Sprievodca výberom slnečných plachiet

Obľúbenosť slnečných plachiet medzi slovenskými zákazníkmi stále rastie. Do exteriéru okrem potrebného tieňa vnášajú ľahkosť a bezstarostnosť. Sofistikované ucelené systémy so stĺpmi, navíjacími hriadeľmi a patentovanými technológiami uspokoja aj náročných zákazníkov. Ak zvažujete tienenie slnečnou plachtou, pred kúpou by sme si mali odpovedať na tri základné otázky. 

Akým spôsobom chcem plachtu používať?

Možnosti využitia slnečnej plachty sú pomerne široké. Slnečná plachta môže suplovať markízu, tieniť konkrétne miesto voľne v priestore alebo tieniť pieskovisko pre deti. To, aký priestor má plachta tieniť, rozhoduje o jej tvare a použitých technológiách. 

Slnečná plachta ako alternatíva markízy

Slnečná plachta v tomto prípade plní podobnú funkciu ako markíza, tieni priestor pri dome. Na rozdiel od markízy je čiastočne ukotvená o stĺpy, vďaka čomu je odolnejšia voči vetru. Najčastejšie má štvorcový tvar a hriadeľ na strane pri dome, ale aj tu je pomerne veľká variabilita. Patentovaná technológia umožňuje umiestniť stĺpy mimo rohov plachty, aby ste si mohli vychutnať nerušený výhľad do priestoru. 

slnecna-plachta-soliday

slnecna-plachta

Voľne stojaca slnečná plachta

Volne stojaca plachta je ideálne riešenie pre tienenie bazéna alebo sedenia, ktoré nie je v tesnej blízkosti domu. Plachta je uchytená na štyroch stĺpoch a môže mať rôzny tvar i ovládanie. 

Mimoriadne efektne pôsobí slnečná plachta DEFENSE. Konštrukciou nápadne pripomína subtílny slnečník, v skutočnosti je to veľmi pevná masívna jachtárska plachta uchytená na jednej stojke v rohu plachty. Plachtu je možné otáčať 360° okolo stojky a vytvárať tieň tam, kde ho potrebujete. Plachta sa vyrába v typizovaných rozmeroch 3,4 × 3,4 m alebo 2,9 × 2,9 m. 

Slnečná plachta na pieskovisko

Na tienenie detských pieskovísk existujú špeciálne slnečné plachty Soliday sandy. Systém pozostáva z kovovej konštrukcie a perforovanej plachty. Látka nechráni pred dažďom, ale pred ostrým slnkom sú deti v bezpečí. Dá sa stiahnuť na zem a chráni pred nečistotami ako lístie, konáriky a výlučky zvierat. Vďaka perforácii piesok pod plachtou vysychá, netvoria sa plesne a hniloba. 

Má slnečná plachta chrániť pred slnkom i dažďom?

Pri výbere slnečnej plachty zvážte, či má plachta chrániť len pred ostrým slnkom a večernou rosou, alebo požadujete aj ochranu pred dažďom. Hoci väčšina slnečných plachiet slúži aj ako ochrana pred dažďom, aj tu existujú výnimky. Pred kúpou sa radšej poraďte s našimi odborníkmi. 

Ako budem slnečnú plachtu ovládať?

Na komfort užívania má zásadný vplyv to, či je plachta uchytená fixne, alebo je možné ju zvinúť. Obe možnosti majú svoje výhody. 

Fixné slnečné plachty

Fixné slnečné plachty sú konštrukčne jednoduchšie, je možné uchytiť ich prakticky o akýkoľvek pevný bod na fasáde, plote či už existujúcej konštrukcii. Nevýhodou môže byť, že tienenie nie je možné prispôsobiť tomu, ako sa slnko pohybuje po oblohe, na druhej strane pri vhodnom umiestnení poskytujú tieň v tom dennom čase, v ktorom je tieň žiaduci. S konštrukčnou jednoduchosťou súvisí nižšia cena, takže si ju môžete dopriať aj vtedy, ak je váš rozpočet obmedzený

Sťahovacie slnečné plachty

Pri sťahovacích plachtách sa látka navíja na hriadeľ, ktorý je umiestnený diagonálne v strede alebo na strane. Hoci je toto riešenie cenovo náročnejšie, sťahovaciu plachtu oceníte pri bazéne a na terase najmä vtedy, keď vonku ešte nie je tak horúco a trochu tepla zo slnečných lúčov príde vhod. 

Manuálne slnečné plachty sa ovládajú pomocou kľuky. Aj tu už badať technologický pokrok a čiastočnú automatizáciu. Vďaka patentovanému hriadeľu Soliday s pružinou látku rozviniete pomocou jedného lana. Po uvoľnení lana sa látka automaticky navinie naspäť na hriadeľ, ovládanie je komfortné aj bez elektrického pohonu. 

Motorizované slnečné plachty zabezpečia tieň pomocou jedného tlačidla. Výhodou motorizácie je možnosť ovládať plachtu na diaľku napríklad z práce podľa toho, ako sa mení počasie a tiež možnosť pripojiť plachtu do systému inteligentnej domácnosti

 

Máte jasno, ako chcete tieniť svoju terasu alebo bazén? Spojte sa s našimi odborníkmi na exteriérové tienenie a vyberte si to najlepšie pre vás.

!-- Ybug code start (https://ybug.io)