Načo sú dobré slnolamy?

Slnolamy sú špeciálne predsadené konštrukcie, ktoré sa upevňujú na fasádu budov, a to horizontálne alebo vertikálne. Takmer výlučne sa využívajú v komerčných či priemyselných objektoch, najmä v ich administratívnych častiach. Niektorí ľudia si ich dokonca pletú s okenicami, ktoré nesprávne nazývajú slnolamy. Na čo vlastne slúžia a ako treba pristupovať k ich návrhu?


Tieto tieniace prvky spájajú dizajn a funkčnosť do jedného veľkého, z architektonického hľadiska veľmi pôsobivého výrazového celku. Slnolamy v podstate vytvárajú akýsi pevný polotransparentný plášť stavby, vďaka čomu jej prepožičiavajú špecifický vzhľad a zároveň nebránia výhľadu do exteriéru. Umožňujú prirodzenú ventiláciu stavby a zároveň sa starajú o tieň a pohodu vo vnútornom prostredí budovy. Bránia totiž prestupu slnečného žiarenia na fasádu, čím objekt chránia pred prehrievaním. Prispievajú tak k efektívnemu manažmentu solárnej energieúspore financií, ktoré by inak boli vynaložené za chladenie.

Nezabudnite na technické posudky

Slnolamy môžu byť vyrobené z rozličných materiálov, najčastejšie sa však využíva hliník, ktorý je vysoko odolný a môže mať rôznu povrchovú úpravu, vylepšujúcu jeho vlastnosti – napríklad ochranu pred UV žiarením či škrabancami. Hliníkové lamely môžu byť opatrené aj práškovou farbou v širokom spektre RAL farieb, takže sa dajú veľmi jednoducho zladiť s architektúrou objektu. Na trhu existujú aj slnolamy s otvárateľnými okenicami, sú však oveľa drahšie, preto sa na objektoch využívajú minimálne.

Množstvo svetla sa dá regulovať nielen rozostupom lamiel, ktoré môžu mať šírku od 100 do 600 mm, ale aj návrhom správneho sklonu lamiel, ktorý môže byť stanovený v rozsahu od 0 stupňov (vodorovná poloha) až do 60 stupňov. 

V prípade slnolamov je dôležité už v čase návrhu stavby myslieť na dve podstatné veci. Tou prvou posudok o efektívnej účinnosti tienenia – čo značí, do akej miery slnolam tieni fasádu v čase, keď je osvetlená slnkom. Druhým aspektom je svetlotechnický posudok, na ktorý sa v projektoch, bohužiaľ, často zabúda. Svetlotechnika určuje, či slnolam navrhovaný na danú účinnosť spĺňa hygienické normy, týkajúce sa množstva denného svetla potrebného v interiéri. Ak sa norma nedodrží, miestnosti môžu pôsobiť príliš tmavo, pochmúrne a z hľadiska pracovných podmienok nebudú ľuďom vyhovovať. Obidva posudky sú súčasťou dodávateľskej dokumentácie a určite by v žiadnom projekte nemali chýbať.