Čo by ste si mali všímať pri výbere vonkajších žalúzii?

Odborníci sa podelili o praktické tipy, ako pri výbere vonkajších žalúzií neprísť o nervy a peniaze. 

 

V tomto článku vás nebudeme presviedčať, aby ste si vybrali vonkajšie žalúzie u nás. Keď navštívite ktoréhokoľvek predajcu, každý z nich má najlepšiu ponuku a super ceny. Nikto vám nepovie, že predáva šmejdy. Lenže vonkajšie žalúzie budete mať na dome 10 a viac rokov a v ideálnom prípade by tak dlho mali fungovať. Cena žalúzií a montáže na rodinný dom je v tisícoch eur, pri takejto investícii je na mieste zvážiť všetky detaily. Nebojte sa pýtať sa na všetko podstatné. 

Na čom nie je čo pokaziť

Lamely sú najviditeľnejšia časť žalúzie. Pri jej výrobe nie je veľmi čo pokaziť, maximálne sa môžu prejaviť mierne nepresnosti a estetické hľadisko. O to väčšiu pozornosť venujte ďalším komponentom, montáži a popredajnému servisu. 

Plastové diely vonkajších žalúzií

Všímajte si, z čoho sú vyrobené tŕne žalúzie a spojky rebríkov. Veľa výrobcov používa plastové komponenty, čo má vplyv na celkovú životnosť žalúzie. Aj UV stabilné plasty majú svoje limity (čím menej UV stabilizátora obsahujú, tým je plast lacnejší a menej trvácny), niektoré firmy na ne nevedia dať dlhšiu záruku, lebo vedia, že pravdepodobne nevydržia viac, ako dva roky. 

 

  • Zvýšte pozornosť:

Ak sú plastové komponenty bielej farby, vo väčšine prípadov je to znak, že nemajú UV stabilizáciu. Na slnku tak rýchlejšie podliehajú degradácii. 

 

  • Tip pre vás: 

Vyberajte žalúzie s kovovými časťami, ktoré zvládnu vrtochy počasia a teplotné výkyvy. V našej ponuke má takéto žalúzie výrobca Climax. 

Screenshot 2024-06-06 at 17.29.50

Motorické ovládanie vonkajších žalúzií

Všímajte si, akej značky je motor, ktorý poháňa vonkajšie žalúzie. Nenechajte sa zlákať nižšou cenou a vyhnite sa motorom neznámych značiek. K tým spoľahlivým patria značky Somfy, Elero, Geiger či Selve.

 

  • Zvýšte pozornosť:

Ovládanie a motor nie je to isté. Ak vám predajca ponúka žalúzie s ovládaním značky Somfy, overte si, či je Somfy aj motor

V praxi sa stretávame s tým, že výrobca použije čínsky motor v kombinácii s s externým prijímačom Somfy. Takéto riešenie vám síce zabezpečí ovládanie žalúzií a aj možnosť pripojenia do systému inteligentnej domácnosti, no nebudete môcť využívať všetky funkcionality a výhody somfy. Externý prijímač napríklad nedokáže identifikovať polohu žalúzie, náklon lamiel a podobne. 

 

  • Tip pre vás: 

Všetky vonkajšie žalúzie z našej ponuky dodávame s ovládaním a motormi Somfy. Ako certifikovaný Somfy expert potvrdzujeme odbornosť a zároveň máme záväzok poskytovať prvotriedne montážne a popredajné služby. 

Screenshot 2024-06-06 at 20.59.05

Záruka na vonkajšie žalúzie 

Väčšina výrobcov ponúka záruku od 2 do 4 rokov na žalúzie a 5 rokov na motor.

 

  • Zvýšte pozornosť:

 Pýtajte sa výrobcu, na čo všetko sa vzťahuje záruka. Bežnou praxou aj renomovaných značiek je, že záruka sa nevzťahuje na pohyblivé časti žalúzií a komponenty. U všetkých výrobcov platí, že sa nevzťahuje na mechanické poškodenie, napríklad vplyvom krupobitia a extrémneho počasia. Vzhľadom na to, že žalúzie budete mať na dome roky, vyberajte tie s čo najdlhšou zárukou

 

  • Tip pre vás: 

Climax ako jedna z mála značiek ponúka 4 ročnú záruku na komplet celú žalúziu, vrátane rebríkov. 

 

Montáž podomietkového riešenia

Súčasťou dodávky vonkajších žalúzií je ich montáž. Najmä pri podomietkovom prevedením je dobré pýtať sa na detaily, ktoré vám ušetria peniaze a starosti

Ako je riešená izolácia podomietkového boxu?

Pýtajte sa na to, či vám dodávateľ pri inštalácii podomietkového boxu zabezpečí aj jeho izoláciu. Izolácia z vnútornej strany podomietkového boxu chráni preklad pred premŕzaním a zabraňuje vzniku tepelných mostov. Po montáži sa za box už nikto nikdy nepozrie, o to viac inštalácii venujte pozornosť. 

 

  • Tip pre vás: 

Pre pasívne domy so zateplením 20 cm a viac je určený podomietkový box PASIV. Všetky kotviace body sú s prerušením tepelných mostov a na izoláciu využívame kombináciu viacerých materiálov, aby sme dosiahli optimálny pomer hrúbky a tepelnoizolačných vlastností. 

Ako prebieha montáž podomietkových líšt?

Montáž podomietkových vodiacich líšt dokáže skomplikovať a predražiť práce na zateplení a dokončení fasády. Ak sú pri montáži navŕtané konzoly, sťažuje to prácu zatepľovačom aj fasádnikom. Určite sa na takýto detail opýtajte. 

 

  • Tip pre vás: 

Z praxe sa nám osvedčilo frézovať puzdra vodiacich líšt do ostenia, čím nekomplikujeme život zatepľovačom ani fasádnikom a v konečnom zúčtovaní vás fasáda vyjde lacnejšie.

Screenshot 2024-06-06 at 21.00.26

Kde končí odpad z montáže?

Väčšina firiem po montáži odvezie odpad a obalový materiál, ktorý pri nej vznikol. No vedeli ste, že odpad právnických osôb, aj keď je vyseparovaný, nepatrí do zberných nádob, ktorých vývoz zabezpečuje obec? Ak sa firma zbavuje odpadu v kontajneroch na sídliskách, svedčí to o jej neserióznosti. 

Pýtajte sa na popredajný servis

Zo zákona majú firmy povinnosť vyriešiť reklamáciu do 30 dní. No ak vám bude dovnútra pražiť slnko počas najväčších horúčav alebo budete mať vo vnútri tmu ako v rohu, lebo sa žalúzie nedajú vytiahnuť, oceníte návštevu technika čo najskôr. Určite sa pýtajte, v akom časovom horizonte firma rieši reklamácie. 

  • Tip pre vás: 

V Profirole máme vlastné servisné oddelenie, ktoré do týždňa zabezpečí servisnú obhliadku. Technik, ktorý príde k vám je plne vybavený a veľa závad vie vyriešiť priamo na mieste. Vo firme sa venuje len servisu a dokáže servisné zásahy riešiť urgentne, napríklad vtedy, ak máte v celom dome tmu. 

 

Za svoje peniaze si zaslúžite dostať kvalitný produkt a servis a na Slovensku je čoraz viac firiem, ktoré to dokážu zabezpečiť. Pýtajte sa na detaily, nenechajte sa odbiť mlčaním a vyhýbavými odpoveďami. Iste, medzi kvalitou a cenou môžete robiť kompromisy, ale robte ich z vlastnej vôle, nie preto, že vás nachytali. 

 

Chcete si overiť, ako to chodí u nás? Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo našich špecialistov na exteriér kontaktujte online.