Ako vybrať rolety, ktoré udržia váš domov chladný v lete?

Bojujete s teplom v interiéri? Pomôžeme vám zorientovať sa v ponuke vonkajších a vnútorných roliet. 

Vyberáte si rolety, no okrem tienenia bojujete aj s prehrievaním interiéru? V tom prípade venujte pozornosť tomuto článku. Dozviete sa, ako si vybrať vonkajšie a vnútorné rolety tak, aby váš domov ochránili pred teplom zvonku. 

Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety sú čoraz viac obľúbené ako alternatíva vonkajších žalúzií. Klasické rolety tvoria lamely, screenové rolety využívajú látku špeciálne určenú do exteriéru. Ako ochrana pred prehrievaním sú veľmi účinné, keďže svetlo spolu s teplom ostáva mimo interiéru. 

Klasické vonkajšie rolety

Klasické vonkajšie rolety obľubujú zákazníci pre jednoduchý systém a funkčnosť. Ich lamely sú plastové, hliníkové alebo špeciálne s výplňou z PUR peny. Okrem ochrany pred svetlom a prehrievaním plnia izolačnú funkciu a čiastočne chránia pred hlukom. Ich nevýhodou je, že neumožňujú reguláciu svetla, buď je v interiéri svetlo, alebo tma. Ak však bojujete s prehrievaním a regulácia svetla nie je podstatná, je to výborný spôsob, ako v lete udržať teplo mimo interiéru. 

vonkajsie-rolety

Screenové rolety

Screenové rolety sa viac podobajú interiérovým roletám, no ich látka je prispôsobená na vonkajšie použitie. Ich výhodou je, že dokážu interiér ochrániť pred teplom aj bez úplného zatemnenia. Platí, že čím menej svetla roleta vpustí do interiéru, tým viac chráni pred vstupom tepla. 

cierne-screenove-rolety

Vnútorné rolety

Vnútorné rolety a všeobecne vnútorné tienenie je skôr ochrana pred ostrým svetlom a využíva sa ako dekoračný doplnok k vonkajšiemu tieneniu. Ak z rôznych dôvodov nie je možné inštalovať vonkajší tieniaci prvok, pri správnej voľbe látky je možné eliminovať aj prehrievanie

vnutorne-rolety

Zatemňujúce rolety

Najčastejšou voľbou zákazníkov sú polopriesvitné látky, ktoré zabezpečujú súkromie a príjemné prítmie. Tieto látky však nemajú ochranný účinok voči prehrievaniu. Aj tu platí, že čím menej svetla roleta pustí do interiéru, tým viac chráni pred prehrievaním

Ideálnou voľbou sú zatemňovacie rolety vyrobené zo špeciálnej tkaniny, ktorá dovnútra nepustí žiadne svetlo. 

Na farbe záleží

Látky navrhnuté špeciálne na ochranu pred prehrievaním sú zatemňujúce, no navyše majú špeciálnu bielu alebo metalickú úpravu smerom do exteriéru. Takáto vrstva svetlo a teplo nepohlcuje, ale odráža, čím ho drží v priestore medzi roletou a oknom.

Ochrana pred prehrievaním vytvára dobré podmienky pre prácu i relax. Kontaktujte našich špecialistov a vyberte si tienenie, ktoré najviac spĺňa vaše funkčné a estetické požiadavky.

!-- Ybug code start (https://ybug.io)