Energeticky účinné žalúzie pre moderné domy

Moderné domy sa od tých starších odlišujú nielen architektúrou, ale najmä úsporou energií a udržateľnosťou. Kým v minulosti sa úspora týkala najmä nákladov na vykurovanie, veľkou témou ostatných rokov je tienenie a ochrana pred prehrievaním. Doma už nechceme len prespávať, aktívne tu trávime voľný čas, relaxujeme a čoraz častejšie pracujeme. Jednoducho sa doma chceme cítiť komfortne bez ohľadu na ročné obdobie

Klimatizácia na ústupe

Klimatizácia sa čoraz viac stáva doplnkovým spôsobom chladenia. Zákazníci sa pri jej používaní sťažujú na bolesti hlavy, stuhnutosť svalov a pocit diskomfortu. Jej prevádzka je energeticky náročná, navyše potrebuje pravidelné čistenie a servis.

Ekologická a účinná ochrana pred prehrievaním je výsadba listnatých stromov. Tie v lete tienia, v zime nebránia tepelným ziskom zo slnka. Ak výsadba nie je vhodným riešením, bývate na vyššom poschodí, alebo len nechcete čakať roky, kým stromy vyrastú, riešením sú vonkajšie žalúzie. 

Prečo sú vonkajšie žalúzie riešením pre moderné domy?

Teplo ostáva v exteriéri

Pri interiérovom tienení slnečné lúče prejdú sklom, nahrejú tieniaci prvok a teplo sa ďalej šíri do interiéru. Účinnosť vnútorných žalúzií je asi 30 %, pri závesoch, záclonách a roletách účinnosť závisí najmä od použitej látky. Vnútorné tienenie síce chráni pred ostrým slnkom, no ako ochrana pred prehrievaním nie je postačujúce.

Vonkajší tieniaci prvok slnečné lúče zachytí mimo interiéru, vznikajúce teplo sála naspäť do exteriéru. Takéto vlastnosti majú vonkajšie žalúzie, screenové rolety aj klasické hliníkové lamelové rolety. Vonkajšie žalúzie však majú jednu zásadnú výhodu. Na rozdiel od iných tieniacich prvkov je možné náklonom lamiel regulovať množstvo svetla v interiéri tak, aby dnu nesvietilo ostré slnko a zároveň nie je potrebné použiť umelé osvetlenie

Účinnosť potvrdená štúdiou

Štúdia spoločnosti PRODIG-TCV hodnotila vplyv vonkajších žalúzií na teplotu v interiéri v modelovom dvojpodlažnom dome so zateplením a bez pivnice. Okrem samotnej teploty hodnotila aj finančnú náročnosť žalúzií v porovnaní s klimatizáciou. 

Merania ukázali, že s tienením vonkajšími žalúziami teplota v interiéri ani počas tropických dní neprekročila hodnotu 27 ℃ bez dodatočného chladenia. Obstarávacia cena žalúzií je asi o dve tretiny nižšia ako cena klimatizácie a prevádzkové náklady na chod žalúzií sú v porovnaní s klimatizáciou zanedbateľné. 

 

Na vonkajšie tienenie je vhodné myslieť už vo fáze projektu. Obráťte sa na našich odborníkov na vonkajšie tienenie a užívajte si svoje bývanie aj počas horúceho leta. 

cierne-vonkajsie-zaluzie-noval

!-- Ybug code start (https://ybug.io)