Vonkajšie tienenie je voči teplu i chladu účinnejšie, než si myslíte

Termovízna technika, pomocou ktorej sme mapovali účinnosť tieniacich prvkov pri nízkych teplotách, preukázala náš predpoklad. Vonkajšie žalúzie nefungujú iba ako efektívna ochrana pred letnými horúčavami, ale aj pred zimnými mrazmi.


Termovíznou kamerou sme zisťovali, aký rozdiel v teplotných únikoch vzniká, keď je vonkajšia žalúzia stiahnutá a, naopak, úplne zatvorená. Pri zatvorenej žalúzii totiž medzi tabuľou okna a samotným tieniacim prvkom vzniká uzavretá vzduchová medzera, ktorá funguje ako prirodzený izolant. Prakticky teda zlepšuje tepelnoizolačné vlastnosti okna.

Na okne so stiahnutou žalúziou bolo na termovíznej kamere vidieť okolo rámov okna modrú farbu, čo je zjavný dôkaz toho, že chlad prestúpil až na okno a zanechal rámy studené. Na okne s uzavretou žalúziou už termovízna kamera modré miesta neukázala. Rozdiel je teda badateľný. Z toho tiež vyplýva, že vonkajšie žalúzie sa v zime oplatí na noc zatiahnuť, aby vám teplo zbytočne neunikalo z domu von. Keď je vonku mráz, pomáhajú vám exteriérové žalúzie šetriť energiu.

Prečo bráni vonkajšie tienenie prehrievaniu v lete?

Samozrejme, pri teplotnej ochrane treba vyzdvihnúť najmä schopnosť vonkajších žalúzií zabrániť prehrievaniu interiéru. Dokazuje to takzvaný redukčný súčiniteľ prvkov tieniacej techniky, ktorý výrobcovia počítajú podľa platných európskych noriem. Redukčný súčiniteľ prvkov tieniacej techniky Fc je číslo, ktoré vyjadruje účinnosť jednotlivých clôn aj s ohľadom na ich farebné vyhotovenie. Vyjadruje sa percentom, ktoré značí, na koľko klesne tepelný tok (W/m2) prechádzajúci do interiéru.

Koľko slnečnej energie vstúpi do interiéru?

Spoločnosť Climax ako výrobca tieniacej techniky urobila merania, v rámci ktorých dospela k zaujímavým výsledkom. Ak zoberieme do úvahy okno s veľkosťou 1 m2 a tepelnú energiu slnečných lúčov 600 W/m2, potom celkový činiteľ prestupu slnečnej energie okna (niekedy označovaný ako SF) bez clony bude mať hodnotu g = 0,59.

Koľko tepelnej energie teda prejde do interiéru a oknom bez tieniacej techniky?

600 W/m2 × 1m2 × g = 600 × 1 × 0,59 = 354 W

Kým redukčný súčiniteľ okenných otvorov bez clony sa rovnal 1, v prípade vonkajších žalúzii dosiahol číslo 0,15 až 0,3. Vnútorné žalúzie mali naproti tomu hodnotu redukčného súčiniteľa 0,5. V prípade zatvorených exteriérových žalúzií so svetlou povrchovou úpravou sa podarilo namerať hodnotu 0,063. Tmavé vonkajšie žalúzie sa priblížili hodnote 0,145. Znamená to, že výberom svetlých odtieňov exteriérových tieniacich prvkov si určite polepšíte.

Uvedené hodnoty Fc sa vzťahujú na zasklenie typu C (g = 0,59, Ug = 1,2 W/m2.K).

Ak si nie ste istí výberom správnej tieniacej techniky, obráťte sa na našich odborníkov. Radi vám vysvetlíme všetky výhody a nevýhody konkrétnych tieniacich prvkov.