Chráňte sa pred slnkom na záhrade. Pomôžu vám slnečné plachty

Leto sa neodmysliteľne spája so slnkom, ale aj s nebezpečným ultrafialovým žiarením. Ak sa mu vystavujete príliš dlho, riskujete nielen úpal a prípadnú nevoľnosť, ale aj spálenie pokožky, rýchlejšie starnutie či zvýšené nebezpečenstvo rakoviny kože. Slnečné lúče preto nepodceňujte a radšej sa počas horúčav pred nimi chráňte.


Pravidlo č. 1 – Nezabudnite na krém

K základnej ochrane patrí zdržiavať sa na priamom slnku čo najmenej, najmä okolo poludnia. Vonku treba používať krém s primeraným ochranným faktorom, ktorý obmedzuje pôsobenia UVA aj UVB lúčov. Faktor vyberajte podľa fototypu vašej pokožky, ale aj podnebného pásma. Citlivé časti tváre spravidla potrebujú vyšší ochranný faktor.

Krém nanášajte na pokožku aspoň polhodinu predtým, ako pôjdete na slnko. Ak sa medzitým budete kúpať, po osušení sa natrite znova. Vodoodolný krém totiž neznamená, že sa vo vode nezmyje. Dokáže však krátkodobo zachovať ochranu pred ultrafialovým žiarením aj vo vlhkom prostredí.

Pravidlo č. 2 – Chráňte sa zvnútra

Čo to znamená? Naše telo reaguje na teplo veľmi citlivo. Obzvlášť sa to prejavuje u malých detí. V letných horúčavách mu však môžete pomôcť správnou životosprávou. Dbajte predovšetkým na pravidelný pitný režim, ktorý zabraňuje dehydratácii, a jedzte mnoho ovocia a zeleniny, najmä plody žltej a oranžovej farby, ako sú mrkva, červený melón, červené paradajky, citrusy či papriky.

Pravidlo č. 3 – Zdržujte sa v tieni

Najintenzívnejšie svieti slnko okolo poludnia. Ak je to možné, v kritickej dobe od 11:00 do 15:00 zostaňte radšej doma alebo v tieni. Ak nemáte na terase pergolu, môžete si pomôcť slnečníkom. Avšak, na trhu sú dnes v ponuke aj špeciálne slnečné plachty.

Aké sú ich hlavné výhody?

  • Oproti zastrešenej pergole ich možno umiestniť kdekoľvek v záhrade. Skvelo sa preto hodia napríklad k bazénu.
  • Pôsobia štýlovo – ich dizajn vychádza z návrhu jachtárskych plachiet a na výrobu sa používa high-tech jachtárska textília.
  • Sú ľahké a vzdušné – ideálne pre ľudí, ktorí nechcú k domu pristavovať akúkoľvek ďalšiu konštrukciu a neplánujú tráviť i prechodné jesenné či jarné dni na terase.
  • Na rozdiel od klasických slnečníkov nemajú stredovú tyč, poskytujú tak používateľom neobmedzený priestor bez prekážok.
  • Viaceré slnečné plachty možno otáčať podľa polohy slnka a prispôsobiť tak tieň ktorejkoľvek hodine dňa.

Plachta Corradi Defense

Možno vám trochu pripomína klasický slnečník, v skutočnosti však ide o šikovnú rolovaciu plachtu, ktorá sa zasúva do hriadeľa uprostred. Antikorovú konštrukciu nesie tyč umiestnená v rohu. Plachta sa vyrába v dvoch moduloch; menší má rozmery 2,9 x 2,9 metra, väčší prekryje plochu 3,4 x 3,4 metra.

Slnečnú plachtu možno ovládať manuálne alebo elektricky – pomocou trubkového motora. Inštalovať sa dá na stenu domu, do zeme alebo do podstavca, vďaka čomu bude prenosná. Náročnejší zákazníci si môžu vybrať slnečnú plachtu s integrovaným osvetlením. Plachta je odolná voči vetru zhruba do rýchlosti 50 km/hod, pri silnejšom vetre ju treba zložiť. Práve tento typ plachty je skvelým riešením pre vytvorenie tieňa pri bazéne. Môžete pod ňu umiestniť ležadlo alebo záhradné sedenie.

Slnečné plachty Soliday

Modely slnečných plachiet Soliday sú vyhotovené v rôznych tvaroch. Pri riešení plachty na mieru môže klient uvažovať aj nad atypickými tvarmi. Umiestnenie plachty zvyčajne neobmedzuje ani nerovný terén. Upevniť sa dokonca môže o dom alebo o vyšší plot. Jedinou podmienkou je taký návrh geometrie plachty, aby sa zachovala stabilita celej konštrukcie a správne navíjanie látky na hriadeľ umiestnený v stredovej diagonále.

Tu treba rešpektovať aj kapacitu a silu navíjacích lán. Na druhej strane je rovnako dôležité pohrať sa s výškovým nastavením jednotlivých oporných bodov plachty, aby v priestore pôsobila príjemne a dynamicky a zároveň vytvárala potrebnú „striešku“ alebo sklon. Vďaka tomu je potom odolnejšia voči vetru a zároveň lepšie chráni zatienenú plochu pred zapadajúcim slnkom.

V prípade záujmu môžu klienti dostať meraciu sadu so stĺpmi, ktoré suplujú výškové body plachty, pospájané páskou širokou 2 cm, a to po obvode aj diagonálne. V priebehu niekoľkých dní si tak budúci používateľ môže overiť pohyb slnka po oblohe a určiť výškové nastavenie plachty podľa jeho osobných potrieb. 

Najväčšiu plachtu možno vyhotoviť vo veľkosti až 85 metrov štvorcových v prípade elektrického ovládania. Pri manuálnom ovládaní je maximálna dĺžka hriadeľa 12 metrov. Plachty môžu byť vyhotovené v rôznych farbách, od klasickej bielej, ktorá pôsobí ľahko a dizajnovo, až po extravagantné žlté, červené či zelené, ktoré môžu podčiarknuť celkový vzhľad domu. K najobľúbenejším však patria sivé, antracitové a krémové odtiene, ktoré pôsobia neutrálne a zvyčajne sa ľahšie udržujú.

Samozrejme, treba pamätať na to, že látková slnečná plachta vám nezabezpečí takú silnú UV ochranu ani tepelný komfort ako pergola. Je však vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú originálne a najmä flexibilné riešenie tienenia na záhrade.