Bioklimatické pergoly

Trend ostatných rokov ukazuje, že ľudia chcú čoraz viac času tráviť doma. Aktuálne dianie vo svete aj u nás tomuto trendu nahrávajú. Investujeme do terás, bazénov a záhradného nábytku. Úmerne s časom tráveným vonku rastie aj potreba chrániť seba a záhradný nábytok pred dažďom a ostrým slnkom.


Pergola sa na slovenských záhradách už pomerne udomácnila. Na rozdiel od markízy je to pevná konštrukcia, ktorej funkciou je ochrániť ľudí ale aj záhradný nábytok pred vrtochmi počasia. Spája komfort sedenia vo vnútri s výhodami sedenia vonku. Okrem klasických pergol s látkovou strechou sa viac do popredia dostávajú tzv. bioklimatické pergoly. Aké sú to pergoly a v čom sú iné?

Bioklimatické pergoly

Bioklimatická pergola je moderný spôsob prekrytia terasy, ktorý sa dokonalo prispôsobuje sa individuálnym požiadavkám a meniacim sa poveternostným podmienkam. Strechu tvoria naklápateľné hliníkové lamely. Sú otočné až o 135 stupňov, vďaka čomu môžete regulovať množstvo svetla na terase. Lamely v pootvorenom stave podporujú prúdenie vzduchu a tak podporujú prirodzené ochladzovanie priestoru pod pergolou. V uzavretom stave lamely chránia pred dažďom a dokonca pred snehom. 

Kvadratický tvar (bez sklonu strechy) prináša okrem nadčasovej estetiky viacero funkčných výhod. Takúto pergolu je možné uzavrieť roletami alebo posuvnými sklenými panelmi. To robí z pergoly prívetivé miesto pre trávenie voľného času aj počas naozaj chladných dní. Tvar pergoly je priam predurčený pre zastrešenie terás bungalovov. Odpadajú starosti so sklonom strechy pergoly, na ktoré pri bungalovoch neostáva miesto.

Pergoly je možné vybaviť množstvom praktického príslušenstva ako ohrievače, osvetlenie a moderné ovládacie prvky.  Toto a ďalšie doplnky prispievajú k vysokému komfortu moderného priestoru aj pre náročného klienta.