Ako do architektúry domu zakomponovať slnolamy?

Slnolamy sa spočiatku objavovali hlavne na verejných budovách, dnes ich však nájdeme aj na rodinných domoch. Okrem toho, že pozitívne ovplyvňujú klímu v interiéri, sú aj zaujímavým dizajnovým prvkom. Poradíme vám, ako ich vhodne zakomponovať do architektúry vášho domu.


Ak hľadáte imidžové tienenie, ktoré funguje a reguluje intenzitu svetla v interiéri, slnolamy sú tou správnou voľbou. Charakterizuje ich pevná konštrukcia osadená na fasádu, zväčša pred okná. Vyrábajú sa v rôznych farebných variantoch a povrchových úpravách, takže nie je problémom zakomponovať ich do architektúry vášho domu. Pri ich návrhu treba zohľadniť proporcie objektu aj to, pod kým uhlom dopadajú na fasádu slnečné lúče (hlavne v prípade fixných typov). Slnolamy sú stabilne nainštalovaným prvkom a ich lamely môžu byť fixné alebo naklápateľné. Pre individuálnych staviteľov sú určené hlavne posuvné slnolamy, ktoré ponúkajú variabilitu materiálov aj farieb.

Slnolamy uzatvoria terasu aj pergolu

Posuvné slnolamy fungujú ako pohyblivé tieniace panely, štandardne sa používajú aj na uzavretie terasy alebo pergoly. Skladajú sa z pevného hliníkové rámu a sekvencie panelov, ktoré sa posúvajú po koľajničkách v závesnom systéme. Odsúvajú sa manuálne, môžete ich však ovládať i motoricky.

Rozmer jednotlivých panelov závisí od výplne, rozhodnúť sa môžete pre hliník alebo drevo. Hliník je na rozdiel od dreva bezdúdržbový materiál, ktorý netreba ošetrovať. Pretože slnolamy sú sami osebe finančne nákladnejším riešením, mnoho zákazníkov si vyberá práve lacnejší hliníkový variant.

Aby fasáda ladila

V prípade dreva je príprava samotného panelu náročnejšia, rovnako aj spôsob uchytenia lamely je iný – kým hliník sa skrutkuje z bočných strán, drevo sa navlieka cez bočný profil. Na výber máte z dvoch typov dreva – smrekovec a cedrové drevo, ktoré môžu byť dodané ako lakované drevo, prípadne v surovom stave pripravené na morenie do vami zvoleného odtieňa. Náterom a olejovaním tak môžete dosiahnuť odtieň čo najpodobnejší odtieňu vašich drevených a drevohliníkových okien alebo vstupných dverí.

Zložitejšie rekonštrukcie

Z architektonického hľadiska sú zaujímavé aj fixné hliníkové lamely belgického výrobcu v dekore dreva – ich obvodový rám je nastriekaný RAL farbami a ich výplň tvorí imitácia dreva. Závesný systém slnolamov je možné domontovať aj na hotovú fasádu, ideálne však je, ak o tomto type tienenia rozmýšľate ešte v štádiu projektu vášho domu. Samotné panely totiž niečo vážia a do úvahy treba brať aj hrúbku kotvenia, zateplenie fasády, konzoly a podobne. V prípade slnolamov na rekonštruovaných budovách musíte počítať so zložitejším kotvením do fasády, avšak aj v tomto prípade je možné tešiť sa v spolupráci s odborníkmi zo zaujímavého architektonického prvku.

Otváravé okenice

Možnosť regulovať tok svetla do interiéru prinášajú aj otváravé slnolamy s naklápacími lamelami. Posuvné alebo otváravé varianty označujeme aj ako okenice. Môžete ich zakomponovať do fasády alebo inštalovať ako samostatný architektonický prvok.

Mobilné okenice a posuvné slnolamy efektne dotvárajú vzhľad budovy a zároveň nerušia výhľad z nej do okolia. Keďže sa vyrábajú na mieru, dokonale zapadnú do architektúry vášho domu a sú vhodným estetickým riešením, ktoré nahrádza individuálne tienenie každého okna samostatne.