Motorizácia výrazne zvýši komfort v kancelárii či v dome

Ovládanie tienenia či závesu na jedno stlačenie gombíka či dokonca na jeden klik v smartphone nie je scénkou zo sci-fi filmu, ale bežnou súčasťou života. Hoci za motorizáciu si priplatíte, už dnes si môžete bez problémov dopriať maximálne pohodlie.


Kedy je motorizácia vítaná?

Hlavnou výhodou motorizácie je rýchla zmena situácie – rozsah či spôsob tienenia miestnosti – v danom okamihu a bez námahy. Nemusíte manuálne ťahať šnúrkou, niečo zložito rolovať ani ručne naklápať lamely. Ešte viac sa takéto automatické ovládanie oplatí, ak ide o veľké tieniace prvky. Môže to byť napríklad záves v miestnosti s atypickým vyvýšeným stropom, ktorý by sa manuálne zaťahoval pomerne obťažne. Alebo tienenie v podobe baldachýnov v zimnej záhrade, ktoré je umiestnené privysoko na pohodlné ručné ovládanie.

Výhodou je tiež precízne navíjanie či rovnomerný pohyb tieniacich prvkov, vďaka ktorému predlžujete ich životnosť. Ľudská ruka totiž nie je taká obratná a presná ako hriadeľ ovládaný motorom, takže v prípade manuálu vzniká o čosi väčšie riziko opotrebovania.

Vedľajším benefitom motorického ovládania je možnosť nastaviť si vopred podmienky a funkcie tieniacich prvkov alebo konkrétne režimy. Takzvané riadenie scén umožňuje diaľkové ovládanie či ovládanie mobilnými zariadeniami. Ak niekomu v noci vyhovujú úplne zatiahnuté závesy, ale ráno túži po prvých lúčoch slnka, môže si určiť presnú hodinu, kedy sa závesy odtiahnu. Nemusí pritom vstávať z postele. Takýto režim je okrem iného prospešný aj pre biorytmus človeka a tvorbu hormónov, ktoré sa podieľajú na správnom fungovaní organizmu. Motorizácia človeku zabezpečí úplnú tmu v noci, a teda dostatok melatonínu (hormónu spánku), ako aj prebúdzanie sa s prirodzeným svetlom, ktoré reguluje vylučovanie serotonínu (hormónu šťastia).

Doma aj v kancelárii

Automaticky ovládanie prvky možno využívať v súkromnej aj komerčnej sfére. Doma sa starajú predovšetkým o pohodlie užívateľov, v administratívnom či biznis prostredí ide o nevyhnutný funkčný prvok, ktorý šetrí čas. Ste na diskusnom fóre a potrebujete premietnuť prezentáciu na projektore? K tomu je potrebné prítmie. Kým by ste ručne pozaťahovali všetky tieniace prvky, stratili by ste drahocenné minúty. Motorizácia to urobí za vás, navyše rýchlo a správne.

Ak komerčný interiér z hľadiska dizajnového konceptu (napríklad historická sála s ťažkými lustrami) nedovoľuje použitie panelovej steny alebo látkových roliet, môžu sa v ňom uplatniť závesy – majú luxusnejší vzhľad a pôsobia mäkšie.

Čo všetko sa dá ovládať motoricky?

V princípe môžete s automatikou prepojiť všetko, čo nie je zabudované priamo v okne, čiže napríklad látkové rolety, plissé rolety, panelové (resp. japonské) steny, vertikálne žalúzie, záclony či závesy. Z horizontálnych interiérových žalúzií možno takto ovládať jedine hliníkové žalúzie MAXdrevené žalúzie. Kľúčové je teda vybrať si správny typ tienenia. Spôsoby riadenia môžu byť takisto rôzne – prostredníctvom vypínača, diaľkového ovládača alebo mobilných zariadení, čiže tabletu alebo smartphonu. Ide predovšetkým o to, akú mieru pohodlia vyžadujete.

Ak chcete ovládať akýkoľvek tieniaci prvok motoricky, myslite aj na kabeláž a 230 V napätie. V prípade výrobkov, ktoré vyžadujú priame napájanie, treba myslieť na kabeláž aj umiestnenie či vzdialenosti v predstihu. Najmä vtedy, ak bude tienenie zabudované do prekladu. Ak na tento dôležitý bod zabudnete, existuje ešte možnosť riešiť motorizáciu tienenia dodatočne, a to pomocou batérie alebo akumulátorov.

Ak potrebujete radu alebo odbornú konzultáciu, ako motorizáciu uplatniť vo svojom dome či byte, poraďte sa s našimi expertmi na tienenie.