Viete, čo je pergola a čo všetko môže byť jej súčasťou?

Pergoly sú na rozdiel od altánkov konštrukcie, ktoré sú inštalované k ďalšiemu objektu, spravidla k rodinnému domu alebo k budove hotela či reštaurácie. Zvyčajne prekrývajú terasu, aby používateľom poskytli príjemné útočiskom pred slnkom, dažďom a vetrom. Môžu mať rozličné veľkosti, ale aj veľmi sofistikované doplnky či vnútorné vybavenie.


Ak sa rozhodnete vybudovať si nad terasou pergolu, vo väčšine prípadov nebudete potrebovať ani stavebné povolenie. Bežné pergoly sa totiž zaraďujú do kategórie drobných stavieb – konštrukcií, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe (napríklad rekreačnú) a neovplyvňujú prostredie ani susediace pozemky. Nevyžadujú preto ani súhlas susedov k výstavbe. Podmienkou je, aby išlo o prízemné stavby, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m.

Pergola Algarve Renson

Ohlásenie drobnej stavby

Pre drobné stavby platí takzvaná ohlasovacia povinnosť. Znamená to, že miestnemu stavebnému úradu podáte písomné oznámenie o plánovanej drobnej stavbe. Obsahovať by malo identifikáciu a kontaktné údaje stavebníka (navrhovateľa), list vlastníctva, meno projektanta, jednoduchý situačný výkres, druh a účel stavby, predpokladaný dátum jej ukončenia a spôsob realizácie, či už svojpomocne alebo prostredníctvom zhotoviteľa. Stavebný úrad má následne lehotu 30 dní, aby drobnú stavbu schválil, alebo sa vyjadril, či bude k stavbe nevyhnutné aj stavebné povolenie.

Ako si vybrať pergolu?

Okrem rozpočtu patrí k zásadným kritériám účel pergoly. Čo od nej očakávate? Akú funkciu by mala plniť? Stačí vám jednoduchšie, funkčné a cenovo výhodné riešenie, ktoré bude vyzerať prijateľne na fasáde vášho domu? Alebo kladiete dôraz na dizajn a celkové vybavenie vašej exteriérovej „obývačky“?

Ak ju plánujete využívať takmer celý rok – od jari do neskorej jesene, treba dbať nielen na ochranu pred slnkom, ale aj pred dažďom a vetrom a opatriť ju napríklad integrovanou vodeodolnou clonou alebo ohrievačmi. Tie vám zabezpečia pohodu na terase aj v chladných mesiacoch. Ak chcete pergolu „vyšperkovať“ a doplniť rozličným príslušenstvom, napríklad LED osvetlením či reproduktormi s automatickým ovládaním, treba na to myslieť už vo fáze projektu či výbere pergoly. Fantázii sa medze nekladú, treba len vedieť, čo si chcete a môžete dovoliť.

Od jednoduchej pergoly po zaťahovaciu

Veľkosť pergoly,  resp. plochy, ktorú chcete prekryť, ovplyvňujú viaceré faktory. Rozmery pergoly s látkovou strechou určuje maximálna veľkosť látky, ktorú dokáže zhotoviť výrobná linka. Zastrešenie pergoly vyrobené z jedného kusa látky môže mať maximálnu šírku 12,5 metrov a hĺbku 9 metrov. Veľkosť zastrešenia však možno rozšíriť spájaním viacerých pergol.

Pergoly s lamelovou strechou majú maximálne rozmery 5 x 9 metrov. Aj v tomto prípade sa dajú jednotlivé moduly spájať, vďaka čomu vznikne väčšia plocha prekrytia. Samozrejme, existujú modely, ako napríklad Skye od firmy Renson, ktoré možno montovať aj do otvoru v strope, vybudovaného z betónových prievlakov. Takáto pergola môže mať veľkosť 12 x 4 metre. Jej výhodou je, že lamely možno nielen naklápať, ale aj odhrnúť, čím sa strecha kompletne otvorí. Nevýhodou tohto riešenia je náročnejšia stavebná príprava, ako aj vyššia investícia.

Myslite na nosnosť aj možné znečistenie

Nesmierne dôležitým faktorom je aj miera zaťaženia, ktorú strešná časť pergoly znesie, a to najmä v zime, keď pergolu pokryje snehová prikrývka. Lamelové pergoly sa dajú vyrobiť s maximálnou nosnosťou 160 kg/m2. Pri výbere pergoly však myslite aj na spoľahlivé odvodnenie a pravidelné čistenie – najmä vtedy, ak je pergola umiestnená v tesnej blízkosti stromov. Opadáva z nich lístie, ktoré upcháva odtokový žľab, lemujúci celý obvod strešnej konštrukcie. Pergoly s látkovou strechou majú obvykle jeden veľký žľab vpredu, čistenie je preto o čosi jednoduchšie.

Čím všetkým môže byť pergola vybavená?

Obľúbeným doplnkom pergoly býva osvetlenie. Môže byť zabudované priamo v streche, ale aj v stĺpoch, v obvodovom profile, vo vnútornej i vonkajšej časti konštrukcie pergoly. Okrem funkčného osvetlenia môžete zvoliť aj náladové podsvietenie s premenlivými farebnými RGB „ledkami“.

Na osvetlenie nie je potrebná žiadna príprava, pretože je súčasťou výrobku. Na to však treba myslieť už pri kúpe pergoly. Dodatočné doplnenie pergoly je komplikovanejšie a môže vás vyjsť podstatne drahšie. Ak by ste napríklad mali hotovú látkovú pergolu a následne by ste chceli zabudovať osvetlenie do jej stropnej časti, museli by ste kompletne vymeniť všetky stropné profily. Otvory pre svetlá sa totiž frézujú priamo vo výrobe.

V prípade ozvučenia ide zvyčajne o kombináciu dvoch reproduktorov s technológiou bluetooth. V rámci lamelových pergol bývajú zabudované v obvodovom profile, pergoly s látkovou strechou ich majú skryté v časti, kde je umiestnený motor.

Špeciálnu elektroinštaláciu vyžadujú ohrievače. Keďže majú vysoký príkon – okolo 1 500 až 2 500 W, potrebujú samostatný istič. Majú dokonca väčší odber, ako je kapacita svetelného obvodu. Ak teda počítate s ohrievačom v dodatočnom vybavení pergoly, riešením môže byť trebárs existujúci rozvádzač na záhrade, ktorý s ohrievačom prepojíte samostatným káblom.

Pri výbave pergoly môžete zvoliť aj ďalšie prvky, napríklad zasklenie, ktoré býva rámové alebo bezrámové či dokonca uzamykateľné. Na výrobu sa väčšinou používa kvalitné a odolné kalené sklo. Ak hľadáte bezbariérové riešenie, môžete zvoliť pergolu s vodiacou lištou zabudovanou do podlahy.

Pergolu môžu byť zboku doplnené výsuvnými roletami. Na výber máte medzi viacerými typmi látok; od zatemňujúcich (nepriehľadných) až po transparentné fólie. Vkusným a funkčným typom uzatvorenia pergol sú aj posuvné paravány, ktoré môžu mať fixné alebo naklápateľné lamely.

Nakoniec, ak chcete zvýšiť komfort na terase a máte dom vybavený inteligentnou elektroinštaláciou, môžete všetky súčasti pergoly, ako sú svetlá alebo rolety, ovládať automaticky. Takéto pergoly obsahujú aj senzory na slnko, vietor a dážď.

Vybrať si ideálnu pergolu je v konečnom dôsledku dosť náročné, radi vám preto vyjdeme v ústrety a s voľbou optimálneho či náročného dizajnového riešenia vám radi pomôžeme.