?

Ak už doma máte tieniaci prvok, ktorý sa ovláda retiazkou alebo šnúrkou, dbajte na to, aby bolo ovládanie umiestnené v dostatočnej výške mimo dosah dieťaťa. Retiazka by mala byť vo výške minimálne 150 cm nad úrovňou podlahy. Neumiestňujte v blízkosti ovládacieho prvku postieľku, pozor na pohovku a nábytok, na ktoré dieťa ľahko vylezie.

Rolety-a-deti

Vhodný výber ovládania

Do domácnosti s malými deťmi sú vhodné modely bez ovládania šnúrkou. Manuálne ovládané rolety sú k dispozícii s ovládaním kľukou, pri závesoch, záclonách a japonských stenách je možné ovládanie ťahom ruky. Plisé rolety na ovládanie využívajú madlo. Ak aj dieťa na ovládací prvok dočiahne, nehrozí riziko zamotania. 

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 12.12.54

Bezpečné motorické ovládanie

Motorické ovládanie je bezpečné a mimoriadne komfortné. Možnosť stiahnuť roletu diaľkovým ovládačom či aplikáciou v mobile ocenia rodičia pri uspávaní, príjemné prítmie v miestnosti zabezpečia bez toho, aby museli vstať od dieťatka. Niektoré deti dokážu spať aj pri relatívnom hluku, iné zobudí aj tichý šepot. Pripojte motoricky ovládané tienenie do systému inteligentnej domácnosti a stiahnite roletu bez toho, aby ste vstúpili do miestnosti a riskovali vŕzganie dverí alebo podlahy.  

Screen rolety (19)

Zvažujete kúpu interiérového tienenia? Obráťte sa na našich špecialistov a vyberte si maximálne funkčné a bezpečné riešenie. Sme tu pre vás v Žiline, Košiciach, Bratislave a samozrejme online. 

Údržba a čistenie plisé roliet: udržujte ich v dokonalom stave

Údržba a čistenie plisé roliet: udržujte ich v dokonalom stave

Plisé rolety sú čoraz viac v kurze. Mechanizmus so skladanou látkou umožňuje tieniť v ktorejkoľvek časti okna a plne sa prispôsobí vašim potrebám. Plisé rolety sú ideálne aj na tienenie okien neštandardných tvarov, ako je trojuholník alebo kruh. Nielen, že fantasticky vyzerajú, ich údržba je celkom jednoduchá. Profily a technické časti sú bezúdržbové. S výnimkou zatemňujúcich roliet je možné väčšinu látok čistiť na mokro. Ako postupovať, aby vaše plisé rolety vždy vyzerali bezchybne?

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 12.02.04

Čistenie plisé roliet na mokro

Ešte predtým, ako sa pustíte do mokrého čistenia, overte si, či je látka na takéto čistenie vhodná. Ak je možné látku čistiť na mokro, postupujte podľa tohto návodu:

 

Postup:

  1. Stiahnite plisé roletu do jedného bloku.
  2. Vyberte plisé z držiakov. 
  3. Položte blok rolety do vane s vlažnou vodou (teplota 30 ℃) a pridajte prací prášok na jemné tkaniny. 
  4. Po 15 minútach namáčania plisé roletu rozložte a nechajte odtiecť vodu zo záhybov.
  5. Roletu umyte jej jemným pohybovaním. 
  6. Zdvihnite roletu za profil a dôkladne ju z oboch strán osprchujte. 
  7. Roletu opäť stiahnite do jedného bloku a dobre povytláčajte vodu. 
  8. Vo vlhkom, uzavretom stave zaveste roletu na držiaky. 
  9. V stiahnutom bloku ju nechajte vyschnúť minimálne 12 hodín. Počas schnutia roletu niekoľkokrát otvorte a opäť zavrite. Nežehlite, plisovanie rolety je celkom trvácne. 

Obrázek1

Venujte prosím pozornosť: 

  • Pri elektrických a kľukových systémov sa vyvarujte kontaktu mechanických častí s vodou alebo roztokom pracieho prášku. 
  • Pri nedostatočnom vetraní sa môže tvoriť kondenzačná voda. 

 

Čistenie zatemňujúcich plisé roliet

Zatemňujúce látky nie sú vhodné na mokré čistenie. Prach opatrne odstráňte mäkkou kefou, pri silnom znečistení môžete látku vyčistiť vlhkou handričkou (nesmie z nej kvapkať voda). Vyhnite sa silnému treniu. Môžete použiť aj prípravok na pranie jemných materiálov. 

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 12.06.11

Pri dodržaní postupov čistenia budú vaše plisé rolety vyzerať dlho ako nové. Ak máte menšie deti, domácich miláčikov alebo z rôznych dôvodov predpokladáte, že sa roleta môže zašpiniť, informujte o tom našich špecialistov. Odporučia vám vhodný typ látky presne pre vaše potreby. 

Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave a vyberte si tienenie, ktoré naplní vaše očakávania. Váš priestor, vaša voľba. 

Moderné architektonické trendy a vplyv na výber tienenia

Moderné architektonické trendy a vplyv na výber tienenia

Súčasná populácia trávi v interiéri 80 - 95 % času. Z kancelárie sa presúvame do nákupného centra a následne domov. Ešte aj pohyb v rámci zdravého životného štýlu prebieha skôr v interiéri fitnescentra. Celkový súčet pobytu v exteriéri je skôr v minútach. Výsledkom takéhoto životného štýlu je nedostatok denného svetla.  

Prirodzené denné svetlo má vplyv na naše fyzické ale aj duševné zdravie a produkciu vitamínu D. Nedostatok narúša cirkadiánny rytmus, spôsobuje nespavosť, únavu, poruchy metabolizmu, imunity a zmeny nálady. Ideálny stav je, keď sa prebúdzame do denného svetla a spíme v tme. Tma je najmä v mestských oblastiach problém kvôli verejnému osvetleniu. Na túto situáciu reaguje moderná architektúra a dizajn. 

Biofilná architektúra a dizajn

Architektonický trend budúcnosti sa volá biofília. Prejavuje sa nielen v architektúre, ale aj v dizajne ako takom. Zámerom biofilnej architektúry je spojenie s prírodou a čo najväčšie priblíženie sa k nej. 

Charakteristickými črtami biofilnej architektúry sú: dostatok prirodzeného svetla, kontakt s okolitým prostredím a prírodou, živé rastliny v priestore, prírodné materiály, otvorené prúdenie vzduchu, prírodné farby a textúry a prítomnosť vody v interiéri. 

 

Veľké presklené plochy však priniesli ťažkosti s prehrievaním a prácou so zobrazovacími zariadeniami v interiéri. Biofilná architektúra logicky ovplyvnila aj výber tieniacej techniky a trendy v tejto oblasti. Zvýšenému dopytu sa tešia pergoly, vonkajšie screenové rolety a interiérové tienenie z prírodných materiálov. 

Pergoly na terasách

Pergoly dnes plnia funkciu vonkajšej obývačky, akýsi medzistupeň medzi interiérom a exteriérom. Zabudnite na jednoduché prístrešky. Moderné pergoly sú prepracované systémy, ktoré nepoznajú limit v podobe nepriaznivého počasia. 

Základným prvkom je strecha. Pergoly s posuvnou látkovou strechou chránia pred slnkom a dažďom. Ak sa chcete slniť alebo si vychutnať pohľad na hviezdnu oblohu, strechu jednoducho stiahnete. 

Bioklimatická pergola s naklápacími lamelami na reguláciu svetla využíva otočné lamely. V uzavretom stave lamely chránia pred slnkom, dažďom, ale aj snehom. V pootvorenom stave sú lamely schopné tieniť, zároveň však podporujú prirodzené prúdenie vzduchu, čím dochádza k ochladzovaniu priestoru terasy

Naozajstnú pridanú hodnotu však pergole dodávajú bočné prvky. Presklené panely umožňujú dokonalý kontakt s okolitou záhradou, zároveň však chránia pred studeným vetrom. Je to, ako keby ste sedeli vo svojej privátnej bubline. Screenové rolety vás ochránia pred páliacim slnkom, no sú celkom priedušné a vy pocítite jemný letný vánok a vôňu kvitnúcich kvetov. Pri tých najlepších pergolách môžete kombinovať viac bočných prvkov a priestor terasy si úplne prispôsobiť. 

Inteligentné motorické ovládanie, integrované LED osvetlenie, decentne ukryté infražiariče a dokonca zvukový systém poskytujú maximálny komfort v spojení s pobytom na čerstvom vzduchu. 

Na trhu je veľa pergol, od tých jednoduchších po luxusné, a je ťažké zorientovať sa v ponukách. Pripravili sme pre vás praktický prehľad, čo by ste si pri výbere pergoly mali všimnúť. (link na tento článok: https://docs.google.com/document/d/14JJiJHHisv9KjMG-sfelq7S7BK7F76fZ7NjtXCQ8NU0/edit?usp=sharing)

Screenshot 2024-06-25 at 10.42.08

 

Biofilná architektúra má vplyv aj na vybavenie terasy. Exteriérové kuchynešpičkovo vybavené, prispôsobené príprave jedla vonku a prinášajú rovnaký komfort, ako klasické interiérové kuchyne. Rozmerovo môžu byť minimalistické, ideálne na občasné varenie vo dvojici, alebo veľkorysé pre veľké rodiny a spoločensky zameraných ľudí.   

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.43.59

Screenové rolety

Screenové rolety pomaly vytláčajú vonkajšie žalúzie. Sú ideálne na tienenie veľkých presklených plôch, no čoraz častejšie ich volia zákazníci aj na okná bežných rozmerov. Poskytujú vysokú ochranu pred prehrievaním interiéru a prenikaním ostrého slnka, zároveň však zanechávajú interiér dostatočne presvetlený bez nutnosti využívať umelé zdroje osvetlenia. V porovnaní s vonkajšími žalúziami pôsobia subtílnejšie, dobre odolávajú vetru a aj pri prudkých nárazoch vetra nie sú hlučné. 

Značka Renson priniesla vkusné a funkčné riešenie pre rohové okná bez stĺpika, zipový screen, ktorý v rohu nepotrebuje žiadnu trvalú konštrukciu, ktorá by bránila vo výhľade

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.44.55

Drevené žalúzie

Neuchvátili vás klasické interiérové žalúzie? Siahnite po drevených žalúziách. Žalúzie sú vyrobené z africkej vŕby alebo kanadskej lipy. Je len na vás, či necháte vyniknúť typickú štruktúru dreva, alebo ju lakovaním prekryjete. Drevené žalúzie sa vo väčšine prípadov montujú do priestoru mimo okna, v zastretom stave tvoria výrazný prírodný prvok. A hoci ide o prírodný materiál, výrobca na ne poskytuje záruku 66 mesiacov

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.46.06

Záclony z prírodných materiálov

Záclony sú opäť v kurze. Ich tieniaci efekt je minimálny, no do interiéru vnášajú mäkkosť a jemnú estetiku. Môžu byť uchytené na garniži, ktorá je sama o sebe dekoračná, alebo na neviditeľnej koľajnici. V súlade s biofilným dizajnom sú hitom záclony z prírodných materiálov a záclony s výšivkou. 

Hra tieňa, keď so záclonou pohybuje jemný vánok, podporuje cirkadiánny rytmus a pocity pohody. 

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.47.32

Váš priestor, vaša voľba. Je len na vás, či pri výbere tienenia zohľadníte aktuálne trendy, alebo pôjdete vlastnou originálnou cestou. U nás nájdete prvotriedne produkty, profesionálne montážne služby a špičkový popredajný servis. Nájdete nás v Žiline, v Košiciach a v Bratislave. 

Žena patrí do kuchyne

Žena patrí do kuchyne

A tiež deti, pes a priatelia. Ako sa zmenil pohľad na prípravu jedál a ako na ňu reagujú výrobcovia?

 

Tradičný pohľad na prípravu jedál sa v ostatných rokoch zmenil. Každodenné varenie už nie je rodovo daná nudná činnosť na naplnenie základných potrieb. Dnes je to spoločenská záležitosť a spôsob sebavyjadrenia. Je súčasťou zdravého životného štýlu, viac vnímame kvalitu potravín, vizuálnu stránku, chceme jesť dobre, jednoducho a zdravo. Už to nie je len o výsledku. Už samotná príprava je zdrojom zábavy, podlieha módnym trendom a dostáva sa do centra pozornosti. Varenie je hravé a intuitívne. 

two-female-friends-her-man-preparing-salad-kitchen_23-2147947801

 

Tomuto trendu podlieha aj priestor kuchyne. Zabudnite na uzavretý priestor. Moderné kuchyne nemajú jasne definovanú hranicu, stávajú sa súčasťou obývacej časti a plynule do nej vstupujú. Ten, kto pripravuje jedlo, má kontakt s okolím a ostatnými členmi rodiny. 

 

Najnovšie trendy v usporiadaní kuchyne prekračujú nielen samotný priestor v interiéri, vystupujú do exteriéru na terasy ako letné kuchyne so špičkovým vybavením. Vonku sa deje celý proces prípravy. Od čistenia zeleniny, prípravy marinád po tepelnú úpravu a štýlové stolovanie. Zhmotnením tohto trendu sú kuchyne GARDENZIO. 

Screenshot 2024-06-07 at 17.52.50

 

Exteriérové kuchyne GARDENZIO

Neuspokojte sa s prenosným grilom alebo provizórnym riešením. Vonkajšie kuchyne sú plnohodnotne vybavené, ponúkajú maximálny komfort a zároveň sú prispôsobené spôsobu varenia vonku

Vonkajšie kuchyne GARDENZIO sú vybavené keramickým grilom Big Green Egg, ktorý plní funkciu grilu, pece, udiarne a vonkajšieho variča. Patrí k najmodernejším vonkajším zariadeniam na prípravu jedál a je srdcom vonkajšej kuchyne. 

Screenshot 2024-06-07 at 17.54.47

 

Vybavenie na mieru

Vyberte si z troch veľkostí alebo si navrhnite vlastnú kuchyňu podľa svojich potrieb. Modul GRANDE je vybavený jednou alebo dvoma varnými plochami, piatimi skrinkami, drezom, umývačkou riadu a barovou chladničkou. Pracovná plocha kuchyne je veľkorysých 2,4 m a celková dĺžka 4,2m. 

Na príležitostné grilovanie je ako stvorený minimalistický model COMPATTO s grilom, skrinkami a celkovou dĺžkou 2,4 metra.  

 

Zväčšite svoj životný priestor o sofistikovanú vonkajšiu kuchyňu. Navštívte naše showroomy v Žiline, Bratislave a v Košiciach a inšpirujte sa tým najlepším, čo vám pre vašu terasu na Slovensku ponúkame.

Čo by ste si mali všímať pri výbere vonkajších žalúzii?

Čo by ste si mali všímať pri výbere vonkajších žalúzii?

Odborníci sa podelili o praktické tipy, ako pri výbere vonkajších žalúzií neprísť o nervy a peniaze. 

 

V tomto článku vás nebudeme presviedčať, aby ste si vybrali vonkajšie žalúzie u nás. Keď navštívite ktoréhokoľvek predajcu, každý z nich má najlepšiu ponuku a super ceny. Nikto vám nepovie, že predáva šmejdy. Lenže vonkajšie žalúzie budete mať na dome 10 a viac rokov a v ideálnom prípade by tak dlho mali fungovať. Cena žalúzií a montáže na rodinný dom je v tisícoch eur, pri takejto investícii je na mieste zvážiť všetky detaily. Nebojte sa pýtať sa na všetko podstatné. 

Na čom nie je čo pokaziť

Lamely sú najviditeľnejšia časť žalúzie. Pri jej výrobe nie je veľmi čo pokaziť, maximálne sa môžu prejaviť mierne nepresnosti a estetické hľadisko. O to väčšiu pozornosť venujte ďalším komponentom, montáži a popredajnému servisu. 

Plastové diely vonkajších žalúzií

Všímajte si, z čoho sú vyrobené tŕne žalúzie a spojky rebríkov. Veľa výrobcov používa plastové komponenty, čo má vplyv na celkovú životnosť žalúzie. Aj UV stabilné plasty majú svoje limity (čím menej UV stabilizátora obsahujú, tým je plast lacnejší a menej trvácny), niektoré firmy na ne nevedia dať dlhšiu záruku, lebo vedia, že pravdepodobne nevydržia viac, ako dva roky. 

 

  • Zvýšte pozornosť:

Ak sú plastové komponenty bielej farby, vo väčšine prípadov je to znak, že nemajú UV stabilizáciu. Na slnku tak rýchlejšie podliehajú degradácii. 

 

  • Tip pre vás: 

Vyberajte žalúzie s kovovými časťami, ktoré zvládnu vrtochy počasia a teplotné výkyvy. V našej ponuke má takéto žalúzie výrobca Climax. 

Screenshot 2024-06-06 at 17.29.50

Motorické ovládanie vonkajších žalúzií

Všímajte si, akej značky je motor, ktorý poháňa vonkajšie žalúzie. Nenechajte sa zlákať nižšou cenou a vyhnite sa motorom neznámych značiek. K tým spoľahlivým patria značky Somfy, Elero, Geiger či Selve.

 

  • Zvýšte pozornosť:

Ovládanie a motor nie je to isté. Ak vám predajca ponúka žalúzie s ovládaním značky Somfy, overte si, či je Somfy aj motor

V praxi sa stretávame s tým, že výrobca použije čínsky motor v kombinácii s s externým prijímačom Somfy. Takéto riešenie vám síce zabezpečí ovládanie žalúzií a aj možnosť pripojenia do systému inteligentnej domácnosti, no nebudete môcť využívať všetky funkcionality a výhody somfy. Externý prijímač napríklad nedokáže identifikovať polohu žalúzie, náklon lamiel a podobne. 

 

  • Tip pre vás: 

Všetky vonkajšie žalúzie z našej ponuky dodávame s ovládaním a motormi Somfy. Ako certifikovaný Somfy expert potvrdzujeme odbornosť a zároveň máme záväzok poskytovať prvotriedne montážne a popredajné služby. 

Screenshot 2024-06-06 at 20.59.05

Záruka na vonkajšie žalúzie 

Väčšina výrobcov ponúka záruku od 2 do 4 rokov na žalúzie a 5 rokov na motor.

 

  • Zvýšte pozornosť:

 Pýtajte sa výrobcu, na čo všetko sa vzťahuje záruka. Bežnou praxou aj renomovaných značiek je, že záruka sa nevzťahuje na pohyblivé časti žalúzií a komponenty. U všetkých výrobcov platí, že sa nevzťahuje na mechanické poškodenie, napríklad vplyvom krupobitia a extrémneho počasia. Vzhľadom na to, že žalúzie budete mať na dome roky, vyberajte tie s čo najdlhšou zárukou

 

  • Tip pre vás: 

Climax ako jedna z mála značiek ponúka 4 ročnú záruku na komplet celú žalúziu, vrátane rebríkov. 

 

Montáž podomietkového riešenia

Súčasťou dodávky vonkajších žalúzií je ich montáž. Najmä pri podomietkovom prevedením je dobré pýtať sa na detaily, ktoré vám ušetria peniaze a starosti

Ako je riešená izolácia podomietkového boxu?

Pýtajte sa na to, či vám dodávateľ pri inštalácii podomietkového boxu zabezpečí aj jeho izoláciu. Izolácia z vnútornej strany podomietkového boxu chráni preklad pred premŕzaním a zabraňuje vzniku tepelných mostov. Po montáži sa za box už nikto nikdy nepozrie, o to viac inštalácii venujte pozornosť. 

 

  • Tip pre vás: 

Pre pasívne domy so zateplením 20 cm a viac je určený podomietkový box PASIV. Všetky kotviace body sú s prerušením tepelných mostov a na izoláciu využívame kombináciu viacerých materiálov, aby sme dosiahli optimálny pomer hrúbky a tepelnoizolačných vlastností. 

Ako prebieha montáž podomietkových líšt?

Montáž podomietkových vodiacich líšt dokáže skomplikovať a predražiť práce na zateplení a dokončení fasády. Ak sú pri montáži navŕtané konzoly, sťažuje to prácu zatepľovačom aj fasádnikom. Určite sa na takýto detail opýtajte. 

 

  • Tip pre vás: 

Z praxe sa nám osvedčilo frézovať puzdra vodiacich líšt do ostenia, čím nekomplikujeme život zatepľovačom ani fasádnikom a v konečnom zúčtovaní vás fasáda vyjde lacnejšie.

Screenshot 2024-06-06 at 21.00.26

Kde končí odpad z montáže?

Väčšina firiem po montáži odvezie odpad a obalový materiál, ktorý pri nej vznikol. No vedeli ste, že odpad právnických osôb, aj keď je vyseparovaný, nepatrí do zberných nádob, ktorých vývoz zabezpečuje obec? Ak sa firma zbavuje odpadu v kontajneroch na sídliskách, svedčí to o jej neserióznosti. 

Pýtajte sa na popredajný servis

Zo zákona majú firmy povinnosť vyriešiť reklamáciu do 30 dní. No ak vám bude dovnútra pražiť slnko počas najväčších horúčav alebo budete mať vo vnútri tmu ako v rohu, lebo sa žalúzie nedajú vytiahnuť, oceníte návštevu technika čo najskôr. Určite sa pýtajte, v akom časovom horizonte firma rieši reklamácie. 

  • Tip pre vás: 

V Profirole máme vlastné servisné oddelenie, ktoré do týždňa zabezpečí servisnú obhliadku. Technik, ktorý príde k vám je plne vybavený a veľa závad vie vyriešiť priamo na mieste. Vo firme sa venuje len servisu a dokáže servisné zásahy riešiť urgentne, napríklad vtedy, ak máte v celom dome tmu. 

 

Za svoje peniaze si zaslúžite dostať kvalitný produkt a servis a na Slovensku je čoraz viac firiem, ktoré to dokážu zabezpečiť. Pýtajte sa na detaily, nenechajte sa odbiť mlčaním a vyhýbavými odpoveďami. Iste, medzi kvalitou a cenou môžete robiť kompromisy, ale robte ich z vlastnej vôle, nie preto, že vás nachytali. 

 

Chcete si overiť, ako to chodí u nás? Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo našich špecialistov na exteriér kontaktujte online.

Praktický prehľad, ako si vybrať sieťku proti hmyzu

Praktický prehľad, ako si vybrať sieťku proti hmyzu

Vyberáte si sieť proti hmyzu a chcete sa zorientovať v ponuke? Pozrite si jednoduchý prehľad. 

Otravné muchy, nepríjemné osy a komáre dokážu pokaziť náladu. Siete na okná spoľahlivo ochránia váš interiér pred neželanými lietajúcimi návštevníkmi bez chémie alebo spotreby energie. Ale ako si vybrať zo širokej ponuky? Pripravili sme pre vás stručný prehľad najčastejšie montovaných sietí proti hmyzu. Doprajte si leto bez otravného zmyzu v interiéri a vetrajte bez obáv kedykoľvek počas dňa alebo noci

Siete proti hmyzu na okná

Pri klasických oknách a nepriechodných presklených plochách je najčastejšou voľbou pevná sieť s jednoduchou montážou. Ak máte na parapete muškáty, ktoré zalievate z vnútra, vhodným riešením je rolovacia sieť. 

Pevná sieť proti hmyzu

Pevná sieť je stálicou pri bežných oknách. Pri montáži nie je potrebné vŕtať do rámu okna, sieť je uchytená pomocou otočných háčikov. Môžete ju na okne nechať celoročne, alebo ju na zimu jednoducho odložiť. Vďaka vystuženému rámu je sieťka stabilná aj pri väčších formátoch a pri sezónnom odkladaní sa nedeformuje. Na hliníkové okná je určená sieť 36 mm, na plastové a drevené okná odporúčame sieť EXT16. Pevné siete sú k dispozícii so štandardnou, zosilnenou i protipeľovou sieťovinou, ktorú najviac ocenia alergici. 

Screenshot 2024-06-06 at 17.13.27

Rolovacia sieť proti hmyzu

Rolovacia sieť na okno (alebo dvere) je vhodná v prípade, že potrebujete prístup na parapet z vnútra, alebo nechcete mať obmedzený výhľad. Rolovacia sieť sa navíja do vertikálneho alebo horizontálneho boxu, kde je chránená pred poveternostnými vplyvmi. 

 

Siete proti hmyzu na terasové a balkónové dvere

Na trend terás s veľkými presklenými plochami reagovali aj výrobcovia sietí proti hmyzu. Okrem overenej klasiky v podobe otváravých dverí sú k dispozícii aj posuvné siete, elegantné plisé siete a rolovacie siete do menších priestorov. Najviac namáhané sú pohyblivé časti, preto sa pri sieťach na dvere neoplatí šetriť. 

 

Otváravé siete proti hmyzu

Toto riešenie je nekomplikované a vhodné tam, kde je dostatok priestoru na otvorenie krídla sieťky. Majú kefku po celom obvode, aby hmyz nemal najmenšiu šancu prekĺznuť dnu. V zatvorenej polohe sieťku drží magnet. V našej ponuke máme cenovo dostupnú dverovú sieť LUX a elegantnú sieť so štíhlym rámom EXTRA. Máte domácich miláčikov s prístupom dnu? Do siete vám namontujeme dvierka pre psa alebo mačku. 

Screenshot 2024-06-06 at 17.14.54

 

Všade tam, kde nemáte dostatok priestoru na otváravú sieť proti hmyzu, alebo vám len tento model nevyhovuje, zvoľte si niektorú z týchto alternatív:

Posuvné siete proti hmyzu

Posuvné siete pôsobia elegantným dojmom a sú vhodné na ochranu veľkých presklených plôch do výšky 250 cm. Konštrukčným základom je pevné krídlo, ktoré sa posúva v ráme alebo v koľajniciach. Hladký a tichý chod zabezpečujú integrované kolieska. Vďaka kovovým rohovníkom v extrudovaných profiloch je rám siete pevný a nedeformuje sa vplyvom gravitácie ani pri väčších rozmeroch

Screenshot 2024-06-06 at 17.16.33

 

Plisé siete proti hmyzu

Moderné plisé siete proti hmyzu sú riešením pre majiteľov veľkých terasových dverí. Harmonikové moduly siete je možné spájať a ochrániť aj plochy so šírkou väčšou ako 5 metrov. Mechanizmus plisé sieťky je bez spodnej lišty, je teda celkom bezbariérový. V kombinácii s vonkajšími žalúziami tvoria perfektnú ochranu pred hmyzom a ostrým slnkom. 

Screenshot 2024-06-06 at 17.17.50

 

Rolovacie siete proti hmyzu

Rolovacie siete sú vhodné tam, kde je nedostatok miesta. Ideálne sú na balkónové dvere, kde otváraniu siete bránia napríklad šnúry na sušenie bielizne. Sieť sa neotvára, ale sa elegantne schová do vertikálneho boxu, kde je chránená pred poveternostnými vplyvmi, vtákmi, domácimi miláčikmi, a navyše nezavadzia. 

 

Screenshot 2024-06-06 at 17.20.49

Prísun čerstvého vzduchu do interiéru je dôležitý počas celého roka. Nenechajte sa obmedzovať hmyzom a vetrajte kedykoľvek to potrebujete. Kontaktujte našich špecialistov pre exteriéry a vyberte si riešenie na mieru. Nájdete nás v Žiline, Košiciach a v Bratislave. 

Letné inšpirácie: Objavte najnovšie trendy vo vonkajších pergolách

Letné inšpirácie: Objavte najnovšie trendy vo vonkajších pergolách

Pergola už dávno nie je len prístrešok. Moderné pergoly dnes plnia funkciu plnohodnotnej záhradnej stavby alebo zimnej záhrady. Navyše, už to nie je len predĺžená obývačka, ale všestranný priestor pre všetky aspekty života. Počasie nie je limitujúci faktor, slúži len ako kulisa pre pobyt vonku. Dážď, poletujúci sneh a poryvy vetra môžeme pozorovať z chráneného priestoru bez vizuálnych hraníc. Inšpirujte sa najnovšími trendmi vo vonkajších pergolách. 

 

Bioklimatická pergola Renson Camargue

Pri značke Renson sme zvyknutí na technologickú precíznosť, dizajn a dlhú životnosť. Model Camargue je luxusná robustná pergola s nekonečnými možnosťami prispôsobenia sa. Úplne stiera hranice možného a prináša absolútnu voľnosť pri využívaní prístreškov. Pergoly Camargue a Camargue Skye sú určené pre náročného zákazníka, ktorý sa neuspokojí s priemerom.

49-2_pergola-camargue

Robustná pergola, ktorá slúži roky

Pergola s robustnou konštrukciou ponúka výrobca záruku až 10 rokov. Všetky konštrukčné prvky sú precízne vyrobené a otestované, vydržia aj extrémne počasie. So zatvorenými strešnými lamelami odolá vetru s rýchlosťou až 120 km/h a zvládne záťaž až 200 kilogramov snehu na m². Pergola bola testovaná na dážď s výdatnosťou 150 litrov na m² za hodinu a tomuto množstvu vody sú prispôsobené aj odtoky vody. 

Kombinujte bočné prvky

Robustná konštrukcia umožňuje kombinovať až dva bočné prvky bez toho, aby čokoľvek vytŕčalo. Sklené posuvné panely, screenové rolety, romantické vonkajšie závesy, posuvné panely s lamelymi z cédrového dreva, fantázii sa medze nekladú. Vytvorte z pergoly kompaktný celok, ktorý môžete využívať celoročne. V lete ako tienený priestor pre relax a stretnutie s priateľmi, v zime ako chránenú zimnú záhradu.

Riešenie pre veľké terasy

Camargue ponúka elegantné riešenie aj pre naozaj veľké terasy. Pri rozmere väčšom ako 6 x 4,5 metra nie sú potrebné zdvojené prvky na strešnej a nosnej konštrukcii. Spojte tri moduly v ľubovoľnom smere a zastrešte terasu aj bazén. 

Atraktívne doplnky

Nie je to len o streche. Vybavte pergolu integrovaným nosníkom s infračerveným vyhrievaním, audiosystémom, osvetlením v lamelách, nosných profiloch alebo ráme strechy a užívajte si nekonečné pohodlie v atraktívnom dizajne. 

49_pergola-camargue

Pergola Camargue Skye

Pergola Camargue Skye kombinuje tie najlepšie vlastnosti bioklimatických pergol a pergol s posuvnou látkovou strechou. Ako jediná bioklimatická pergola z našej ponuky má sťahovaciu strechu, aby ste si vychutnali nerušený výhľad na nočnú oblohu, no zároveň v stiahnutom stave ponúka ochranu pred snehom a poveternostnými vplyvmi. 

58_pergola-camargue-skye

Pergoly Camargue a Camargue Skye patria k tomu najlepšiemu, čo na trhu s pergolami môžete nájsť. Vyššiu cenu vyvažuje bezstarostné používanie minimálne 10 rokov, praktické príslušenstvo a elegantný dizajn. Doprajte sebe a svojej rodine to najlepšie. Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo kontaktujte našich špecialistov pre exteriéry.

Klimatické zmeny a vplyv na výber tienených systémov

Klimatické zmeny a vplyv na výber tienených systémov

Priemerná teplota na Slovensku neustále stúpa. Niektoré zdroje uvádzajú, že od roku 1960 teplota v priemere stúpla až o 2,5 ℃. Už aj v severnejších oblastiach Slovenska zažívame zimy bez snehovej pokrývky a čoraz extrémnejšie horúčavy, ktoré presahujú 30 ℃. Niet divu, že témou ostatných rokov nie je vykurovanie počas zimy, ale chladenie interiéru v lete. Čo sa zmenilo pri výbere tieniacich systémov pod vplyvom klimatických zmien?

Tlak na efektívne tienenie

Už to nie je len o tom, aby nám slnko v obývačke nesvietilo do očí. Od tienenia očakávame, že nás doma ochráni pred horúčavami. Len čisto vnútorné tienenie už nie je dostačujúce, rastie dopyt po vonkajšom tienení.

Kým v minulých rokoch dominovali vonkajšie žalúzie, dnes sa pomer zmenil v prospech vonkajších screenových roliet. Rolety sú vyrobené zo špeciálnej textílie s rôznou mierou priepustnosťou svetla, od jemných takmer priehľadných screenov po zatemňujúce rolety. Všetky ale majú schopnosť odfiltrovať ostré slnečné lúče a s nimi aj teplo. Vďaka menšiemu boxu a celkovo menšej konštrukcii si ich obľúbili zákazníci, ktorí riešia dodatočnú montáž vonkajšieho tienenia.

187-12_zipove-screeny

Ak bojujete s prehrievaním interiéru, ale z rôznych dôvodov nie je možná inštalácia vonkajšieho tienenia, riešenie prinášajú výrobcovia vnútorného tienenia. Aj v našej ponuke nájdete špeciálne závesy proti teplu. Záves tvorí dekoračná látka a patentovaná podšívka s obsahom hliníka. Tepelnoizolačná podšívka je dostupná v rôznych stupňoch zatemnenia, je možné kombinovať ju s väčšinou závesov a dokonca záclonami tak, aby bol interiér chránený pred prehrievaním a zároveň nie je nutné cez deň používať umelé osvetlenie.

310_zavesy-proti-teplu

Prirodzené tienenie

Čoraz viac sa zamýšľame nad prirodzeným tienením bez nutnosti stáleho odberu elektrickej energie. Výsadba stromov už nie je len estetickou záležitosťou, ale účinným spôsobom ako bojovať s horúčavami. Vďaka odparovaniu vody dokážu stromy znížiť teplotu prostredia až o 5 ℃, čo je najmä v mestskom prostredí nezanedbateľná hodnota.

Na klimatické zmeny reagujú aj niektorí developeri. Čoraz častejšie je vidieť prečnievajúce balkóny na južnej strane, ktoré v lete tienia priestor pod nimi, v zime nebránia nízkemu slnku.

Tienime aj terasy

Vplyvom stúpajúcich priemerných teplôt slnko pri posedení na terase alebo balkóne nie je vítané. Subtílne slnečníky s malým priemerom nahrádzajú väčšie markízy a pergoly. Poskytujú dostatočne zatienenú plochu pre relax, aktívny odpočinok i prácu.  Ako bonus pomáhajú chrániť interiér pred prehrievaním.

268-6_pergola-imago

Tienenie s ohľadom na životné prostredie

Čoraz viac spotrebiteľov pri rozhodovaní o nákupe zvažuje ekologické dopady. Vyhľadávajú tovar z recyklovaných materiálov, s dlhou životnosťou, nízkymi nárokmi na prevádzku. Hľadajú nadčasové dizajnové kúsky, ktoré nepodliehajú rýchlym módnym trendom. A za toto všetko sú ochotní si priplatiť.

Dlhodobá životnosť znamená menšie plytvanie surovinami, menšia záťaž pre životné prostredie a zároveň viac pohodlia. Pre zákazníkov, ktorým záleží na tom, čo bude po nás máme v ponuke pergoly so zárukou 10 rokov, prémiové vonkajšie i vnútorné tienenie s nadčasovým dizajnom, ktorý nevyjde z módy i produkty z čiastočne recyklovaných zdrojov.

Poraďte sa s našimi špecialistami, ako sa chrániť pred horúčavami efektívne, štýlovo a s ohľadom na životné prostredie. Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave.

 

Ako správne vetrať s roletami a žalúziami?

Ako správne vetrať s roletami a žalúziami?

Vonkajšie žalúzie a rolety sú účinný spôsob, ako v lete chrániť interiér pred prehrievaním, v zime naopak bránia tepelným stratám cez presklené plochy. Popri vytváraní tepelnej pohody nesmieme zabúdať na pravidelný prísun sviežeho vzduchu zvonku. Vydýchaný vzduch v miestnosti obsahuje veľa oxidu uhličitého a spôsobuje malátnosť, bolesti hlavy. Dlhodobý pobyt v nevetraných priestoroch má za následok chronické zdravotné ťažkosti, hovoríme o syndróme nezdravých budov. Ako správne vetrať a zároveň využívať benefity vonkajšieho tienenia?

Vetranie v zime

Vetranie v zime nie je alchýmia. Postačí vetrať trikrát denne približne 5 minút s oknami dokorán. V zimnom období sú tepelné zisky zo slnka vítané, môžete vetrať s vytiahnutými aj stiahnutými žalúziami. 

Vetranie v lete

Optimálna teplota v interiéri je približne 20 °C. V najteplejších oblastiach Slovenska máme ročne 20 - 30 dní, kedy teplota vystúpi nad 30 °C a nocí, keď neklesne pod 20 °C (hovoríme o tropickom dni a tropickej noci). Preto by sme mali vetrať tak, aby sme interiér chránili pred prúdením horúceho vzduchu zvonku


91-13_vonkajsie-zaluzie-protal

Ako správne vetrať v lete?

Ideálny čas na vetranie je skoro ráno a po zotmení. Krátko pred východom slnka býva vonkajšia teplota najnižšia. Otvorte okná dokorán, vytvorte prievan, aby sa vzduch v interiéri účinne vymenil. Ak potrebujete vyvetrať počas dňa, vetrajte cez okno, ktoré je aktuálne v tieni


S vonkajšími žalúziami a roletami je možné vetrať aj keď sú stiahnuté. Večer zabezpečia dostatok súkromia, ráno vás nezobudí vychádzajúce slnko. Niektoré modely screenových roliet so zipovým mechaniznom v stiahnutom stave chránia aj pred hmyzom, takže si môžete užívať osviežujúci spánok pri otvorenom okne aj bez sieťky proti hmyzu.

196-1_screenove-rolety-na-rohove-okna

Hoci vonkajšie žalúzie a rolety chránia pred prehrievaním, počas letných dní nie je vhodné vetrať cez okno na slnečnej strane. Akékoľvek vonkajšie tienenie totiž nemá vplyv na okolitý priestor a cez otvorené okno dovnútra prúdi horúci vzduch. 

 

Bez ohľadu na ročné obdobie platí zásada, čím viac ľudí v miestnosti, tým častejšie je potrebné vetrať. Najmä v období sezónnych viróz časté vetranie znižuje riziko nákazy. 

 

Zaujímajú vás možnosti účinného tienenia a ochrany pred prehrievaním? Kontaktujte našich špecialistov pre exteriér, alebo nás navštívte v Žiline, Košiciach a v Bratislave. 

Ako efektívne chrániť váš domov pred jarným slnkom

Ako efektívne chrániť váš domov pred jarným slnkom

Ochrana pred UV žiarením

Po zachmúrených mesiacoch nás prvé lúče lákajú na terasy a balkóny. Pokožka je po zimných mesiacoch vyblednutá, nie je navyknutá na ostré slnko a ľahšie sa spáli. Ak si na terase užívate prvé kávičkovanie a pohľad na prebúdzajúcu sa záhradu, urobte tak radšej z tieňa pod markízou, pergolou alebo slnečnou plachtou. Ako sa chrániť, aby ste boli aj na terase alebo balkóne v bezpečí?

Markízy

Markízy poskytujú spoľahlivú UV ochranu a vďaka konštrukcii bez nosných profilov sa perfektne hodia na tienenie terasy i balkónu. V stiahnutom stave sú prakticky neviditeľné a nezaberajú miesto. Ak si vyberiete kazetové riešenie, so zazimovaním si nemusíte robiť extra starosti. 

Látky markízy sú navrhnuté špeciálne do exteriéru a okrem UV ochrany navyše odolávajú plesniam a nečistotám. 

Dospelý človek zvládne obsluhu manuálne ovládanej markízy, absolútna väčšina zákazníkov volí motorickú verziu. Cenový rozdiel medzi motorickou a manuálnou markízou je minimálny, oplatí sa investovať do komfortu. 

Už v kategórii Economy nájdete spoľahlivé a cenovo dostupné markízy, kategória Štandard už ponúka dlhšiu záruku a praktické prídavné funkcie ako predný výsuvný volán. Markízy z kategórie Top vyhovejú aj náročnému zákazníkovi. Poskytujú vychytávky ako integrované osvetlenie, možnosť meniť sklon markízy a ešte dlhšiu životnosť. 

markiza-pan.png

Slnečné plachty

Slnečné plachty rovnako ako markízy chránia pred UV žiarením, no na rozdiel od markízy potrebujú ďalší pevný bod alebo stĺp. Sú dizajnové a veľmi efektné, často tvoria dominantný prvok v exteriéri, na zároveň pôsobia ľahko, ako by sa voľne vznášali v priestore. Manuálne, motorické aj fixné slnečné plachty majú zaujímavé technologické riešenia, bezpečnostné prvky a kvalitné látky. Slnečné plachty s našej ponuky sú cenovo náročnejšie ako tie z maloobchodných reťazcov, no rozdiel spoznáte okamžite. 

Špeciálnou kategóriou sú slnečné plachty na detské pieskoviská. Systém pozostávajúci z kovovej konštrukcie a perforovanej plachty chráni citlivú detskú pokožku pred spálením, v stiahnutom stave na zemi plachta slúži ako ochrana pieskoviska pred znečistením. Plachta na pieskovisko sa vždy vyrába na mieru, aby tienila aj pieskoviská atypických tvarov a rozmerov. 

169-19_slnecne-plachty-soliday-c

Pergoly

Pergoly sú veľmi všestranné prístrešky, ktoré poskytujú UV ochranu na terase pri dome, ale aj ako samostatné záhradné stavby. Na rozdiel od markíz a slnečných plachiet už chránia aj pred dažďom, bioklimatické pergoly dokonca aj pred snehom. S vhodným bočným uzavretím pergola chráni pred UV žiarením, vetrom a chladom, terasu môžete využívať prakticky celoročne. 

58_pergola-camargue-skye

Nezabudnite, že UV žiarenie poškodzuje aj záhradný nábytok. Aj ten najkvalitnejší materiál časom na slnku vybledne. Odporúčame terasy a balkóny tieniť aj v čase, keď ste v práci alebo trávite čas vo vnútri. 

 

Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo kontaktujte našich špecialistov pre exteriér. Radi vám navrhneme riešenie, ktoré vás spoľahlivo ochránia pred slnkom a UV žiarením.