Blog, Strana 10

4 najčastejšie situácie, kedy vám vonkajšie žalúzie komplikujú život

4 najčastejšie situácie, kedy vám vonkajšie žalúzie komplikujú život

Aj vy určite túžite po rozprávkovom domčeku, ktorý vám ušetrí nechcené výdavky za elektrinu a ktorý bude aj navonok vyzerať skvelo. Premysleli ste si do detailov svoje stavebné plány? V súvislosti s vonkajšími žalúziami sa počas našej praxe stretávame so štyrmi typmi prípadov, kedy vám žalúzie najviac komplikujú stavbu. Čítajte ďalej a možno sa v jednom z nich nájdete.


Keď plánujete projekt

Pri každej stavbe, ešte dlho predtým, než budete riešiť čokoľvek iné, musíte vziať do úvahy veci týkajúce sa vonkajšieho tienenia. Predovšetkým sieťky, elektroinštalácia, osadenie okien a hrúbka izolácie vám môžu spôsobiť pri stavbe domu hlboké vrásky. Plánovanie projektu je ideálnou situáciou na riešenie vonkajšieho tienenia, keďže vaše možnosti ešte nič nelimituje. Môžete si vyberať medzi rôznymi typmi stavebných materiálov, cenovými reláciami vonkajších žalúzií aj spôsobmi ich inštalácie.

Najžiadanejším typom lamiel sú lamely Z 90 a najvhodnejším spôsobom ich inštalácie je podomietkové vyhotovenie, pretože pôsobí na fasáde vkusne a esteticky. Žalúziu osádzame do vopred pripraveného boxu. Box tvoria nosné konzoly a krycí plech tvaru Z a zadnú stranu boxu, kde nie je krycí plech, je potrebné finálne upraviť omietkou alebo fasádnou farbou. V projekte preto nezabudnite zohľadniť aj hrúbku krycieho plechu a počítať s miestom navyše.

Keď osádzate okná

Vo všeobecnosti chce, každý žalúzie esteticky skryť  pod omietku, avšak, niektorí klienti na ne pomyslia, až keď postavia a zaizolujú múry. Nachádzate sa aj vy vo fáze, keď ste práve dokončili hrubú stavbu, múry zvonku zaizolovali, ste pripravení osadiť okná, no zrazu vám stavbu komplikuje nedostatok miesta na žalúzie so sieťkami?

V podobnej situácii sa ocitne veľa našich klientov. My sa vždy snažíme vyjsť im v ústrety a nájsť možné riešenia. Už pred zatepľovaním sa dobre informujte, ktoré stavebné prvky patria pod omietku a aký veľký priestor zaberú.

Aktuálnym trendom je osádzať okná až na úplný okraj múru a zatepľovať izoláciou hrubou 15 až 20 cm. Treba si však uvedomiť, že aj žalúzia má určitú stavebnú hĺbku, väčšinou je to okolo 15 – 16 cm. K 15-centrimetrovému zatepleniu a žalúziám s hĺbkou boxu 15 cm sa vám už žalúzie spoločne so sieťkami určite nezmestia. Preto si zapamätajte – protihmyzové sieťky takisto patria k oknám a treba na priestor pre ne myslieť už pri osádzaní okien a najmä dverí.

Keď robíte elektroinštaláciu

Pravdou je, že niekedy nevieme vyhovieť zákazníkom, ktorí chcú prejsť na centrálne či diaľkové ovládanie vonkajších žalúzií a, bohužiaľ, zle spravená elektroinštalácia je problém, na ktorý narazilo nemálo našich klientov. Môžeme pritom len a len odporučiť dať si do domu nainštalovať diaľkové ovládanie. V dnešnej dobe je už cenovo porovnateľné s centrálnym káblovým ovládaním, ktoré sa vždy predraží o dĺžku použitých káblov a množstvo práce pri ich sekaní a ťahaní.

Aj z energetického hľadiska je diaľkové ovládanie ideálnym riešením, ktoré vás zbaví všetkých strastí s ťahaním káblov. Reálne zo steny potrebujete vyviesť jediný kábel, na ktorý napojíte všetky žalúzie v dome. Čím viac dier pre káble totiž v múroch máte, tým viac tepelných mostov vzniká.

Aby sme zabránili únikom tepla a následnému plesneniu stien v dôsledku tepelných mostov, všetky betónové konštrukcie, vrátane betónového prekladu nad oknom a dverami, zatepľujeme už pri hrubej stavbe. Dôležité je medzi boxom žalúzie a prekladom použiť kvalitnejšiu izoláciu. 

Keď nanesiete omietky

Niektorí zákazníci za nami prídu s požiadavkou skryť vonkajšie žalúzie pod fasádu až vtedy, keď už majú na dome hotové omietky. V takých prípadoch hrubšia izolácia nie je možná a jediným východiskom je dodatočná montáž žalúzií a priznaného krycieho plechu priamo pred okno alebo na fasádu nad oknom. Z estetického hľadiska toto riešenie môže mierne znížiť množstvo svetla v interiéri a zároveň prekážať vo výhľade, hodí sa však na akýkoľvek typ okna a vôbec neuberá z jeho funkčnosti.

Pri domoch s malou hrúbkou izolácie, drevodomoch či montovaných domoch, skrátka všade tam, kde zákazník dopredu neuvažoval o zavedení žalúzií, je možné namontovať čiastočne podomietkové vyhotovenie, kde box žalúzie, ukončený bočnicami, síce vystupuje pred fasádu, no je menej výrazným prvkom na fasáde domu než krycí plech.

Pokiaľ ide o najmodernejšie vonkajšie tienenie pre obývané rodinné domy, niekedy sa jednoducho musíte uspokojiť s kompromisom. Vždy sa však budeme snažiť nájsť všetky dostupné riešenia a naplniť tak váš sen o rozprávkovom bývaní. Ak ste sa ocitli v jednej zo štyroch situácií spomenutých v článku, obráťte sa na nás na adrese profirol@profirol.sk a nechajte si poradiť.

Ovládajte svoj dom jediným kliknutím vďaka mobilnej aplikácii TaHoma

Ovládajte svoj dom jediným kliknutím vďaka mobilnej aplikácii TaHoma

Doba sa rýchlo mení, spolu s ňou aj trendy v bývaní. Mechanické vyťahovanie žalúzií či otváranie dverí kľúčom sa dnes stáva nemoderné a nepohodlné. Najnovšou a najštýlovejšou novinkou v bývaní je ovládanie elektrických zariadení na diaľku intuitívnou mobilnou aplikáciou TaHoma. Ovládajte celý svoj dom odkiaľkoľvek jediným kliknutím a vychutnajte si tak cenný čas s rodinou.


Prečo je TaHoma top investícia do bývania?

Mobilnú aplikáciu TaHoma vyvinula francúzska spoločnosť Somfy pre rodiny s najvyššími nárokmi na bývanie. Tento pokrokový systém je synonymom pre jednoduchší život, lepšie energetické hospodárenie a vyššiu bezpečnosť. Rozumie si aj so systémom IO homecontrol pre ovládanie vonkajších žalúzií a ďalších elektrických zariadení. TaHoma vám prakticky dovolí na diaľku ovládať každé zariadenie v dome, pričom počet a druh pripojiteľných zariadení si zvolíte sami.

Používaním aplikácie vnesiete do svojho života viac pohodlia i času. Systém TaHoma je inteligentný a intuitívny, dokáže ovládať každé kompatibilné zariadenie v dome, aby ste sa vy mohli bezstarostne venovať príjemným aktivitám s rodinou. S aplikáciou jednoducho spárujete vonkajšie žalúzie, rolety, garážové dvere, akékoľvek zariadenie od Veluxu, osvetlenie Philips Hue, kúrenie, bezdrôtové zásuvky, elektrické adaptéry a iné elektrické zariadenia.

Zjednodušte si život so smart funkciami

Určite vás príjemne prekvapí, ako prirodzene a rýchlo si na TaHomu zvyknete. Život vám uľahčia hlavne smart funkcie aplikácie. Napríklad pri otvorení terasových dverí, systém sám vysunie žalúzie bez toho, aby ste museli siahnuť po vypínači. Obľúbené sú tiež inteligentné senzory na svetlo, vietor a teplo. Keď intenzita slnka klesne pod určitú hodnotu, osvetlenie sa samo rozsvieti a keď systém zaznamená zhoršenie poveternostných podmienok, automaticky zatvorí vonkajšie žalúzie. Tak chráni a zároveň šetrí vaše bývanie.

Nastavením časovača ovládate osvetlenie bez toho, aby ste museli odratávať minúty do zotmenia. V predvianočnom období naši zákazníci najradšej využívajú túto smart funkciu na rozsvietenie a zhasnutie vianočných svetiel. Dom vás tak pri príchode milo privíta a navodí vám aj susedom tú pravú vianočnú atmosféru.

V Somfy mysleli skutočne na všetko. Aby ste mali bezpečnostný systém vždy pod kontrolou, v aplikácii si viete zvoliť prerušenie či úplné vypnutie funkcie v určitom čase. Keď vyjdete na terasu a zavriete za sebou dvere, systém vie, že žalúzie má nechať vytiahnuté. Naopak, ak v noci radi spíte pri otvorenej ventilačke, systém vie, že napriek otvorenému oknu, má nechať žalúzie zatiahnuté. O dokonalú ochranu pred vlamačmi sa vám postarajú nadštandardné bezpečnostné funkcie ako požiarny hlásič, kamery a pohybové senzory.

Má TaHoma vôbec nejaké mínusy?

Každé z elektrických zariadení je neustále pod napätím v stand-by režime a počas výpadku prúdu sa môže stať, že ostanete sedieť v úplnej tme. Zatvorené vonkajšie žalúzie totiž zachytia neuveriteľných 98 % svetla. Ak však milujete romantiku pri sviečkach, podobný scenár vám bude skôr po chuti. Výpadok elektriky tak je azda jediným rizikom moderného bývania ovládaného smart telefónom alebo tabletom. Pre prípad núdze, v situácii, keď vám v dome náhodou vypadne internet, odporúčame poistiť sa namontovaním aspoň jedného ovládača.

Možno sa však zamýšľate, ako ľahko sa dá nabúrať do systému, ktorý celý funguje vďaka internetu? Každý váš diaľkový pokyn prechádza cez centrálny server so šifrovaním a každé zariadenie osobne autorizujete prostredníctvom mena a hesla. Ste tak jediný, kto má absolútnu kontrolu a môžete sa spoľahnúť, že TaHoma vám zaručí dokonalé bývanie bez starostí. Majte svoj dom pod dohľadom, nech ste kdekoľvek.

Systém Tahoma od spoločnosti Somfy - Ako funguje detektor pohybu?
Systém Tahoma od spoločnosti Somfy - Ovládanie žalúzií cez tablet

Vonku je krásne, no ráno ste v zhone nestihli otvoriť žalúzie? Otvorte ich jediným klikom. S exkluzívnou mobilnou aplikáciou od Somfy budete mať úplný prehľad nad situáciou v dome. Jedným kliknutím sa presvedčíte, či sa už vrátili deti zo školy a okamžite sa dozviete o akomkoľvek nezvyklom dianí. Chcete sa o výhodách aplikácie dozvedieť viac? Napíšte nám na profirol@profirol.sk a naši odborníci vám odpovedia na akúkoľvek otázku.

Staviate pasívny dom? Stavte aj na podomietkové boxy na vonkajšie žalúzie

Staviate pasívny dom? Stavte aj na podomietkové boxy na vonkajšie žalúzie

Pasívne domy si naďalej držia prvenstvo v stavebných trendoch. Sú funkčné a efektívne a navyše mimoriadne dobre vyzerajú. Aby si však udržali svoju funkčnosť, je nutné dômyselné plánovanie, ideálne s profesionálnou pomocou projektanta. Ten ihneď vie, ktorým prvkom stavby treba venovať zvýšenú pozornosť už v počiatočnej fáze projektu. Máte projekt už hotový? A plánujete v ňom umiestniť podomietkové boxy pre vonkajšie žalúzie? Prečítajte si, prečo by ste to určite mali urobiť.


Ušetrite s tienením podľa posledných trendov

Vonkajšie žalúzie sa v súčasnosti stali jednoznačne najpoužívanejším typom tienenia. Ak počas celého dňa chcete regulovať množstvo svetla v interiéri, zabrániť prehrievaniu priestoru prirodzeným spôsobom, večer si vytvoriť súkromie a navyše dodať domu moderný vzhľad, exteriérové žalúzie sú práve v tomto prípade dokonalým riešením. Navyše, ak sa rozhodnete pre žalúzie Climax, nekúpite mačku vo vreci, ale výrobok najvyššej kvality, ktorý vám bude dlhé roky slúžiť.

Ak hľadáte niečo špeciálne, nepáčia sa vám šnúrky, rebríčky a chcete mať pomedzi lamely nerušený výhľad, ideálnym riešením sú žalúzie PROTAL. Veľmi pevná lamela hrúbky až 0,60 mm, mechanizmy pohybu lamiel zabudované vo vodiacich lištách, tesnenie lisované do hrany lamely kvôli dokonalému dosadeniu lamiel a jednoducho vymeniteľné lamely sú pri tomto type výrobku na trhu úplne jedinečné.

Dobre zvážte či chcete ovládať tienenie mechanicky alebo motoricky. Jednoduché kľuky sa dnes už veľmi nenosia, navyše, na trhu je dostupné pohodlnejšie a bezpečnejšie elektrické ovládanie. Elektricky viete ovládať tienenie až štyrmi spôsobmi: vypínačom, riadiacou automatikou, diaľkovým ovládačom alebo inteligentnou mobilnou aplikáciou, ktorá ponúka viaceré funkcie na riadenie domu cez internet aj na diaľku.

Podomietkový box exkluzívne od Profirolu

Niekedy je medzi jednotlivými fázami montáže vonkajších žalúzií odstup aj pol roka, preto je mimoriadne dôležité  plánovať ju v spolupráci s dodávateľom stavby. Montáž vonkajších žalúzií rozdeľujeme na tri časti: zabudovanie podomietkového boxu do fasády nad okenný otvor, montáž puzdier vodiacich líšt a montáž samotnej žalúzie.

V istých situáciách je možné žalúzie namontovať aj pred okno, čo však zmenšuje výšku okna a v konečnom dôsledku aj kazí dojem z výhľadu. Rovnako vieme mechanizmus žalúzie umiestnený nad okenným otvorom zakryť hliníkovým krycím plechom.

V ideálnej situácii, keď sme so zabudovaním žalúzií do fasády počítali už na začiatku, schováme mechanizmy do špeciálne pripraveného podomietkového boxu. Fasáda domu tak pôsobí čisto a haromonicky, pretože na nej nie je vidieť o mechanizmus, ani vytiahnuté lamely. Zo skúsenosti vám odporúčame podomietkové riešenie s celohliníkovým boxom ukotveným prerušeným tepelným mostom, ktoré sme pre vás v Profirole špeciálne upravili na základe výpočtov a skúseností so stavbou pasívnych domov.

Výhody podomietkových boxov

Dom, kde vznikajú tepelné mosty, kde sa hromadí vlhkosť a následne v ňom plesnejú kúty, nie je kvalitne zateplený dom, avšak, pri pasívnych domoch je situácia iná. Extrémnu izoláciu pasívneho domu bez tepelných mostov oslabíme v mieste boxu, následne musíme teda jej výkon dobehnúť. Prax nám ukázala, že na tento účel je pri hliníkových podomietkových boxoch najlepšie použiť tú najkvalitnejšiu izoláciu a ukotvenie celého boxu riešiť s prerušeným tepelným mostom, kde skrutka neprechádza priamo cez vrstvy izolácie do steny alebo prekladu.

Každý materiál prirodzene zvetráva, musí byť ochránený a ideálne  zapracovaný priamo do steny, inak dochádza k jeho predčasnému opotrebeniu. Žalúzie ukryté vo fasáde a ich mechanizmy tak majú niekoľkonásobne predĺženú životnosť. Veľkou výhodou je, že predĺžená 4-ročná záruka začína plynúť až po domontovaní samotných vonkajších žalúzií. Napriek tomu, že riešenie s podomietkovou schránkou je finančne náročnejšie, ide o dllhodobú investíciu, za ktorej kvalitu hovorí predovšetkým spokojnosť našich zákazníkov. 

Ak ste zatiaľ len zvažovali umiestnenie podomietkových boxov na váš dom a náš článok vás zaujal, nechajte si u nás vypracovať nezáväznú cenovú ponuku. Pošlite nám rozmer vašich okien na profirol@profirol.sk alebo sa príďte osobne poradiť do predajní v Žiline alebo v Košiciach. Tešíme sa na vás!

Rolety deň/noc - na čo sa pýtate?

Rolety deň/noc - na čo sa pýtate?

Rolety deň/noc, alebo aj Twintex, sú dnes nesmierne populárne a predstavujú aktuálny trend v oblasti interiérového tienenia. Časy, keď oknám dominovali žalúzie, sú aj zo slovenských domácností dávno preč.


Novodobé rolety totiž plnia niekoľko funkcií, nielen tieniacu, ale aj ochrannú.
Twintex navyše zabezpečí podobný efekt ako žalúzie - buď svetlo prepustí čiastočne alebo vôbec. Je to možné vďaka tomu, že sa na navíjaciu tyč rolujú súbežne dva pásy látok, ktoré sa prekrývajú. Ak sú dva plné pásy látky nad sebou, máte zatiahnuté (noc), ak sú za sebou, máte čiastočne svetlo (deň). Takto nejako to vyzerá v praxi...


Keďže je však TWINTEX na trhu nováčik, stále máte k tomuto typu roliet množstvo otázok. Dali sme teda dohromady tie najčastejšie. Tu sú...

1. MONTUJÚ SA ROLETY DEŇ/NOC NA OKNO ALEBO NA STENU?

Rolety deň/noc sa montujú vždy iba na stenu. Môžete ich samozrejme namontovať aj do špalety (okenný otvor v stene), alebo na stenu nad okno, nie je však možné namontovať ich priamo na okenný rám.

2. AKO SI VYMERIAM ROZMER ROLETY?

Odmerajte si šírku rolety - podľa toho, odkiaľ pokiaľ roletu chcete mať nad oknom (pri bočnom okraji odporúčame nechať cca 10 cm presah) a výšku - od miesta, kde bude roleta namontovaná nad oknom až po parapet alebo po zem (podľa typu okna).
Twintex rolety majú tú výhodu, že vieme dodať pomerne veľké šírky látok v jednom kuse. Často tak jednou roletou zakryjete naraz aj dve okná. Ak však chcete oddeliť napr. okno nad radiátorom a balkónové okenné dvere dvomi roletami, treba počítať s tým, že medzi nimi bude potom drobná medzera (cca niekoľko mm), cez ktorú bude presvitať svetlo.

3. ČO AK MÁM DOMA POSUVNÉ TERASOVÉ DVERE? HODÍ SA K NIM ROLETA DEŇ/NOC? NEBUDE PREKÁŽAŤ V OTVÁRANÍ DVIER?

Nie, nemusíte sa báť. Roleta sa montuje nad okno na stenu, čiže ak nie je výklop dvier pri posúvaní väčší ako 10 cm, nemal by nastať žiadny problém. Odporúčame však pre terasové dvere zvoliť samostatný pás rolety, aby ste ho mohli kedykoľvek vytiahnuť pri výstupe na terasu a zvyšok okien stále nechať zatiahnutý.

4. AKO SA STARAŤ O LÁTKU?

Väčšina látok na rolety deň/noc má antistatickú úpravu, prach na ne teda vôbec nesadá. Ak sa zašpinia, treba ich očistiť navlhčenou handričkou, látky nemožno prať.

5. ČO VŠETKO VÁM TREBA DODAŤ, ABY STE MI POSLALI CENU?

Potrebujeme vedieť rozmery rolety (viď otázka č.2), typ ovládania (mechanické alebo motorické?), miesto, kde bývate (kvôli cene dopravy) a tiež info, či si želáte montáž alebo nie. Ceny štandardne uvádzame bez montáže, samozrejme ju vám však vieme zabezpečiť. Ak je to možné, pomôže aj foto okien, na ktoré rolety pôjdu.
Toto všetko treba poslať na profirol@profirol.sk a naše kolegyne zo showroomu sa vám v priebehu niekoľkých dní ozvú s nezáväznou cenovou ponukou.

6. AKO PREBIEHA CELÝ PROCES OD VÝBERU ROLIET AŽ PO MONTÁŽ?

Je to veľmi jednoduché:

  • Pošlete nám požadované info na nacenenie (viď otázka č. 5).
  • Naše kolegyne vám pošlú nezáväznú cenovú ponuku.
  • Ak ju akceptujete, nasleduje výber látky a komponentov - buď na diaľku, alebo osobne v našich showroomoch v Žiline alebo v Košiciach.
  • Navštívia vás naši technici a všetko si ešte raz, teraz už úplne presne vymerajú.
  • Rolety zadáme do výroby.
  • Do niekoľkých dní vám ich buď dovezieme a namontujeme, alebo pošleme kuriérom a namontujete si ich sami.

Je ešte niečo, čo by ste chceli vedieť? Alebo si chcete nechať spraviť ponuku na rolety deň/noc? Napíšte nám na profirol@profirol.sk

Všetko, čo by ste mali vedieť o markízach

Všetko, čo by ste mali vedieť o markízach

V lete sa o slovo hlási slnko a mnohí z vás hľadajú vhodné tienenie. To môže mať mnoho podôb, jedným z najžiadanejších je ale markíza. Ako si vybrať tú správnu? Prečítajte si naše rady a tipy.


Dôležité otázky úplne na začiatku

Skôr, než začnete vyberať, musíte si ujasniť nasledujúce tri základné parametre:
Prvým z nich sú rozmery. Iba podľa rozmerov totiž dokážeme určiť, aký typ markízy vám vieme dodať. Niektoré majú konštrukčné možnosti len do istej šírky, iné sú veľkorysejšie. V prípade zisťovania rozmerov je pre nás dôležité vedieť šírku kotvenia (na stenu alebo do stropu) a dĺžku výsuvu markízy. Pri zadávaní požiadavky na nacenenie markízy by ste mali vedieť tieto dva údaje.

Druhým kritériom je montážne miesto. Pri výbere markízy musíme vedieť, či ju budeme kotviť o stenu alebo o strop (kvôli voľbe konštrukcie), či pôjde na balkón alebo na terasu k rodinnému domu (kvôli rozmerovým a dizajnovým parametrom), a takisto napríklad to, či sa v objekte ešte plánuje zateplenie alebo nie. Jednou z najčastejších otázok totiž je, či markíze vadí zatepľovanie. Odpoveď je nie, zateplenie nie je problém.

Tretím kritériom pri výbere je orientácia markízy na svetové strany. Od toho totiž závisí napr. typ predného tienenia. S orientáciou a celkovo umiestnením markízy do určitého priestoru sa logicky spájajú aj poveternostné podmienky. Výber typu markízy totiž ovplyvňuje aj to, či je v mieste, kde bývate, často sychravé počasie, či často prší alebo fúka silný vietor. 

Základné delenie a prídavné funkcie

Rôzni výrobcovia delia markízy rôznym spôsobom, my sme si zvolili rozdelenie podľa rozmerov, finančnej náročnosti a množstva prídavných funkcií.
Úplný základ u nás predstavuje trieda ECONOMY. Je to to najlacnejšie riešenie, zároveň ale stále vysoký štandard. My totiž začíname tam, kde iní výrobcovia už končia. V ekonomickej triede teda nájdete kvalitné markízy, ktoré majú záruku 4 roky, sú dimenzované na 10 000 cyklov, majú len základné funkcie a dokážeme ich vyrobiť do rozmerov 500 cm (šírka) x 300 cm (výsuv).
O niečo vyššie je trieda ŠTANDARD. Tieto markízy sú dimenzované na 20 000 cyklov a majú záruku 4 roky. Dokážeme ich vyrobiť aj vo väčších rozmeroch a majú mnohé prídavné funkcie.
Úplne na vrchole rebríčka vybavenosti je trieda TOP, kde už ide o vysoko sofistikované riešenia. Tieto markízy sú odolnejšie voči vetru, sú dimenzované až na 70 000 cyklov a majú až 5-ročnú záruku. Vždy sú kompletne motorizované, majú precízne dielenské spracovanie do najmenších detailov a sú určené pre náročného zákazníka.
 

A čo prídavné funkcie?

Tých je hneď niekoľko, najžiadanejšia je ale ochrana pred nízkym západným slnkom, ktorú môže zabezpečiť buď predný volán, ktorý možno ovládať mechanicky alebo motorizovane, alebo systém Ombramatic, ktorý zasa umožní skloniť markízu vo väčšom uhle bez montážneho zásahu.
Medzi ďalšie žiadané doplnkové funkcie patrí napr. motorizované ovládanie, kazetové uzatváranie alebo látky v rôznych úpravách (dvojitá impregnácia, proti zašpineniu, atď.).

Najžiadanejšie markízy z našej ponuky

Ak si napriek základnému rozdeleniu stále neviete vybrať zo širokej ponuky(link do sekcie Markízy), zvoľte jednu z dvoch našich najpredávanejších markíz. Ktoré to sú? 

Scrigno

Markíza z radu ECONOMY, látka i ramená skryté v boxe, veľký výber farieb, v bielej farbe dodanie už do 1 týždňa

Kaseta

Markíza z radu ŠTANDARD, látka i ramená skryté v boxe, krásne dizajnové prevedenie, predný volán, aj na veľké plochy, v bielej farbe dodanie už do 1 týždňa

Látky na markízy

Markízové látky sú samostatná kapitola. Aby ste si vedeli čo najlepšie vybrať, pripravili sme pre vás malý prehľad materiálov a ich využitia:

Polyester

Má krásne žiarivé farby, no bohužiaľ nevydrží dlho. Nie je UV stály a rýchlo vybledne. Na Slovensku sa používa len veľmi málo. Zákazníci ho zvyknú kupovať skôr v západnej Európe, kde je tradícia meniť látku na markíze častejšie a aj za účelom módnej zmeny. U nás je požiadavka na látku hlavne taká, aby vydržala, zákazník ju nechce meniť, a aj z toho dôvodu využívame radšej acryl.

Acryl v základnej impregnácii

Acryl je trvácna látka, ktorá bežne vydrží cez 10 rokov. V základnej bezpríplatkovej verzii je už impregnovaná voči vode, tzn. že je nepremokavá. Podľa farby má aj určitý stupeň UV filtra – čím tmavšia látka, tým silnejší UV filter.

Lumera nadstavbový acryl

Ide o odľahčené acrylové vlákno, preto je Lumera ľahšia ako bežný acryl. Je preto vhodná na masívnejšie markízy a zároveň má ešte jednu veľmi dôležitú vlastnosť. Vlákno je hladké a vďaka tomu sa naň nemá ako zachytávať špina. Táto látka je suverénne najvhodnejšia do prašného mestského prostredia.

Acryl s dvojitou impregnáciou

Tento typ látky využívame hlavne v prostredí, kde je sychravejšie počasie. Látka odolá vďaka dvojitej impregnácii väčšiemu náporu vody, netreba však zabúdať na to, že markízy nie sú dáždniky a pri daždivom počasí by mali byť zatiahnuté. Väzba acrylu je tu silnejšia, látka má preto i zvýšenú hmotnosť a neodporúčame ju kvôli váhe používať pri markízach s väčšími rozmermi, pretože viac zaťažuje ramená.

Acryl panama

Panama je hustá a pevná látka, odolná voči vetru aj na veľkých plochách. Používa sa hlavne pri polyfunkčných objektoch a pri väčších projektoch v podnikateľskom sektore.

Farby a vzory

Ak vás trápi farebnosť markízy, môžete pokojne zahodiť obavy za hlavu. Ak máme niečoho naozaj dosť, potom je to počet farebných prevedení markíz. V našej ponuke nájdete tradičné jednofarebné markízy, pásikavé vzory, aj klasickú RAL vzorkovnicu. Jednoducho čokoľvek, na čo si len spomeniete.
Paletu vzorov a farieb máme iba jednu a všetky látky sú dostupné v základnej impregnácii. Niektoré z nich sú potom dostupné aj v prevedení Lumera, dvojitá impregnácia alebo Panama. 

Markízy pre reštaurácie, kaviarne, bary, showroomy a obchodné centrá

Ak potrebujete markízu na terasu pred vašu prevádzku, určite ju budete chcieť vo firemných farbách a možno aj s logom alebo názvom firmy. Markízu vám vieme samozrejme aj obrandovať.
Firemní klienti si zvyčajne u nás nechávajú robiť potlač na predné fixné volány, ktoré je vidieť zo zeme. Robiť potlač na vrchnú strechu markízy nemá z dôvodu viditeľnosti význam.
Vybrať si môžete určité typy a veľkosti písma, ktoré máme v štandardnej cene. Ak budete chcieť akúkoľvek inú potlač na želanie, je to samozrejme možné za príplatok

Čistenie markízy

Na Slovensku máme zakorenené, že ak si kupujeme niečo, do čoho investujeme, chceme, aby to vydržalo. To platí aj o markízach a predovšetkým o ich látkach. Ako sa teda starať o látku na vašej markíze, aby vydržala?
Je to pomerne jednoduché. Všetky naše markízy sú montované tak, že majú základný uhol sklonu minimálne 15 stupňov. Vďaka tomu voda z markízy pekne steká a netvorí sa lavórový efekt. Ak sa teda na látku nachytá prach, peľ alebo iné nečistoty, pri jemnom daždi ju jednoducho nechajte vysunutú, dážď ju opláchne a zmyje všetky nečistoty. Potom ju nechajte usušiť a bude opäť krásna ako predtým.
Pozor, vlhkú markízu po daždi nikdy nesťahujte späť do kazety, treba ju najskôr nechať dôkladne vyschnúť. V opačnom prípade môže látka začať plesnivieť a to je jej koniec. 

Markíza a slnko

Ochrana pred slnkom je hlavná funkcia markízy. Treba však dodať že nielen pred tým vysokým, ale aj pred západným – teda keď sa slnko dostane takmer nad obzor a chystá sa zapadnúť.
Tienenie západného slnka dokážu zabezpečiť dva doplnkové systémy.
Prvým z nich je predný výsuvný volán. Pri acrylových látkach a ručnom ovládaní môže volán siahať až do dĺžky 150 cm a nedať tak nízkemu slnku žiadnu šancu. Pri motorickom ovládaní a acrylovej látke sa dostaneme na hranicu 135 cm, čo je stále veľmi slušná ochrana pred slnkom. Napokon je tu ešte látka Soltis, ktorá má výsuv do 90 cm. Soltis sa používa len na predné výsuvné volány a ide o tkanú látku potiahnutú PVC s drobnou perforáciou.
Druhou možnosťou ochrany pred západným slnkom je systém Ombramatic. Ten nám dovolí markízu pomocou kľuky kedykoľvek naklápať nižšie bez montážneho zásahu. Ak teda slnko klesne nad obzor a my chceme stále sedieť na terase, stačí markízu sklopiť do ostrejšieho uhla a máme tieň aj naďalej. 

Markíza a vietor

Naše markízy sú pevné a zvládnu aj určitý nápor vetra, nie sú však konštrukčne stavané na to, aby boli používané vo veternom počasí. Na tento účel slúžia pergoly.
Existuje niekoľko veterných tried markíz, tie naše sú v triede 2 a 3. Druhá veternostná trieda zvládne nápor vetra do 37 km/hod. Tretia veternostná trieda zvládne nápor vetra do 48 km/hod.
Keďže vietor býva zvyčajne nárazový, montujeme na markízy tzv. otrasové čidlo. To je schované na vnútornej strane markízy, čiže neruší jej dizajn a zároveň plní svoju funkciu.
Čidlo reaguje na silu a intenzitu vetra. Keď sa frekvencie poryvov vetra opakujú a majú určitú silu, markíza sa sama zatiahne.
Práve čidlo predstavuje obrovský rozdiel v kvalite markízy na mieru a lacných riešení z obchodných reťazcov. Tie majú často iba vrtuľky, ktoré vôbec nemusia zareagovať na vietor, ak fúka iným smerom. Čidlo vždy zachytí veterné počasie, pretože reaguje na otrasy markízy, a tie pri vetre nastanú vždy. Markíza s otrasovým čidlom teda bude pred vetrom vždy zatiahnutá v bezpečí, kým tá s vrtuľkou vietor nemusí vôbec zaznamenať a môže sa zničiť.

Markíza a dážď

Aj pri daždi treba pripomenúť, že markíza síce nepremokne a dokáže odolať aj určitému stupňu dažďa, nie je však stavaná na to, aby ste pod ňou v daždi sedeli. Takisto nemá pred dažďom chrániť záhradný nábytok. Ak potrebujete aj tienenie aj ochranu tohto typu, zvoľte pergolu.
Konštrukcia markízy totiž nie je vytvorená tak, aby udržala veľký tlak vody. Látka je síce impregnovaná a udrží nejaký stĺpec vody, nepremokne, no pod veľkým náporom vody by sa mohla úplne zničiť. 

Markíza a tienenie zimnej záhrady či prístrešku

Možno ste o tom ani nevedeli, no markíza nemusí stáť len tak samostatne. Môžete ňou nadkryť aj zimnú záhradu, sklenenú verandu či lexanový prístrešok. Prečo by ste to robili?
Ak máte doma niektoré z týchto troch riešení, potom určite z vlastnej skúsenosti viete, že sa v lete sklo či lexan správa ako lupa a je pod nimi doslova horúce peklo.
Markíza teda v tomto prípade slúži nielen ako tienenie, ale aj ako tepelná izolácia. Vďaka nej sa nebude zimná záhrada či sklenená veranda správať ako skleník, ale bude v nej normálna teplota. Dôležitým faktom je, že pri takomto riešení je úspora tepla veľmi vysoká. Látka zachytí 60 % tepla, a keďže je medzi látkou a sklom ešte určitý priestor, vzduch v tomto priestore vytvorí ďalšiu izolačnú vrstvu a spolu s látkou pohltia až 90 % tepla!
Technické riešenie je v tomto prípade pomerne jednoduché. Z rozmerov nás zaujíma hlavne šírka ukotvenia, aby sme vedeli, či vieme dodať látku v jednom kuse, alebo ju rozdelíme na viac pásov. Na jednu kazetu markízy vieme napojiť až štyri kusy látky, medzi ktorými sú minimálne rozostupy. Tie nemajú na tienenie ani tepelné straty takmer žiadny vplyv.
Najpoužívanejšia látka na markízy na zimné záhrady je Lumera, keďže je ľahká a nezaťažuje zbytočne konštrukciu markízy nad sklenenou strechou. Dôležité je spomenúť, že tieto typy markíz dodávame iba v motorickom prevedení.
A prečo vlastne rozmýšľať nad takýmto riešením? Zákazníci totiž zvyčajne nevedia, aké sú možnosti tienenia na terase alebo pri vstupe do domu a často zvolia prístrešok, ktorý sa neskôr strašne prehrieva. Miesto toho sa dá zvoliť buď pergola, ak chcem mať prestrešenie stále, alebo markíza, ak ide iba o tieň. Ak už ide o núdzovú situáciu, keď je pod prístreškom či v zimnej záhrade neprimerane teplo a nemyslelo sa na to vopred, jediným riešením je zatieniť takúto sklenenú či lexanovú plochu markízou. 

Lacná markíza z reťazca verzus naša kvalitná markíza na mieru

Aký je medzi nimi rozdiel a prečo by ste si mali vybrať tú našu? Matematika je veľmi jednoduchá. Ak je vaším argumentom cena, zrejme si budete chcieť kúpiť lacnú markízu z obchodného reťazca. Tie majú však záruku iba 2 roky a často majú presne tak isto nízku aj životnosť. Lacné markízy bývajú konštrukčne slabé, pri vysúvaní ramená chrupčia, o odolnosti voči vetru už sme čo to popísali a o dizajne často nemôže byť ani reč.
Zoberme si teraz markízu od firmy Profirol. My toto tienenie považujeme za dlhodobé riešenie a na väčšinu látok vám dáme záruku 4 až 5 rokov. Bežná prax z našej doterajšej histórie nám však ukazuje, že látka bez problémov vydrží 10 až 12 rokov (ak nie je v agresívnom peľovom prostredí). Markízy, ktoré sme montovali klientom pred 10 rokmi, ešte dodnes perfektne slúžia. Navyše, ak sa látka po uplynutí tejto doby predsa len opotrebuje, dokážeme ju vymeniť za novú a konštrukciu si môžete ponechať. V konečnom dôsledku tak investujete iba raz. Samozrejmosťou je aj jedinečný dizajn a bohatý výber farieb a vzorov.
A teraz tá matematika. Lacná markíza z reťazca vám vydrží 2 až 3 roky. Naša vydrží 10 až 12 rokov. Ak teda chcete markízu na 12 rokov, budete potrebovať buď jednu našu, alebo 4 až 6 tých lacných. U nás to máte navyše raz a bez starostí, krajšie a funkčnejšie. Teraz si skúste spočítať tie reálne sumy a zistíte, že kupovať lacnú markízu je vlastne oveľa drahšie...

Nie je slnečník ako slnečník

Nie je slnečník ako slnečník

Chcete si na záhrade, terase či pri bazéne tieniť, ale nie len tak obyčajne? Potom si vás získa elegancia a atraktívny vzhľad, ktoré sa spojili v jenom luxusnom výrobku. Sú ním slnečné plachty, ktoré nahrádzajú bežné slnečníky, altánky a pergoly.


Pôsobia esteticky a ich dizajn v sebe nesie odkaz jachty plaviacej sa morom. Ochránia vás pre slnkom aj pred nudou a prinesú vám nový pohľad na exteriér vášho domu.
Priekopníkom v oblasti slnečných plachiet je talianska značka Corradi. Okrem Talianov to ale s plachtami vedia aj Rakúšania. Aj rakúska značka Soliday je jedným z ťahúňov našej ponuky.
Medzi tri najobľúbenejšie riešenia od Corradi patria slnečné plachty Defense, Interpid a Magical. Nájdite ich nielen na terasách, ale aj v reštauráciách. Plachty sú vyrábané zo špeciálnej látky Darcon, ktorá sa používa aj na skutočných plachetniciach. Aj kovové prvky ako sťažeň a navíjanie majú pôvod v lodiarenstve. Soliday zasa prináša odvážne farby, ktoré terase dodajú naozaj letný šmrnc.
Ak teda hľadáte naozaj výnimočné a inovatívne tienenie, aké nemá každý, voľba je jasná. Čo tak zaobstarať domov „plachetnicu“? Zabudnite na overenú klasiku. Ak máte víziu, ktorá sa líši a je pútavá, klasické slnečníky či altánky vám nebudú stačiť. Vyskúšajte niečo nové a uvidíte ten príval návštev. Pod slnečnou plachtou si predsa bude chcieť dať drink naozaj každý...

Ako si správne vybrať sieťku proti hmyzu?

Ako si správne vybrať sieťku proti hmyzu?

Vonku sa pomaly ale isto otepľuje a s touto zmenou počasia prichádza aj neželaný hmyz. Aby sa nemohol nasťahovať až k vám dnu, stačí si vybrať správnu sieť na okno. Ako na to?


„Obyčajná“ sieť na klasické okno

Ak máte doma bežné plastové okná, budete mať na trhu na výber sietí ako maku. Plastové sieťky, kovové sieťky, sieťky od rôznych výrobcov. Tie lacné z obchodných domov alebo tie trošku drahšie na mieru.
Ktoré zvoliť? V tomto prípade platí, že šetriť sa neoplatí. Bežné lacné plastové sieťky sú síce asi o polovicu lacnejšie ako tie na mieru, ibaže vám vydržia maximálne dva až tri roky. Každé dve sezóny tak budete musieť kupovať nové a to siete značne predražuje. Ak raz investujete do jednej poriadnej kovovej na mieru, vydrží vám aj 10 rokov. A to už je jednoduchá matematika...
Našou osobnou hviezdou je sieťka zvaná „16ka“. Ide o typ EXT16 od výrobcu Climax, ktorá má lem široký 16 mm a je celá z hliníka. Nehrdzavie, je pevná a jej hlavnou výhodou sú zdvojené kovové rohovníky. Vďaka tomu sa táto sieťka na okno nerozchádza a perfektne drží aj pri skladaní a opätovnom nahadzovaní po a pred sezónou. Výhodou tohto typu je aj kefka po celom obvode siete, ktorá utesní prípadné medzery medzi rámom sieťky a oknom. Dnu sa teda nedostane naozaj ani tá najmenšia muška.
Prečo teda sieť na okno EXT16? Pretože je to sieťka, ktorá svojou konštrukciou aj detailmi predbehla dobu. Medzi sieťami proti hmyzu je to rozhodne náš najžiadanejší produkt. 

Sieť proti hmyzu na hliníkové okno

Ak máte doma hliníkové okná, zrejme už ste na tento problém narazili. Siete proti hmyzu na hliníkové okná vyrába len máloktorá firma.
Či už máte okná Schüco, Alplast, Heroal alebo akúkoľvek inú značku hliníkových okien, po siete proti hmyzu sa zastavte u nás v Profirole. Naša „36ka“ je sieťka špeciálne pre hliníkové okná a tomu zodpovedá aj jej mechanizmus montáže. Keďže hliníkové okná pekne lícujú k rámu, a tým pádom nemajú lemy, sieťka má špeciálny 2 mm háčik, ktorý sa zmestí aj do tejto úzkej drážky a sieťku pekne zafixuje. Háčiky sú na pružiny a majú poistku proti samovoľnému vyskočeniu. Vďaka tomu je montáž rýchla a naozaj jednoduchá.
Špecifikom tejto siete je aj kefka, ktorá tesní sieťku po celom obvode, a takisto aj zalisované kovové rohovníky, vďaka ktorým je sieťka pevná a má dlhú životnosť. Bonusom je široký výber farieb, keďže celú sieť proti hmyzu možno nastriekať podľa vzorkovníka RAL rovnako ako okná. 

Otváravé dverové siete proti hmyzu

Stará dobrá klasika. Pani domu si ich pri servírovaní obeda na terase otvorí aj jednoduchým šťuchnutím bokom do dverí. A ony sa potom vďaka pružine v pántoch samy zatvoria. Šikovné, jednoduché, nenáročné. Otváravé dverové sieťky proti hmyzu sa hodia všade tam, kde je dostatok priestoru na pántové dvere a kde netreba vymýšľať nič špeciálne.
V našej ponuke nájdete dverové siete od značky Climax, niektoré s nemeckými mechanizmami Lämmermann.
Klasické otváravé dvere so sieťou proti hmyzu majú 50 mm hrubý rám a vždy majú integrovanú kefku po celom obvode, aby dobre doliehali. Perfektnému uzatvoreniu pomáha aj magnet po celej výške dverí, čo je špecifické len pre siete od Climaxu. Dizajn dverí má tiež integrované madlo esíčkového tvaru, vďaka čomu dvere pohodlne otvoríte zvnútra aj zvonku.
Ak chcete miernu nadstavbu, je tu aj tenšia verzia rámu s nemeckým kovaním. Kovové pánty tenké len 0,5 cm perfektne lícujú s rámom a sú takmer neviditeľné. Navyše sa dajú dostriekať do farby RAL podľa rámu sieťky. Doma tak budete mať perfektné dizajnové riešenie.
„Nemecká“ verzia tejto dverovej siete má všetky vnútorné rohovníky kovové. Dvere sú vďaka tomu pevné a nepadajú následkom gravitácie ani po rokoch. Nemecký samozatvárací systém je postavený na torzných pružinách a je o niečo tichší ako klasická verzia s plastovými pántmi a bežnými pružinami.
Výhodou tejto siete je aj možnosť namontovať jej celorámovú verziu, ktorá vyhovuje najmä oknám a dverovým otvorom s hrubým zateplením.

Samonavíjacia dverová sieťka proti hmyzu

Vedeli ste, že existuje aj takáto verzia? Sieť proti hmyzu sa v tomto prípade zroluje do bočného boxu, ktorý je vertikálne upevnený na okennom ráme. Na druhej strane je po celej dĺžke magnet, ktorý sieťku fixuje vo vyrolovanej polohe.
Prečo práve takáto sieť? Rolovaciu verziu volíme v prípade, ak na balkóne či terase nie je dostatok miesta na klasické krídlové sieťové dvere. Najmä ak by takéto dvere búchali do steny či do nábytku.
Rolovacia sieť proti hmyzu má takisto kefky na utesnenie a vždy má minimálne spodnú a hornú lištu.
Ak by ste chceli tento typ sieťky nielen na dvere, ale aj na okno, nie je to žiadny problém. Vo verzii na okno sa pri sťahovaní zvrchu nadol využíva hlavne na kuchynských oknách, kde treba občas niečo vyložiť na parapet. 

Posuvná sieť proti hmyzu na terasové dvere

Ak máte veľké posuvné terasové okná, zrejme budete chcieť aj posuvné sieťky proti hmyzu. V tomto prípade máme pre vás to najjednoduchšie riešenie, aké existuje. Posuvná sieť má totiž zvyčajne len vrchnú a spodnú koľajnicu a jej najväčšou výhodou je jednoduchosť. Jednoduchá montáž, jednoduchá obsluha. Dá sa raz dva zhodiť na zimu jediným pohybom a podobne ako drahšia verzia otváravej siete, aj táto má nemecké kovanie Lämmermann.
Ak si zvolíte celorámové prevedenie, budete môcť mať aj dve siete v jednom ráme. Toto riešenie je teda vhodné aj na dvojkrídlové okná.
K ďalším praktickým „vychytávkam“ patrí madlo po celom obvode dverí zvonku aj zvnútra, tesniaca kefka a koľajnica, ktorá má až tri možnosti montáže – okno-okno, okno-zem alebo zem a vrchná špaleta.
Tieto sieťové posuvné dvere sú celkovo veľmi tenké, majú iba 15 mm aj s kefkou. Vďaka tomu ide o jedno z mála riešení, ktoré sa dá namontovať aj pod vonkajšie žalúzie. Dokonca aj vtedy, keď ste na to dopredu nemysleli a žalúzie už sú na mieste. 

Plisé sieť proti hmyzu aj na veľké okenné plochy

Plisé sieťkynaša špecialita. Ide o finančne náročnejšie riešenie, zároveň ale aj o to najlepšie, čo môžete mať. Plisované siete sú vhodné na jednokrídlové aj dvojkrídlové dvere a skladajú sa z viacerých rámových modulov, ktoré vieme na mieste u zákazníka zmontovať do jedného veľkého. Sieťkou proti hmyzu tak vieme zastrieť aj okenné plochy široké niekoľko metrov!
V čom je rozdiel oproti rolovacej sieti? Plisse sieť proti hmyzu môžete zastaviť v akejkoľvek polohe a vďaka tomu, že nie je predpružená, je aj oveľa tichšia. Sieť má vonkajšie aj vnútorné madlo a samotné plisovanie môže mať dve verzie. Bežná „harmonika“ má sklad široký cca 2 cm. Existuje ale aj „slim“ verzia s plisovaním širokým len 1,7 cm. Táto verzia sa zmestí aj pod vonkajšie žalúzie.
Podobne ako pri rolovacej sieti, aj plisse sieť proti hmyzu možno namontovať aj na bežné okno. V tom prípade sa sieťka zatvára a otvára zhora nadol. 

Tak ako, už ste sa rozhodli? Ak si chcete nechať naceniť siete proti hmyzu, pošlite nám rozmer vašich okien na profirol@profirol.sk a nezabudnite uviesť aj typ siete. Alebo sa príďte osobne poradiť a pozrieť si všetky typy sietí naživo k nám na predajne do Žiliny, Košíc alebo Bratislavy. Tešíme sa na vás!

Pergoly a nepriaznivé počasie

Pergoly a nepriaznivé počasie

Ako si vybrať pergolu, ktorá vydrží? A ako sa správa pergola, keď pečie silné slnko, prší, fúka silný vietor alebo sneží? Prečítajte si nášho virtuálneho sprievodcu pergolami.


Ako zabezpečiť tienenie na terase

Ak premýšľate nad tienením na terasu, možno zvažujete výber markíza verzus pergola. O markízach sme si už čo to povedali v predchádzajúcom blogu, teraz sa bližšie pozrieme na pergoly. Markíza vám totiž spraví iba tieň, nič viac. Nie je určená do dažďa a neochráni ani záhradný nábytok, stále ho budete musieť spratávať. Navyše – markíza síce tieni, ale jej látka prepúšťa svetlo, pod markízou teda nikdy nebudete mať úplný stopercentný tieň.
Naopak, pergola tieni stopercentne, vytvára teda chládok a úplný tieň, v ktorom je v lete príjemne. Trojvrstvová látková alebo lamelová strecha je schopná odrážať teplo a izolovať tak priestor pod ňou.
Pergola má ale okrem tienenia aj ďalšie funkcie. Vďaka nej môžete mať stále vonku záhradný nábytok, keďže je ochránený aj pred dažďom a navyše môžete vonku sedieť aj vy sami – aj keď prší, alebo je vonku už chladnejšie. Pergola sa totiž dá aj uzatvoriť. Ale o tom budeme hovoriť neskôr.

Pergola a dážď

Ako sa správa pergola, keď prší? Pergola je vlastne pevne stojaca konštrukcia, ktorá je na terasu namontovaná nastálo. Jediná jej pohyblivá časť je strecha, ktorá sa dá podľa želania zaťahovať alebo vyťahovať.
Ak prší, strecha môže pokojne ostať zatiahnutá. Bude tak chrániť terasu, záhradný nábytok, alebo napokon i vás.
Strecha pergoly je síce látková, ale nikdy nepremokne. Látka je totiž gumená a vode odolná. Keď prší, voda steká po streche do predných vodiacich nožičiek, v ktorých sú vstavané žľaby na odvod vody. Dažďová voda teda nesteká po bokoch. Môžu za to aj zábrany voči prepadávaniu vody do boku, ktoré sa zvyčajne nazývajú aj anti-drop systém.
Tento systém však nemá každá pergola. Pri tých lacnejších sa vám môže stať, že bude voda nepríjemne stekať po bokoch. Anti-drop systém je výsadou inovatívnych výrobcov, ktorí pergoly vyrábajú už dlho a majú na trhu tradíciu. V našej ponuke majú tento systém všetky pergoly, pretože spolupracujeme len s renomovanými výrobcami ako Corradi, Gibus a Renson.

Pergola a vietor či búrka

Ak sa vrátime k porovnaniu markíza vs. pergola, štandardná veterná odolnosť markíz je do 36km/hod, čo je vlastne silnejší vánok. Pri tejto rýchlosti vetra sa markíza zatiahne. Markíza teda s odolnosťou voči nepriaznivému počasiu končí na tejto hranici a nedovolí vám užívať si terasu plnohodnotne. Aj kvôli vetru je z dlhodobého hľadiska lepšou voľbou pergola.
Pergoly ako kvalitné prémiové produkty sa vyznačujú tým, že majú oveľa vyššiu odolnosť voči vetru ako je tá bežná. Ich odolnosť zabezpečujú použité materiály, spracovanie a drobné detaily, ktoré robia veľký rozdiel. Pergoly možno toľko vydržia aj preto, že majú „dušu“, keďže talianski výrobcovia im venujú maximálnu pozornosť a na svedomí ich majú tí najlepší dizajnéri.
Ale späť k vetru.
Pri búrke a veternej smršti dosahuje rýchlosť vetra zvyčajne 60 až 80km/hod. Naše pergoly ľudovo povedané „ani nemrknú“ ani pri takejto rýchlosti vetra. V zatiahnutom stave majú garantovanú odolnosť do 60km/hod, bežná skúsenosť však vraví, že bez problémov vydržia aj rýchlosť vetra 80km/hod. Pri vytiahnutej streche potom majú garantovanú stabilitu podľa Beaufortovej stupnice v triede 10 až 11, tzn. do rýchlosti vetra až 110km/hod, čo už je oficiálne kvalifikované ako mohutná víchrica. 
Vďaka čomu je to tak? Látková strecha má svoju prirodzenú pružnosť a dokáže sa pri silnom vetre vlniť do rozpätia 5-6 cm. Látka teda prirodzene péruje a odpruží aj silnejšie nárazy vetra bez toho, aby sa roztrhala.
Podobne dobre odolné je aj uzatváranie pergoly. Systém Ermetika má v zatiahnutom stave odolnosť voči vetru garantovane do 60km/hod, skúsenosti zákazníkov z praxe ukázali dobrú odolnosť až do 90km/hod. Pergolu teda môžete mať pokojne celú uzatvorenú aj pri víchrici a nemusíte vôbec schovávať záhradný nábytok – bude krytý zvrchu aj zboku.
Bočný uzatvárací systém Ermetika je skvelý aj preto, že je variabilný – môžete ho mať vo vytiahnutom i zatiahnutom stave kedykoľvek chcete. Pergola sa tak vďaka nemu dá používať takmer celoročne.
Na bočné uzatváranie pergol používame aj sklenené paravány, tie už sú však o niečo menej vhodné do naozaj silných vetrov. Majú odolnosť do 60km/hod. Sklo je samozrejme bezpečnostné a je konštruované tak, aby sa nerozbilo. Pri silných víchriciach však už predsa len môže podľahnúť tlaku a jemne sa ohnúť. Sklo preto odporúčame skôr do oblastí s pokojnejším počasím bez veľkých výkyvov.

Pergola a sneh

Pergoly nie sú prirodzene stavané na veľký nápor snehu, keďže ich využívame hlavne v lete a čiastočne na jar a na jeseň. Ak ich uzavrieme, niektoré môžu byť ale naozaj používané aj celoročne, dokonca aj v zime.
Ide hlavne o lamelové pergoly, ktoré sú dokonca odolné i voči snehu. Výrobcovia udávajú zvyčajne nosnosť maximálne do 25 kg na meter štvorcový.
Reálna skúsenosť od našich zákazníkov ale hovorí, že aj bežné látkové pergoly bez problémov znesú prvý sneh do výšky cca 5 cm. Môžete ich teda pokojne používať aj v zime, pokiaľ nie sú naozaj veľké kopy snehu.
Lamelové pergoly majú strechu zatiahnutú celoročne a keď chcete počas zimy viac svetla v interiéri, nemôžete si žiaľ strechu stiahnuť ako pri látkových strechách. Lamely však môžete naklopiť a tak regulovať množstvo svetla.
Nevýhodou pergol s látkovou strechou je to, že nevydržia veľký nápor snehu. Na druhú stranu zasa môžete strechu kedykoľvek odostrieť a mať tak v interiéri stopercentný prísun svetla.
Záleží teda od toho, či chcete byť v zime viac vonku alebo vnútri. 

Kvalitná pergola verzus lacná pergola

Pri pergolách stopercentne platí príslovie, že nikdy nie sme tak bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Pergola je prémiový produkt, ktorý si kupujeme na dlhú dobu, nestojí málo a preto si treba dobre rozmyslieť, do čoho peniaze investovať a na čom nešetriť. Keď už pergola, tak poriadna, aby vám vydržala aspoň 10 až 20 rokov. A platí aj to, že pergolu by ste mali kupovať od špecialistu.
I keď v Európe a najmä v Taliansku je tradícia výroby pergol dlhoročná a aj my pergoly montujeme už od roku 2010, na trhu sa v poslednej dobe „vyrojili“ zdanlivo lacné produkty, ktoré sa snažia konkurovať tým zabehnutým.
Ide hlavne o dovozové pergoly z krajín mimo EÚ, ktoré sa na prvý pohľad tvária cenovo výhodne, no celková matematika vám povie niečo iné. Ako to?
Pri pergolách sa vždy budeme baviť o cene v tisícoch eur, bez ohľadu na to, či pôjde o kvalitnú európsku alebo dovozovú. Ide jednoducho o „ďalšiu izbu“ na terase domu a tomu zodpovedá aj jej cena.
Je však rozdiel, či ušetríte päťsto eur a k tomu ako „darček“ dostanete miesto 5-ročnej záruky len 2-ročnú, alebo či sa vám navýšia náklady na dovoz. Tu už sme na takmer rovnakej cene pri oveľa nižšej kvalite a to sa logicky neopláca.
Argumentov pre európske pergoly je však ešte oveľa viac. Pozrime sa na malé porovnanie.

Štandardy a bezpečnosť

  • dovozové pergoly – nižšie štandardy, často bez certifikátu bezpečnosti CE
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – vysoké európske štandardy, povinný certifikát CE

Dizajn

  • dovozové pergoly – viditeľné skrutky a matice, špecifické typy spojov 
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – všetky skrutky a matice schované, krásne spracované dizajnové spoje, nerezové koncovky

Používané materiály

  • dovozové pergoly – hliník na profily ale často ešte bežný kov na spojovacie materiály, vďaka čomu pergola hrdzavie, šetrenie na materiáloch kvôli dosiahnutiu nižšej ceny, menej kvalitné látky na strechu pergoly, mechanické časti dimenzované na nižšiu životnosť
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – hliník na profily a nerez na spojovacie materiály, pergola teda nikdy nezhrdzavie, kvalitné a pevné materiály, 3-vrstvová špeciálna látka na strechu pergoly, mechanické časti dimenzované na 10-ročnú životnosť

Záruka

  • dovozové pergoly – 2 roky, reálna životnosť neznáma
  • európske pergoly (Corradi, Renson, Gibus) – 5 rokov, reálna životnosť 10 až 15 rokov (overené praxou)

Pergola a servis

Keďže pergola je produkt na dlhoročné užívanie, logicky jedného dňa bude aj po záruke. Ak by sa náhodou stalo, že sa vám v tej dobe vyskytne akákoľvek chyba, poskytneme vám samozrejme aj pozáručný servis.
Na kvalitnej pergole od našich preverených výrobcov sa však hlavne nemá veľmi čo pokaziť. Opravy, ktoré robíme, sú prevažne mechanického charakteru – napr. keď pri búrke spadne na pergolu zlomený strom a konár prepichne látku. Tú vám dokážeme v rámci servisu vymeniť.
Naša reálna skúsenosť je taká, že po 6 rokoch odkedy montujeme pergoly, sme ešte nemali ani jednu zásadnú reklamáciu a zákazníci si iba pochvaľujú. Ak niečo riešime, sú to zvyčajne drobnosti.
Dôležitý faktor je aj predimenzovanie pergol. Značky ako Corradi či Gibus vyvíjali pergoly pre taliansky trh, kde je agresívne slané prímorské prostredie. Vďaka tomu dbali už pri vývoji na to, aby pergola vydržala. Keď vám teda výrobca dá garanciu 5 rokov, v skutočnosti je pergola predimenzovaná na 10-ročnú životnosť

Majiteľ Profirolu v úlohe testovacieho králika

Starší z dvojice bratov Lehotovcov, ktorí vlastnia spoločnosť Profirol, sa rozhodol otestovať limity pergoly na vlastnej koži. Andrej má doma na záhrade pergolu od Corradi s látkovou strechou a bočným uzatváracím systémom Ermetika.
Keďže v Žiline, kde sídli firma i kúsok odtiaľ aj Andrejov dom, býva pomerne vrtošivé počasie, padlo rozhodnutie „skúsme, čo to dá.“ Pergola teda dostala zabrať a ostávala kompletne zatiahnutá celý rok aj počas silných búrok, víchric a aj v zime, keď bol sneh.
Jeden deň sa dokonca pritrafila silná víchrica s rýchlosťou vetra až 80km/hod a v obci boli hasiči odpratávať polámané storočné obrovské lipy. Pergola, strecha ani Ermetika napriek tomu ani nemrkli, všetko ostalo presne ako bolo a v úplnom poriadku.
V decembri zasa napadlo 25 cm snehu a Andrej zasa pokúšal šťastie. Pergola so zatiahnutou látkovou strechou opäť v pohode vydržala.
Čo z toho vyplýva? U nás v Profirole sme si dali za cieľ ponúkať klientom len tie najkvalitnejšie značky, za ktoré sa dokážeme postaviť a vieme, že vydržia.
Je samozrejme jasné, že vám žiadny výrobca nedá záruku na takéto extrémne používanie, prax však ukazuje, že pergoly z našej ponuky sú naozaj kvalitné, odolné a vydržia aj náročné skúšky počasia.
Ak chcete jednu takú aj vy, nechajte si od nás spraviť cenovú ponuku.

!-- Ybug code start (https://ybug.io)