Čo si treba ujasniť pred výberom markízy?

Letné dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Plánujete naplno využiť svoju terasu? Potom sa určite nechcete vystavovať priamemu slnku. Ak hľadáte tieniaci systém, ktorý ľahko namontujete nad terasu a ktorý výrazne nezmení vzhľad vášho domu, zvoľte určite markízu. Poradíme vám, aké ďalšie otázky je dôležité zodpovedať ešte pred jej výberom.


Hľadáte flexibilné riešenie?

Markízy majú v porovnaní s inými typmi tienenia množstvo výhod aj nevýhod. Samozrejme, všetko závisí aj od toho, aký typ markízy si vyberiete. Tento spôsob tienenia si vyberajú najmä tí používatelia, ktorí nechcú pristupovať k budovaniu trvalej konštrukcie ako v prípade pergol.

Vopred si ujasnite, čo od tienenia očakávate. Chcete ho využívať len občas? Plánujete vo svojej exteriérovej „obývačke“ tráviť dni či večery od skorej jari až do neskorej jesene? V tom prípade budete potrebovať systém, ktorý ochráni nielen vás, ale aj váš čalúnený záhradný nábytok. Zatiaľ čo pergola umožňuje dlhodobé využívanie vonkajších priestorov, markíza je vhodná iba na prechodné potreby počas jarnej a letnej sezóny.

Keď sa na terase práve nezdržiavate, markízu jednoducho vytiahnete hore. Navyše, na rozdiel od pergoly nemá predné stojky (stĺpy), vďaka čomu umožňuje aj lepší kontakt s okolitým prostredím. Ďalšou z nesporných výhod markíz je aj to, že dokážu bez problémov prekryť veľké plochy, trebárs reštauračné terasy. Ideálna je však aj pre malé priestory, ako sú terasy či lodžie.

Koľko mienite investovať?

Menšie plochy ľahko prekryjete markízami triedy Economy. Sú totiž dimenzované práve na neveľké plochy do šírky 5 metrov s výsuvom 3 metre. Majú výborný pomer ceny a výkonu. Patria k najobľúbenejším, aj preto ponúkajú najväčšiu paletu farebných vyhotovení. Nemajú však žiadne prídavné prvky.

Markízy strednej triedy už dokážu prekryť väčšie plochy a majú aj prídavné funkcie, napríklad naklápanie pomocou kľuky. Takisto je možné doplniť markízu aj o predný výsuvný volán ovládaný kľukou. Súčasťou tejto kategórie sú tiež prekrížené ramená, ktoré umožňujú väčší výsuv markízy.

Ak sa nebojíte investovať do top riešenia, môžete si vybrať markízu, ktorá má aj motorom ovládaný predný výsuvný volán. Markízy najvyššej triedy možno naklápať motoricky pomocou diaľkového ovládača. Sú odolnejšie voči vetru a obsahujú rozličné prídavné prvky, napríklad integrované svetlá v ramenách. Vybavením sa preto najviac približujú k pergolám. Na rozdiel od predchádzajúcich tried sa na ne vzťahuje až 7-ročná záruka.

Kde má byť markíza umiestnená?

Okrem samotného účelu tienenia je dobré zamyslieť sa nad tým, aký priestor bude markíza chrániť. Niekedy je totiž ideálnym riešením práve pre menší balkón bez zastrešenia, v inom prípade môže ísť o tienenie terasy pri dome. Markíza môže slúžiť ako príležitostné tienenie doplnkovej terasy, ktorú využívate trebárs popoludní. Takto sa ochránite pred zapadajúcim slnkom a zároveň ušetríte financie na vybudovanie pergoly.

Markízu je najlepšie inštalovať do boxu, v ktorom môžete nechať tienenie aj zazimovať. Markíza bude takto spoľahlivo chránená pred vlhkom a mrazom. Takto zároveň predĺžite životnosť výrobku.

Pri umiestnení je dôležité myslieť na vyhovujúcu kotviacu výšku, pretože markíza sa vyťahuje v sklone. Tu platí – čím je sklon šikmejší, tým lepší tieň vytvára. Markíza musí byť umiestnená dostatočne vysoko. Vhodná je napríklad výška 3 metre pri sklone 15 stupňov (kvôli stekaniu prípadného dažďa). Popod vytiahnutý predný profil by mal pohodlne prejsť dospelý človek. Ak si vyberáte markízu s predným volánom, myslite na rezervu, pretože predný profil bude umiestnený ešte nižšie.

Potrebujete ochranu pred dažďom a vetrom?

Ak sa snažíte vybrať si tienenie, ktoré znesie aj vrtochy počasia, potom zvoľte radšej pergolu. Najkvalitnejšie typy markíz síce dokážu odolávať vetru do určitej rýchlosti, avšak, ich odolnosť je výrazne obmedzená. Látka markízy je síce impregnovaná, ale markíza zvládne len ľahký dážď či poprchávanie, nedokáže odolávať väčšiemu tlaku vody. Zapamätajte si, že markíza nie je konštrukčne riešená na prívalové dažde ani silný vietor. Ten ju môže podfúknuť a polámať jej ramená.

Ľahký dážď nemusí byť zlý, z markízy vám pomôže zmyť špinu a prach. Vlhkú markízu však zakaždým nechajte najprv vo vysunutej polohe dobre vysušiť, až potom ju vytiahnite späť do boxu. Ak by ste to neurobili, mohla by navlhnúť a vytvorili by sa na nej plesňové výkvety.

Dnešné technológie umožňujú sledovať výkyvy počasia a špeciálne senzory reagujú na silu a intenzitu vetra. Keď sa podmienky vonku zhoršia, senzory vyšlú signál a markíza sa automaticky stiahne. Aj keď máte markízu opatrenú inteligentnou technológiou a elektrickým motorom, mali by sme ju stiahnuť vždy vtedy, keď nie ste doma. Takto najľahšie predídete možnému poškodeniu.