Ako zamerať a ako namontovať žalúzie na plastové okná?

Výber interiérových žalúzií najčastejšie prebieha spolu s voľbou okenného systému. Niekedy je však potrebné vybaviť okná tieniacim systémom dodatočne. Ľudia často riešia montáž interiérových žalúzií vtedy, ak chcú vymeniť starší opotrebovaný typ výrobku za novší. Nezriedka sa tiež stáva, že do predajne prídu s cieľom kúpiť si úplne iný typ tienenia. Kvôli nižšej cene však nakoniec zvolia interiérové žalúzie. Ako ich teda zmerať a namontovať?


Ak si vyberáte interiérové žalúzie, nemyslite iba na cenu. Dôležité je, čo od tohto výrobku očakávate. Existujú totiž rôzne typy žalúzií. Na trhu sú klasické modely s pevnou hornou lištou, napríklad žalúzie IDS alebo MAX, ktoré zabezpečia štandardné potreby bežného používateľa, čiže jednoduché tienenie v interiéri či ochranu pred pohľadmi zvonku.

Drahšie modely pre náročnejších

Dostupné sú však aj žalúzie, ktoré spájajú výhody štandardných žalúzií a plissé roliet. V hornom profile majú rukoväť, pomocou ktorej ho možno posúvať smerom nadol a zastaviť v ktorejkoľvek polohe. Podobne sa dá ovládať aj spodný profil. Množstvo svetla tak môžete regulovať zhora aj zdola. Lamely sa pritom dajú pohodlne naklápať. Ak chcete mať v interiéri po odklopení tieniaceho systému viac svetla, zvoľte žalúzie, v ktorých sa pri naklápaní automaticky spoja dve lamely do seba. Opticky tak vznikne redší raster lamiel a vy si môžete užívať lepší výhľad.

Klasika vo vyššom štandarde

Pre zástancov klasiky, ktorí hľadajú kvalitu za rozumnú cenu, sú ideálne interiérové žalúzie MAX. Naproti ostatným štandardným modelom sú dimenzované na väčší počet cyklov vytiahnutie/stiahnutie. Vďaka modernizovanému prevodovému systému dokážu ľahko ovládať aj väčšie rozmery.  Horný nosník je zakrytý elegantnou krycou lištou po celej dĺžke.  Žalúzia sa pritom montuje priamo do zasklievacej lišty, vďaka čomu montáž nezasahuje do samotného okna. Ovládanie je spoľahlivejšie, pretože retiazka sa navíja priamo z prevodovky. Tento model zároveň ponúka širokú škálu farebných odtieňov pre lišty aj samotné lamely.

Farba a vyhotovenie

K najčastejším farebným riešeniam, ktoré volia zákazníci, patria vyhotovenia v bielej alebo v striebornej. Pôsobia neutrálne a dajú sa bez problémov zladiť s interiérom. Samozrejme, zvoliť môžete aj iný farebný variant. V tom prípade si však radšej zapožičajte vzorkovnicu lamiel, ktorú si môžete doma v pokoji prezrieť a prirovnať k stenám či k nábytku. Často sa stáva, že na začiatku zákazníci uvažujú nad neštandardným odtieňom lamiel, po odskúšaní vzoriek sa však nakoniec aj tak rozhodnú pre základnú farbu.

Okrem farby sa zaujímajte o to, ako je žalúzia vyrobená, či ako bude namontovaná. Detaily, ako správne naklápanie lamiel či presné doliehanie spodnej lišty žalúzií, ovplyvnia svetelné podmienky a celkový dojem viac než samotné farebné riešenie výrobku. Kvôli komfortu pri ovládaní sa zaujímajte aj o to, či majú žalúzie tichý chod a spoľahlivú mechaniku.

Odborne či vlastnoručne?

Montáž štandardného modelu žalúzií je maximálne jednoduchá. Ak ste trochu zruční, nebude pre vás problém postarať sa o realizáciu vo vlastnej réžii. Na druhej strane, výhodou odborníka je dlhoročná prax. Je vyškolený na montáž žalúzií, vďaka čomu ich osadí oveľa rýchlejšie a ľahšie, prípadne vám vysvetlí, ako sa o žalúzie starať a ako s nimi zaobchádzať. V prípade nejakého poškodenia, ktoré nezavinil zákazník, sa možno na daného technika znova obrátiť.

Ako správne zmerať klasické žalúzie?

  1. V prípade interiérových žalúzií je dôležitý rozmer skla, nie rozmer okenného rámu.
  2. Najskôr zmerajte okno v šírke, a to od tesnenia po tesnenie – ideálne aspoň na troch rôznych miestach, pričom uvediete tú najmenšiu hodnotu. Plast totiž pracuje, môže sa teda stať, že šírka okna bude v rôznych miestach odlišná.
  3. Zo šírky potom odpočítajte približne 2 mm. Predídete tak tomu, aby sa žalúzie pri vyťahovaní a sťahovaní zachytávali o tesniacu lištu a spôsobovali problémy pri manipulácii.
  4. Pri meraní výšky berte do úvahy rozmer skla aj s tesnením. Je totiž lepšie, ak je žalúzia o pár milimetrov vyššia než samotné okno a bude lepšie doliehať k spodnej zasklievacej lište.
  5. Ak je zasklievacia lišta užšia, vkladajú sa do tienenia dištančné podložky. Väčšinou nie sú nutné, v prípade potreby sa dajú objednať aj namontovať dodatočne.

Na záver

Interiérové žalúzie možno namontovať takmer na všetky, aj rôzne atypické okná, pokiaľ majú tvar obdĺžnika alebo trojuholníka, a nie sú riešené ako oblúkové. V tom prípade treba uvažovať nad úplne iným typom tienenia.