Nie je lamela ako lamela – aký typ tienenia si vybrať?

Aj vy sa pýtate, či na tienenie svojho objektu zvoliť radšej slnolamy, paravány alebo vonkajšie žalúzie? Poradíme vám, aké majú jednotlivé typy tieniacich systémov výhody a nevýhody.


Určené primárne pre veľké komerčné stavby

So slnolamami sme sa zoznámili už v predchádzajúcom článku. Ide o fixné predsadené konštrukcie zložené z lamiel, ktoré sú upevnené na fasáde. Inštalujú sa s cieľom ochrániť budovu alebo jej časť pred slnkom i prehrievaním. Ich význam teda spočíva najmä v samotnej tieniacej funkcii a vysokej pridanej estetickej hodnote – môžu fungovať ako výrazný architektonický prvok, buď zladený s objektom alebo navrhnutý v kontraste s jeho fasádou.

Slnolamy netreba rolovať ani vyťahovať – sú fixné a ľahko odolajú vetru aj snehu. Slnolamy sa používajú na veľké časti fasády a neraz prekrývajú aj 80 percent ich plochy. Často netienia iba okná, ale aj samotnú plochu fasády bez otvorov. Samozrejme, nie je to samoúčelné. Ak je stavba zhotovená napríklad zo sendvičových panelov, lamely slnolamu zastavujú energiu slnka ešte pred samotnou stenou, vďaka čomu sa žiadna časť obvodovej konštrukcie neprehrieva.  

Stvorené pre terasy a veľké bytovky

Posuvné paravány môžu navonok pôsobiť podobne ako slnolamy, princíp ich fungovania je však odlišný. Paravány sa dajú posúvať po koľajniciach – v tom spočíva ich hlavná pridaná hodnota. Keďže s nimi možno hýbať, najčastejšie sa využívajú na terasách alebo lodžiách. Lamely paravánov môžu byť fixne naklopené, ale môžu sa aj ľubovoľne naklápať. Plocha paravánov sa dá nastaviť podľa toho, kam aktuálne dopadá svetlo.

Posuvné paravány predstavujú hravý prvok fasády, najmä, keď sú inštalované v kontrastnej farbe a vo veľkom počte kusov, napríklad v bytovkách. Bytové domy totiž – vďaka posúvaniu paravánov podľa individuálnych potrieb jednotlivých obyvateľov – získavajú živý, premenlivý vzhľad. Ich výhodou oproti vonkajším žalúziám je aj vyššia odolnosť voči vetru či snehu. Nevýhodou môže byť ovládanie – ak nie sú posúvané elektricky, treba ich prácne posúvať po koľajniciach, čo v mrazivom alebo daždivom počasí nemusí byť pohodlné.

Jednoduché, užitočné a flexibilné

Vonkajšie žalúzie majú v porovnaní s posuvnými paravánmi výhodu v tom, že sa jednoduchšie inštalujú – v prípade posuvných paravánov treba na fasádu namontovať koľajnice, ktoré sa pripevňujú na konzoly. Musia sa však kotviť tak, aby nevznikali tepelné mosty.

Vonkajšie žalúzie sú v princípe skryté vo fasáde. Nikdy vám nebudú prekážať – v dobe, keď ich nepotrebujete, ich jednoducho vytiahnete, vďaka čomu úplne „zmiznú“ a otvoria interiér smerom do exteriéru. K ďalším výhodám patrí aj to, že dokážu plynule regulovať svetlo alebo aj úplne zatemniť priestor. V zime pre zmenu chránia okno pred tepelnými stratami, sú teda užitočné aj v tomto ročnom období.

Ak si neviete poradiť s výberom, môžete sa obrátiť na našich odborníkov. Radi s vami prediskutujú všetky možnosti a pomôžu vám zvoliť najlepšie riešenie.