Porovnanie typov roliet: Ktoré sú najlepšie pre vaše potreby?

Rolety sú opäť v móde. V interiéroch a exteriéroch postupne nahrádzajú neosobné žalúzie. Dnešné rolety sú technologicky prepracované, vynikajú vzormi, materiálmi a schopnosťou tieniť. Ako si vybrať tie, ktoré budú ideálne pre vaše potreby? 

Úplne na začiatok si odpovedzte na otázku, či majú byť rolety interiérové alebo exteriérové. Ak máte jasno, pripravili sme pre vás jednoduchý postup, ako si krok za krokom vybrať najlepšie rolety

Vonkajšie rolety

Screeny alebo hliníkové rolety? S montážou do prekladu alebo do predokenného boxu? Nasledujúci graf vás jednoducho prevedie výberom:

DIAGRAMY_FINAL-01

Hliníkové vonkajšie rolety

Hliníkové vonkajšie rolety ocenia zákazníci, ktorí majú radi jednoduchosť. V stiahnutom stave chránia pred ostrým slnkom, prehrievaním a v zimnom období pred únikmi tepla. Pre niektorých zákazníkov však môže byť nevýhoda to, že ak sú stiahnuté, v interiéri je jednoducho tma a je nutné pomôcť si umelým osvetlením. Ak napríklad pracujete na zmeny a cez deň si potrebujete pospať, je to pre vás skôr výhoda.

Jednotlivé možnosti sa líšia spôsobom montáže. Rolety v predokennom boxe sú vhodné na dodatočnú montáž, ak už máte hotovú fasádu. Diskrétne rolety v podomietkovom boxe je nutné montovať ešte pred inštaláciou zateplenia a konečnej fasády, ak chcete využiť výhody roliet v preklade, myslite na to už vo fáze projektu.

Bez ohľadu na spôsob montáže sú vonkajšie hliníkové rolety funkčné a estetické tienenie pre rodinné domy a komerčné objekty.

hlinikove-hnede-rolety

Screenové rolety

Screenové rolety postupne vytláčajú klasické vonkajšie žalúzie. Ich tieniaca schopnosť a vizuálny kontakt s okolím závisí od výberu konkrétnej látky. Je len na vás, či si zvolíte zatemňujúcu látku alebo takmer priesvitnú látku, obe chránia interiér pred ostrým slnkom a prehrievaním. V prospech vonkajších screenových roliet hrá aj ich vysoká odolnosť voči vetru. Ak sa pri vonkajších žalúziách obávate, že budú vo vetre búchať, screenová roleta je správna voľba.

Konkrétne modely sa líšia v technickom prevedení a účele použitia:

Screenové rolety na rohové okná Renson sú technologicky prepracované riešenie pre moderné domy s presklenými plochami. Rolety sú zazipované aj v rohu, nie je potrebný stĺpik.

Screeny na pozičné háčiky sú manuálne ovládané clony, ktoré sa montujú na rám okna.

Zipové screeny sú rolety, ktoré vďaka špeciálnemu systému na okrajoch látky ponúkajú dokonalé tienenie a v stiahnutom stave poskytujú aj ochranu pred hmyzom.

Fixscreen Minimal je moderná funkčná roleta s minimalistickým dizajnom.

Screeny s vodiacim lankom sú rolety, ktoré majú okraj látky vedený na nerezovom lanku.

screenove-rolety-na-rohove-okna-sede

Vnútorné rolety

Výber konkrétneho modelu vnútorných roliet podlieha skôr estetickým preferenciám, aj tu nájdeme niekoľko funkčných rozdielov, ktorými vás prevedieme k výberu toho najlepšieho riešenia pre vás:

DIAGRAMY_FINAL-02

Špeciálne rolety na strešné okná sú konštrukčne prispôsobené tak, aby sa dali ovládať aj vo väčšej výške, pre zákazníkov s oknami Velux sú k dispozícii originálne značkové tieniace prvky Velux.

Plisé rolety nie sú fixne uchytené v hornej časti okna, môžete ich ľubovoľne posúvať v oboch smeroch a tieniť napríklad len strednú časť plochy okna.

Rolety deň a noc využívajú pruhy nepriesvitnej látky a sieťoviny, ktoré sa navzájom prekrývajú. Okrem tradičných pruhov sú k dispozícii aj rôzne geometrické tvary, ktoré vytvárajú nápaditú hru svetla a tieňa.

Na atraktivite klasickým látkovým roletám najviac pridávajú rôzne farby, vzory, detské motívy, ornamenty a látky s rôznym stupňom zatienenia. To všetko s mechanizmom, vďaka ktorému je možné zatieniť aj veľkorysé presklené plochy.

Úplne iný level je rímska roleta. Na rozdiel od bežnej rolety sa látka nenavíja na hriadeľ, ale sa skladá do úhľadných pásov. Interiéru dodáva mäkkosť a jemnosť.

modre-latkove-roletyNemáte pri výbere tieniacich prvkov jasno? Obráťte sa na našich špecialistov na interiérové a exteriérové tienenie. Nájdete nás v Žiline, Bratislave a v Košiciach.

!-- Ybug code start (https://ybug.io)