Ako sa tienenie proti slnku zmenilo v posledných 5 rokoch

Zaujímate sa o to, ako si čo najefektívnejšie zabezpečiť tienenie interiéru či terasy? Aj v tejto oblasti sa menia trendy. Nie je to však záležitosť krátkodobých módnych výstrelkov. Zmeny sa podriaďujú novým technológiám, väčšom dopyte po komfortných riešeniach, udržateľnosti a cenovej dostupnosti. Podľa dát z obchodného oddelenia sme identifikovali tri zmeny. Ktoré produkty sú na ústupe a ktoré si naopak získavajú väčšiu priazeň zákazníkov?

Vonkajšie žalúzie na ústupe

Vonkajšie žalúzie majú svoj boom pomaly za sebou a postupne ich nahrádzajú vonkajšie screenové rolety

Dôvodov tejto zmeny je niekoľko. Screenové rolety mimoriadne dobre odolávajú vetru, na rozdiel od vonkajších žalúzií ani pri silnom vetre nebúchajú, no poskytujú rovnakú ochranu pred ostrým slnkom a prehrievaním. Sú veľmi obľúbené v oblastiach, kde viac fúka, či už ide o byty na vyššom podlaží alebo rodinné domy na okrajoch obcí. 

Svoju úlohu zohrala aj celková dostupnosť a marketing. Už aj na Slovensku je viac kvalitných výrobcov screenových roliet, zákazníci ich viac poznajú a požadujú.

Screenové rolety chránia interiér pred prehrievaním, no zároveň umožňujú udržiavať vizuálny kontakt s okolím. Sú k dispozícii s látkami s rôznou priepustnosťou svetla, farebnosťou, v motorizovanej verzii i vo verzii pre rohové okná

screenove-rolety-na-pozicne-hacky-biale

Bioklimatické pergoly sú in

Postupne sa mení obraz klasickej pergoly. Kým v minulosti zákazníci uprednostňovali pergolu s posuvnou látkovou strechou, dnes sú trendom skôr bioklimatické pergoly s naklápacími hliníkovými lamelami. 

Dôvod je prostý, bioklimatické pergoly z našej ponuky je možné využívať prakticky celoročne. Lamelová strecha udrží sneh, s doplnkami ako bočné zasklenie a tienenie plní funkciu plnohodnotnej zimnej záhrady, ktorú je možné vetrať aj cez strechu a vďaka bioklimatickému efektu sa ani v lete priestor terasy neprehrieva.

seda-bioklimaticka-pergola

V interiéri hrá prím textilné tienenie

Zdá sa, že klasickým interiérovým žalúziám pomaly odzvonilo. Do popredia sa opäť dostáva látkové tienenie v modernej i klasickej verzii

Štýlové plisé rolety nie sú fixne uchytené v hornej časti a je možné posúvať ich v oboch smeroch, klasické látkové rolety majú rôznu priepustnosť svetla, výber vzorov, farieb a štruktúr je prakticky neobmedzený. Do módy sa vracajú záclony a závesy, ktoré sú uchytené na neviditeľných koľajnicových systémoch, alebo naopak, na dizajnových garnižiach. Motorizácia závesov na veľkých presklených plochách je už skôr štandardom. Na trhu je dnes toľko produktov, ktoré vyzerajú krajšie ako vnútorné žalúzie a sú cenovo dostupné. Do interiéru vnášajú pocit útulnosti, dostatok tepelnej pohody a svetelného komfortu. 

latkove-rolety-s-cierno-bialym-vzorom

 

Bez ohľadu na to, či sa pri výbere riadite aktuálnymi trendmi alebo patríte ku konzervatívnym zákazníkom, z našej ponuky si vyberiete také tienenie, ktoré sa maximálne prispôsobia vašim požiadavkám. Kontaktujte našich odborníkov, alebo nás navštívte v Žiline, Košiciach alebo v Bratislave. 

 

!-- Ybug code start (https://ybug.io)