Pripravte vonkajšie žalúzie na leto

Jarné práce sa netýkajú iba interiéru či záhrady. Prvé slnečné dni môžete využiť aj na údržbu exteriéru vášho domu, vrátane vonkajších žalúzií. Poradíme vám, ako na to.


Vonkajšie žalúzie z nášho portfólia sú vo všeobecnosti považované za bezúdržbové. To znamená, že vám poslúžia dlhé roky bez toho, aby vyžadovali špeciálnu starostlivosť. Všetky súčasti tieniaceho systému sú vyrobené z kvalitných a trvanlivých materiálov, odolávajúcich rôznemu počasiu aj námahe pri bežnom používaní. Kazovosť produktov od overených výrobcov a reklamácie sú skôr výnimkou. Napriek tomu treba vonkajšie žalúzie pravidelne kontrolovať a čistiť, ideálne dvakrát ročne – po zime a po lete.

S námrazou opatrne

Pre vonkajšie žalúzie predstavuje zimné obdobie zaťažkávaciu skúšku. Lamely môže pokryť sneh či mrznúci dážď. Nízke teploty dokonca spôsobujú vytvorenie námrazy vo vodiacich lištách, medzi spodnými lamelami a parapetom, prípadne medzi samotnými lamelami. V tom prípade sa neodporúča so žalúziami manipulovať, pretože by mohlo dôjsť k ich poškodeniu.

Ak chcete námrazu z lamiel vonkajších žalúzií odstrániť, snažte sa to urobiť veľmi opatrne. Najlepšie je však počkať, kým sa ľadová vrstva prirodzene neuvoľní.

Skontrolujte funkčnosť

Po zime treba skontrolovať celkový technický stav vonkajších žalúzií. Prezrite si dráhy vodiacich líšt, či nie sú zanesené od hrubých nečistôt, hmyzu alebo iných drobných predmetov. Zároveň si overte, či sa lamely správne naklápajú.

Ak zaregistrujete problém s naklápaním, môže byť porušený takzvaný rebríček – šnúrka vedená prednou a zadnou časťou žalúzie, ktorá umožňuje polohovanie lamiel. Kvalitné rebríčky sú dnes vystužené aramidovými vláknami (kevlarom), vďaka čomu sú maximálne pevné a odolné, k problémom teda dochádza výnimočne.

Počujete zvláštne zvuky?

Ďalej by mala nasledovať vizuálna kontrola šikmého chodu žalúzií. Pohyb smerom nahor a nadol zabezpečujú pásky. Tie sa vplyvom zvýšenej námahy alebo nesprávnym používaním môžu roztrhnúť a znemožniť vertikálny chod vášho tieniaceho systému. Vtedy treba prestať žalúzie používať a kontaktovať predajcu. Rovnako to platí v prípade, ak by ste zaznamenali akékoľvek problémy s navíjačmi alebo motorom, napríklad hučanie, pískanie alebo nepríjemné rezonovanie.

Čistota pol života aj pre žalúzie

K dôležitým krokom jarnej údržby vášho exteriérového tienenia patrí samotné čistenie. Lamely sa zvyknú po zime zaniesť prachom, nečistotami, ale aj peľom či lístím, ktoré ste nestihli odstrániť na konci jesene. Hrubá špina či rôzne čiastočky môžu lamely poškriabať alebo inak poškodiť, preto treba všetky nečistoty odstrániť.

Ako na to?

V ideálnom prípade si môžete na čistenie vonkajších žalúzií objednať špecializovanú firmu. Ak na to nemáte rozpočet, môžete sa o údržbu postarať aj sami:

  • Lamely nastavte do vodorovnej polohy alebo malého sklonu.
  • Ak používate rebrík, nikdy ho neopierajte o žalúzie.
  • Vonkajšie žalúzie je najlepšie čistiť ručne, ideálne lamelu po lamele, a to plynulým ťahom jedným smerom. Takto zabránite tomu, aby sa špina roznášala po celej ploche.
  • Môžete použiť handru alebo mäkkú špongiu navlhčenú vo vode s troškou mydla alebo jemného saponátu. Voda by nemala mať viac ako 40 °C.
  • Úplne zabudnite na chemické a abrazívne čistiace prostriedky, ako sú riedidlá či rozpúšťadlá. Na povrch lamiel môžu pôsobiť agresívne.
  • Ak sú lamely silnejšie znečistené, nalejte vodu s obsahom saponátu do rozprašovača a opatrne ho aplikujte na žalúzie. Nechajte roztok chvíľku pôsobiť a následne špinu zotrite. Zabráňte však tomu, aby roztok na žalúziách zaschol.
  • Neodporúčame využívať „wapky“ – vysokotlakové čističe dokážu poškodiť lamely alebo spoje a navyše riskujete, že pod silným tlakom spláchnu špinu na parapet alebo na plochu terasy. V horšom prípade zanesú aj fasádu v okolí okna či zasklenej plochy. Treba si uvedomiť, že žalúzie môžu byť po polroku naozaj silno znečistené.
  • Okrem lamiel a parapetu nezabudnite vyčistiť aj vodiace lišty.
  • Očistené vonkajšie žalúzie nechajte prirodzene doschnúť.

Tip na záver

Znečistenému vzhľadu žalúzií môžete čiastočne predísť aj výberom vhodnej farby lamiel. Vo všeobecnosti platí, že tmavé a biele odtiene sú háklivejšie a špinu na nich vidieť oveľa rýchlejšie. Naopak, neutrálne svetlé odtiene a povrchové úpravy so štruktúrou či metalickou lesklou úpravou, dokážu znečistenie ľahšie „zakamuflovať“. Napriek tomu platí, že čisteniu treba venovať náležitú pozornosť, pretože pomáha udržiavať váš tieniaci systém v dobrom stave.